10 tips van Laura en Rick om zuinig te rijden met jouw camper

Het is een terugkomend thema in het camperleven van Laura en Rick: milieubewust camperen. En vinden het dan ook belangrijk om andere camperaars te informeren over, en inspireren met, zuinige rijmogelijkheden. Wil jij ook of nóg milieubewuster met je camper leren rijden? Laura en Rick geven je in deze blog verschillende tips waardoor jij superzuinig over de weg scheert. ​

IMG 0036 2

Misschien zegt zuiniger rijden je wat wanneer je de term ‘het nieuwe rijden’ hoort. Al in de jaren negentig was er een campagne van de overheid die consumenten ervan bewust moest maken zuiniger en milieubewuster te gaan rijden. In 2004 keerde deze camapgne terug, en in de tussentijd zijn er nog twee campagnes geweest in 2013 en 2018. Iedere keer werden er nieuwe tips toegevoegd om autobestuurders zo zuinig mogelijk te leren rijden. In deze blog filteren wij de tips die specifiek voor camperaars zoals jij gelden én voegen we er een aantal aan toe.

De 10 tips voor zuinig(er) camper rijden

1. De juiste bandenspanning
Wist je dat een juiste bandenspanning enorm gaat helpen bij het zuiniger rijden? Zo zullen je banden minder snel slijten waardoor jij niet na korte tijd alweer nieuwe banden nodig hebt. Goede bandenspanning zorgt daarnaast voor minder weerstand waardoor je makkelijker over de weg beweegt en dus zuiniger rijdt. Je banden oppompen kan vaak bij een tankstation. In de binnenkant van de deur staat wat de juiste bandenspanning voor jouw camper is. Ook het instructieboekje geeft dit vaak aan. Is de camper zwaarder beladen, dan mag de bandenspanning ook iets omhoog.

2. Eerder doorschakelen
Lage toeren zorgen ervoor dat je zuiniger rijdt. Met de camper werkt dit natuurlijk net even anders dan in een personenauto omdat je zwaarder beladen bent. Voel dus aan wanneer jij het prettigst schakelt, maar probeer hem niet te hoog in de toeren te laten lopen. In veel gevallen kun je op een 80 weg bijvoorbeeld prima in z’n vijfde of zesde versnelling rijden.

3. Langer wachten = motor uit
In nieuwe campers zit tegenwoordig een start-stop systeem. Deze systemen zorgen voor een efficiënter gebruik van de motor en dus de brandstof. Zo gaat de motor uit zodra jij stil staat, maar wanneer jij weer gas geeft slaat de motor gelijk aan. De motor slaapt dus niet, maar neemt even een ‘’powernap’’. Wanneer jij deze functie niet op je camper hebt hoef je niet bij ieder stoplicht je motor uit te zetten. Maar moet je langer wachten, bijvoorbeeld bij een spoorovergang of een brug? Dan kan het veel schelen om toch even die sleutel om te draaien.

4. Neem alleen wat je écht nodig hebt mee op jouw camperreis
In veel gevallen laden we het schuurtje van onze camper helemaal vol met spullen. Aan het einde van de camperreis hebben we misschien maar 60% van al deze spullen gebruikt. Probeer daarom te minimaliseren. Neem alleen de spullen mee die je 100% zeker gaat gebruiken. Dit scheelt weer gewicht dat je met de camper moet verplaatsen, en dus brandstof.

5. Achteruit inparkeren
Wist jij dat een koude motor meer brandstof verbruikt dan een warme? Daarom parkeren veel bestuurders hun auto achteruit in. Je bent niet alleen de volgende keer sneller weg, maar je hoeft ook minder moeilijk te manoeuvreren. Al die extra draaibewegingen met een koude motor kosten extra brandstof. Parkeer dus in de goede richting zodat je gelijk kan wegrijden met je camper.

Vooruit.. :-)

6. Laat je camper uitrollen
Kom jij van de snelweg, ga je richting een stoplicht of zie je een rotonde opdoemen? Dan wil je jouw camper laten uitrollen. Dit scheelt je uiteindelijk bakken met geld. Want je bespaart niet alleen brandstof, maar op tijd uitrollen scheelt je ook een setje nieuwe remschijven. En je gaat ook nog eens minder gehaast onderweg, oftewel: 'slow traveling’.

7. Rij niet harder dan 120 km/pu
Eigenlijk willen wij je adviseren om tijdens een camperreis helemaal niet boven de honderd kilometer per uur uit te rijden. Het is per slot van rekening vakantie en daar wil je in alle rust van kunnen genieten. Maar wij begrijpen dat je niet uren onderweg wilt zijn naar je bestemming. In dat geval is ons advies om niet harder dan 120 kilometer per uur te rijden omdat je daarboven drastisch meer gaat verbruiken. Blijft die wijzer onder de 120, dan scheelt dat flink in de portemonnee.

8. Verwijder onnodige windvangers
Ga je naar het zuiden van Portugal met de camper, dan is de kans groot dat je ook een surfboard meeneemt. Hoe tof is het als deze aan de zijkant van je camper hangt, zoals bij de Volkswagen T1’s. Maar wist je dat zo’n windvanger een enorme energiesleurper is? Ook een dakkoffer of andere materialen op het dak kun je beter vermijden. Hoe gestroomlijnder de camper hoe zuiniger jij rijdt.

9. Laat je banden uitlijnen
We komen toch nog weer even terug bij de banden. Want waar we het in de eerste tip over de bandenspanning hadden, kan ook de stand van de banden een flink verschil maken. Slecht uitgelijnde banden zorgen ook nog eens voor meer slijtage, meer bandenverbruik en hierdoor meer belasting voor het milieu.

10. Een constante snelheid, leer rijden op cruise control
Veel mensen rijden met hun voet op het gaspedaal. Maar wat nu als jij 100+ kilometer op de snelweg moet rijden. Waarom zou je dan niet gebruik maken van je cruise control? Het aanhouden van een constante snelheid zorgt voor veel minder brandstofverbruik. Heb jij geen cruise control in je camper? Kijk dan iets vaker naar de meter en leer het geluid van je motor kennen. Ook zo kun je nog een gelijke snelheid aanhouden.

11. Bonus tip: Rijd met de ramen dicht
Het kan soms heerlijk zijn om met de wind in je haren te rijden. Maar echt zuinig is het niet. Je camper zal meer wind vangen en die wind drukt je camper naar achter in plaats van naar voren. Even je raampje dicht tijdens het rijden is dus een milieubewuste keuze.

Zuinig rijden is een cadeautje voor jezelf
Met al deze tips leer je op een milieubewustere manier te rijden. Maar dat is het niet alleen, want het scheelt je dus ook flink in de portemonnee. Het kan tot wel 30% schelen wanneer jij al deze tips inzet tijdens het rijden. Daarnaast kan het ook letterlijk een cadeautje voor jezelf worden. Want wat jij bespaart kan je uitgeven aan andere dingen voor de camper. Misschien spaar jij al wel lang voor een nieuwe huishoudaccu, wil je toch nieuwe ledverlichting of is het dakraam nodig aan vervanging toe. Begin dus met energie én geld besparen tijdens jouw volgende camperreis.