Elektrische camper kopen: de voor- en nadelen

Marc Erwich

Wil jij echt duurzaam camperen? Dan is een elektrische camper kopen een logische keuze. Maar waarmee moet je rekening houden vóór aanschaf? Wij zetten de belangrijkste voor- en nadelen van de elektrische camper op een rij.

Elektrische Camperbus In Bos Rijdens Groen Duurzaamheid Outbase Id Buzz (1)

De elektrificatie van voertuigen is al jaren in opmars. Ook in camperland. Er verschijnen steeds meer elektrische campers op de markt en de toekomst is ontegenzeggelijk elektrisch. Dus, als je een camper wilt kopen, dan meteen een milieuvriendelijk vakantiehuis op wielen. Toch?

Beperkt aanbod van elektrische campers

Nou, dat ligt eraan. Ja, de e-trend is in volle gang, maar verkeert qua elektrische campers in de ‘kinderschoenenfase’. Zo zijn er nagenoeg alleen voor buscampers en campervans – ook bekend als camperbus – elektrische varianten beschikbaar. Voor grotere campers als de alkoof en (half-)integraal is de e-camper vooralsnog toekomstmuziek.

Veel te kiezen is er dus niet. Nog niet.

Deze elektrische campers zijn al verkrijgbaar

Toch rijden de eerste milieuvriendelijke pioniers al rond in elektrische campers. Logisch, want sinds een paar jaar bouwen steeds meer (kleine) ondernemers campervans op een elektrisch platform.

Zo introduceerde het Nederlandse Tonke in 2022 een campervan gebaseerd op de Mercedes EQV. Met succes, want in 2023 is de Tonke EQV verkozen tot ‘Kampeerauto van het jaar’. Ook van Tonke: de e-camper met de Volkswagen ID.Buzz als basis. Deze futuristische verschijning is geïnspireerd op de iconische Volkswagen T1 en is sinds 2023 te zien op de openbare weg.

Een andere ‘hardloper’ van Nederlandse makelij is de e-Fixxter XXL. En over pionieren gesproken: Fixxter levert sinds 2021 uitsluitend nieuwe buscampers met elektrische aandrijving.

Uiteraard zitten de grotere jongens ook niet stil. Zij investeren vooral in gewichtsbesparing. Want is er een autofabrikant met een bruikbaar elektrisch chassis? Dan staan zij in de startblokken om daar een passende camper op te bouwen.

Voordelen van een elektrische camper

Mede door het groeiende aanbod stijgt de populariteit van elektrische campers. Maar dat is niet de enige verklaring. Elektrische campers hebben veel voordelen. Welke? Deze:

  • Elektrische campers zijn duurzaam. Een elektromotor stoot geen CO2 uit. Als je hiervoor groene stroom gebruikt, ben je echt duurzaam bezig. Een zonnepaneel op de camper draagt daar nog een extra steentje aan bij.
  • Elektrische campers zijn welkom in alle milieuzones. De eisen om een milieuzone in te mogen worden steeds strenger voor dieselcampers. Met een elektrische camper ben je nu én in de toekomst altijd welkom.
  • Elektrische campers zijn stil. Motorgeluid? Welk motorgeluid? Elektrische campers zijn heerlijk stil.
  • Elektrische campers hebben een goede wegligging en zijn heel stabiel. Met dank aan de zware accu tussen de assen. Hierdoor heeft een elektrische camper een laag zwaartepunt en staat die als een huis. Ook bij een flinke storm.
  • Elektrische campers zijn op de langere termijn financieel aantrekkelijker.
    • Een elektrische aandrijflijn heeft veel minder onderhoud nodig en is niet storingsgevoelig. Dit terwijl een camper met dieselmotor vol zit met onderdelen die slijten of kapot gaan. Zoals een uitlaat, versnellingsbak en koppeling.
    • Laden is goedkoper dan tanken. Zeker als je dit thuis doet.
    • Je profiteert van fiscale voordelen. Minimaal tot en met 2025 betaal je geen wegenbelasting én geen bpm bij de aankoop van een nieuwe elektrische camper. En van 2026 tot en met 2030 profiteer je van tariefkorting. Daarnaast geldt een verlaagde bijtelling voor elektrische voertuigen.

Nadelen van een elektrische camper

Denk nu niet dat een elektrische camper alleen maar rozengeur en maneschijn is. Zoals vaker bij een innovatie kleven er ook nadelen aan. En hoewel de verwachting is dat deze ‘kinderziektes’ op (korte) termijn verdwijnen; je hebt er nu wel mee te maken.

  • Elektrische campers hebben een beperkte actieradius. Het bereik van een e-camper op een lading stroom schommelt – afhankelijk van het weer en je rijstijl - rond de 300 km. Je actieradius is dus kleiner dan bij een camper met dieselmotor.
  • Je kunt op een beperkt aantal plekken (snel)laden. Oftewel: actief zoeken naar snelladers. En hopen dat ie vrij is. Helemaal omdat er nog weinig camperplaatsen zijn met laadplekken.
  • Laden duurt langer dan tanken. De camper snel volgooien is er niet meer bij. In het gunstigste geval heb je bij een snellaadpaal na zo’n dertig minuten een accu van 80 procent.
  • Elektrische campers hebben een hogere aanschafprijs. Je moet dus een goed gevulde spaarvarken hebben om een e-camper te kopen.
  • Je valt in de toekomst in een hogere gewichtsklasse voor de wegenbelasting. Reden: het zware accupakket. Mogelijk geldt dit vanaf 2031.
  • Elektrische campers zijn relatief klein. Door de lage energieinhoud per kilogram van de accu’s, moet het campergewicht zo laag mogelijk blijven voor voldoende actieradius. En een laag gewicht betekent kleine campers.

Wel of niet een elektrische camper kopen?

Is het nu al wel of niet de moeite waard om een elektrische camper te kopen? Dat kunnen wij niet voor jou bepalen. Het antwoord op die vraag hangt namelijk af van waaraan jij de meeste waarde hecht.

Wel kunnen we je aanraden om de ontwikkelingen van e-campers in de gaten te houden, zodat jij op de toekomst voorbereid bent.

Meer weten over duurzaam camperen? Bekijk ons dossier.