Duurzaam camperen, hoe doe je dat eigenlijk?

Bernadet Heimans

Watersnood, verwoestijning, verdwijnende biodiversiteit, orkanen. Onze kwetsbare wereld heeft het zwaar. En als reiziger met een voorliefde voor het aardse natuurschoon hoop ik bij te kunnen dragen aan het behoud hiervan. De luxe van warm douchen, verwarming en vliegen heb ik al opgegeven, maar wat kunnen wij rijdende reizigers eigenlijk nog meer doen? De specialisten van CamperHomie geven advies.

Zonnepanelen op je dak

Of je huis nou in gemeente Haarlem staat of door Europa rijdt, zonnepanelen zijn een goede manier om te verduurzamen. Sterker nog, een camper leent zich hier uitstekend voor. Want grote kans dat je, net als ik, het hele jaar door het zonnetje achterna reist. Met een zonnepaneel op je dak wek je zelfstandig groene energie op, ben je nooit meer afhankelijk van laadpalen en zit je camper nooit meer zonder stroom. Win, win, win.

duurzaam camperen

Met zonnepanelen ben je groen én zelfvoorzienend.

Schaf een droogtoilet aan

De meeste fabriekscampers zijn uitgerust met een chemisch toilet, dit was lange tijd namelijk de standaard. Tegenwoordig is er echter een duurzamer alternatief beschikbaar in de vorm van het droogtoilet. Dit type toilet maakt namelijk geen gebruik van chemicaliën of water en is dus aanzienlijk milieuvriendelijker. Er kleven overigens veel meer voordelen aan het gebruik van een droogtoilet. In meerdere opzichten een interessante overweging dus.

Consuminder

Niet meteen in paniek raken bij deze term, want dit betekent écht niet dat je nooit meer een nieuwe telefoon mag kopen. Maar het gemak en de mate waarin we tegenwoordig producten consumeren mag wel plaatsmaken voor wat meer bewustwording. Recycle, repareer en wees kritisch in de meerwaarde van de spullen die je aanschaft. Een camper is een geweldige manier om jezelf deze mindset eigen te maken. Want die 6m² dwingt automatisch tot consuminderen en minimalisme. Het geeft je ook de kans om te ervaren dat je helemaal niet zoveel nodig hebt om een geweldig leven te leiden. Een van de meest waardevolle levenslessen die mijn Fiat Ducato me bijbracht.

Koop lokaal en seizoensgebonden

We zijn in Nederland buitengewoon verwend met de continue beschikbaarheid van voedsel. Je favoriete appeltjes en tomaten liggen het hele jaar door in de winkel, zelfs als het buiten 15 graden vriest en die helemaal niet horen te groeien. Voor die massaproductie zijn enorme hoeveelheden energie, resources en transportkosten benodigd. Een invloedrijke verandering in je levenswijze is dan ook om lokaal en seizoensgebonden te shoppen. Koop producten die in de directe omgeving geproduceerd zijn en zoveel mogelijk seizoenproducten. Een goede tip is om naar een lokale markt te gaan en te zien wat er wordt verkocht. Dit zijn doorgaans namelijk de producten die op dat moment groeien.

Op een lokale markt vind je veelal seizoensproducten.

Voorkom voedselverspilling

Wist je dat Nederlanders gemiddeld 34,3 kilo voedsel per jaar weggooien? Ik viel bijna van m’n klapstoel toen ik dat las. Dit is natuurlijk ongelooflijk zonde van het water, de CO2-uitstoot en het energieverbruik dat ervoor benodigd is om die producten te creëren. En met een beetje management is het is ook zo gemakkelijk te voorkomen, helemaal in de beperkte ruimte van een camper. Koop niet teveel, plan een beetje vooruit en wen jezelf aan om op te eten wat op moet, in plaats van enkel waar je zin in hebt.

Travel slow

Als vanlifer zijnde, komt het overgrote deel van mijn CO2-uitstoot voort uit mijn brandstofverbruik. Als ik dus écht verschil wil maken in mijn impact, dan is dit de meest invloedrijke variabele. Want je kan consuminderen en tofu eten all you want, maar als je 50.000km per jaar blijft rijden ben je onderaan de streep nog steeds een grootverbruiker. Het beste dat wij campermensen kunnen doen is dus minder rijden. Simpel. Dat is overigens ook een goed advies voor je portemonnee.

Steun groene camperplekken

Mocht je graag gebruik willen maken van campings en camperplaatsen, zoek dan naar natuurcampings. Dit zijn kleinschalige campings met veel oog en respect voor de natuur. Hier vind je dus geen golfbad of een snackbar, maar des te meer groen, rust en privacy. Wel zo goed voor de natuur. En voor jezelf ook trouwens.

duurzaam vanlife

Op een natuurcamping vind je vermaak in de vorm van rust en groene uitzichten.

Leave no trace²

Iedereen is natuurlijk bekend met het principe van ‘leave no trace.’ Of misschien ook wel niet, want gezien de hoeveelheid afval op camperplaatsen zijn er kennelijk toch nog steeds mensen die het niet begrijpen. Don’t be a dick en laat geen rotzooi achter. Of hanteer de overtreffende trap van dit principe en raap eens wat afval op. Goed voor de natuur én je karmapunten.

Inspireer je omgeving

Ik denk dat het belang van deze tip nog vaak wordt onderschat. Want alleen door elkaar te inspireren tot anders kunnen we grootschalig verschil maken. Nou kennen we allemaal de vegetariër die elke keer een hatelijke monoloog afsteekt over kippenkuikens en varkensstallen wanneer je een quattro stagioni bestelt. Goedbedoeld maar vreselijk irritant en ineffectief. Dwing mensen dus niet tot bepaald gedrag maar nodig uit tot bewustwording. Ga in gesprek, deel je overwegingen en laat zien wat belangrijk voor je is en waarom je bepaalde keuzes maakt.

Samen stap voor stap de wereld een beetje groener maken, dat is het idee van CamperHomie. Zij ontwikkelden een e-boek met 70 tips om bewuster op reis te gaan met de camper. Je downloadt het hier, geheel gratis!