Camper huren? Zo doe je dat!

Een camper huren is de beste manier om het camperen uit te proberen. Maar hoe pak je dat aan en waar moet je bij een huurcamper op letten? Op deze pagina staan alle antwoorden.

Er valt wat te kiezen in de wereld van campers en dus is het allereerst zaak om erachter te komen welk type camper het best bij jou en jouw type trip, gezinssamenstelling en camperbehoeften past. Wil je vooral heel flexibel zijn? Dan is een camperbus misschien wat voor jou. Heb je behoefte aan net wat meer (slaap)ruimte en comfort, dan ga je voor een alkoof of halfintegraal. En als je er nog ruimer bij wilt zitten (en liggen) dan is een integraal of liner wellicht ‘the way to go’. Ontdek via onderstaande button alle ins & outs van de verschillende campermodellen of bekijk ter inspiratie eens de persoonlijke ervaringen van andere camperaars in de oriënterende fase.


Camper huren via een bedrijf…

Er zijn legio bedrijven waarbij je een camper kunt huren. Hier huur je een uniforme camper met een standaard inventaris. Meestal is de verhuurperiode minstens een week en staan de ophaal- en terugbrengmomenten vast. Het aanbod is groot, dus er is ook echt iets te kiezen.

Een handig hulpmiddel is de camperbedrijvengids op Campercontact. Hierin vind je de adressen van verhuurbedrijven. Het mooie is dat klanten hun ervaringen kunnen delen, zodat jij al een indruk hebt voordat je binnen stapt. Huur je als Nederlander een camper in het buitenland, houd er dan rekening mee dat je met die camper beperkt bent als je ermee naar Nederland wilt.

… of via particulieren?

Ook zijn er steeds meer platforms waarop particuliere campers worden aangeboden voor de verhuur. Dit kun je als het ware zien als Airbnb voor campers en caravans. Goboony en PaulCamper zijn in Nederland grote platforms. Je huurt via het platform een camper die van iemand is. De inrichting, inventaris, voorwaarden en extra’s zijn dus bij iedere camper anders.

Ook de minimale huurperiode verschilt per verhuurder. Sommige campers kun je al voor een nachtje meenemen, andere minimaal een week. Je hebt verder de mogelijkheid om voordat je daadwerkelijk met de camper op pad gaat een afspraak te maken met de verhuurder om de camper te bekijken.

Camper huren keuzehulp

Vergelijk de prijzen en voorwaarden

Huurcampers zijn er in soorten en maten. Al voor 500 euro huur je in het laagseizoen een eenvoudig model. De duurste - en grootste - kost rond de duizend euro per week in het laagseizoen, maar dan voel je je ook meteen king of the road.

In het hoogseizoen liggen de huurprijzen een paar honderd euro hoger. Verhuurders adviseren om niet alleen af te gaan op de prijzen op internet. Die tarieven zijn vrij ondoorgrondelijk. Bij het ene verhuurbedrijf zijn allerlei extra’s bij de prijs inbegrepen, bij het andere moet je daar apart voor betalen. De prijs wordt bepaald door de omvang en de uitvoering. Hoe luxer hoe duurder.

Boek vroeg

Hier kunnen we kort over zijn: vroeg boeken heeft voordelen. Je hebt meer keuze en de prijzen zijn (over het algemeen) lager. In het voor- en naseizoen is het huren van een camper goedkoper en makkelijker: dan is er wat minder vraag.

Weet waar je heen gaat

Stippel je route uit voordat je een camper gaat huren. Dat is niet alleen handig met het oog op de kilometerprijs die sommige verhuurders hanteren, het is vooral belangrijk voor het type camper dat je kiest. In Noorwegen is een kleine camper handig in verband met de veerbootprijzen. In Ierland en Engeland zijn de wegen smal en is een smalle camper bijzonder praktisch.

Denk aan verzekeringen en borgsommen

Een allriskverzekering is – bij verhuurbedrijven - standaard bij de huur van de camper inbegrepen. Houd wel rekening met een eigen risico van circa 1.000 euro. Het is niet altijd mogelijk om dit af te kopen, want verhuurders willen graag dat mensen zo zuinig mogelijk met de dure campers omspringen. Daarnaast vraagt elk verhuurbedrijf voor vertrek een waarborgsom die kan oplopen tot 1.000 euro.

In landen als Amerika en Canada is het handig om een creditcard mee te nemen. Een kopie van de creditcard volstaat dan als borg. Veel camperverhuurbedrijven hanteren in het hoogseizoen vaste ophaal- en terugbrengdagen, meestal vrijdag of zaterdag. In overleg kan hiervan worden afgeweken, soms tegen betaling. Te laat inleveren brengt altijd hoge kosten met zich mee.

Bekijk de huurvoorwaarden

De huurvoorwaarden verschillen per verhuurder en per land. Voor Australië en Nieuw-Zeeland geldt bijvoorbeeld een onbeperkt aantal kilometers, in Amerika en Canada wordt het kilometerpakket verrekend in de huurprijs. In de huurvoorwaarden staat ook een minimumleeftijd voor de bestuurder. Over het algemeen is dat 21 jaar, soms hoger. Vaak moeten bestuurders tussen 21 en 24 jaar een hoger bedrag betalen. Sommige camperverhuurders hanteren ook een maximumleeftijd. De kritieke grens begint bij 75 jaar.

Tel het aantal kilometers

Bereken van tevoren hoeveel kilometers je gaat maken. Sommige verhuurbedrijven bieden hun campers aan inclusief vrije kilometers. In andere gevallen is het aantal vrije kilometers beperkt tot 1.500 of 1.750 per week. Daarboven geldt dan een toeslag van 25 tot 35 cent per kilometer. Huur je de camper langer dan twee weken, dan geldt in veel gevallen geen kilometerbeperking of wordt korting verleend op het aantal extra kilometers.

Neem je huisdier bewust (niet) mee

In de meeste verhuurcampers mag niet worden gerookt en zijn huisdieren niet toegestaan. Neem je toch een hond mee, dan kan je dat forse extra kosten opleveren. Er zijn ook diervriendelijke verhuurbedrijven. Vrijwel altijd moet je iets meer betalen als je een viervoeter meeneemt. Bedenk dat als je een hond meeneemt over de grens, er allerlei regels gelden.

Houd rekening met extra kosten

De huurprijs van een camper bestaat meestal uit een basisbedrag, aangevuld met een aantal toeslagen. Maar wat er onder het basisbedrag valt en wat apart in rekening wordt gebracht, kan per verhuurder nogal verschillen. Een fietsendrager, stroomkabels, verloopstekkers, een gasfles en toiletvloeistoffen zitten soms in het basispakket, maar worden soms ook als uitgiftekosten apart in rekening gebracht. Een schotel, een televisie, een dvd-speler, een navigatiesysteem, sneeuwkettingen en winterbanen zitten zelden in het basispakket.

Soms is een camper niet standaard voorzien van serviesgoed of potten en pannen. Dan wordt een serviespakket als extra aangeboden. Hetzelfde geldt voor een eventueel te huren handdoekenset, beddengoed of een campingstoelenset. Het is dus zaak om bij een prijsvergelijking deze factoren mee te wegen. Wie de extra’s niet nodig heeft, kan voordeliger uit zijn met een camper met een mager basispakket.

Keuze gemaakt? Controleer de camper!

Voordat je met de huurcamper op pad gaat, loop je hem samen met de verhuurder na. Belangrijke punten zijn:

  • Zit de brandstoftank vol en gaat er diesel of benzine in?
  • Is er een gasfles aanwezig en hoe moet deze verwisseld worden?
  • Zijn de banden op de juiste spanning?
  • Zijn er schades? Bespreek ze en fotografeer ze voor vertrek.
  • Is alles duidelijk over het gebruik van de camper?
  • Is de camper goed verzekerd en is pechhulp inbegrepen?

Vooral bij particuliere huur is het belangrijk goed te controleren of de camper verzekerd is voor verhuur, omdat dit niet standaard meeverzekerd is. Vraag de verhuurder om de verzekeringspapieren. Controleer ook of pechhulp is geregeld. Ga je in de winter op pad, informeer dan of de camper is voorzien van winterbanden en sneeuwkettingen en of hij voldoende is geïsoleerd. In een huurcontract leg je de gemaakte afspraken vast. Maak ook afspraken over wat er bij de camper hoort (lijst van zaken)

Tips voor vertrek

  • Noteer lengte en hoogte - Noteer de lengte en hoogte van de camper en plaats deze notitie in het zicht. Zo kun je op elk moment de maten van je camper checken. Handig als je onder een viaduct door wilt.
  • Belading - Je moet rekening houden met wat je meeneemt in de camper. Wanneer de camper te zwaar beladen is, loop je kans op een boete.

Tips voor onderweg

  • Wet- en regelgeving - Elk land kent zijn eigen verkeersregels. Denk hierbij aan maximum snelheden en de betekenis van waarschuwingsborden voor campers.
  • Pech of schade? - Heb je pech met de camper, bel dan het noodnummer dat de verhuurder heeft meegegeven. Veroorzaak je schade, maak hiervan dan foto’s en neem direct contact op met de verhuurder.
  • Boodschappen - Een veelgestelde vraag van beginnende camperaars is: ‘Hoe doe je handig boodschappen wanneer je op reis bent met de camper?’ Wanneer je met je camper op een locatie bent neergestreken, wil je niet weer alles inpakken vanwege een tripje naar de supermarkt. Het is daarom eenvoudiger de boodschappen onderweg te doen.
  • Waar overnacht je met de camper? - Op een camperplaats, een camping of een misschien wel gewoon een gereserveerde plaats op een algemeen parkeerterrein? Het aanbod van faciliteiten varieert per soort locatie.
  • Sanistation - Een handige voorziening voor camperaars die je op veel camperlocaties tegenkomt, is het sanistation. Hier kun je de schoonwatertank van je camper vullen, je vuilwater lozen en de toiletcassette legen. De kosten voor het gebruik van een sanistation liggen meestal tussen de € 0,50 en € 2,00.

Op Campercontact staat uitgebreide informatie over 38.000 camperlocaties in zo’n 60 landen. Per locatie is vermeld welke voorzieningen voorhanden zijn. Deze informatie is ook beschikbaar in de handige app Campercontact.