Met de camper naar Groot-Brittannië

Velen willen niet anders meer dan reizen in Groot-Brittannië. Het is niet alleen een wandelaarsparadijs, maar ook een heerlijk land om doorheen te toeren met de camper. Veel wegen zijn weliswaar smal, maar leiden door prachtige landschappen en langs historische plaatsen vol pittoreske bouwsels. En overal in Engeland en Wales zijn bloeiende tuinen, parken en parkjes. En Schotland? Dat is heel veel meer dan whisky, mannen in rokken en doedelzakmuziek.

Groot Brittanië | Links rijden, dubbeldekkers, pubs | Reisbureau Acire

Overnachten

  • Overnachten in Groot-Brittannië kan op speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen.
  • Overnachten kan ook op campings. Wie lid wordt van de Camping and Caravanning Club kan op al hun campings staan met ledenkorting.
  • Bekijk voor een overzicht van camperplaatsen de app of website campercontact.
  • Vrij kamperen is toegestaan met toestemming van de landeigenaar.
  • Britstops: je overnacht één nacht gratis in een wijngaard of bij een fruitboer, brouwerij, boerderijwinkel en/of een pub. Kijk voor meer informatie en lidmaatschap op de officiële site.
Rode telefooncel GB

Algemene informatie

Betaalmiddel Britse pond
Landnummer +44
Alarmnummers 112 of 999 (via 999 is ook de Britse kustwacht bereikbaar)
Nederlandse ambassade A: 38 Hyde Park Gate, Londen SW7 5DP
T: +44 207 590 3200 (24/7 bereikbaar)
E: [email protected]
Verkeersbureau Kijk voor meer toeristische informatie op Visit Britain
Pechhulp Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt.
Eastbourne pier - Engeland

Verplicht meenemen

Een brandblusser, gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbandtrommel zijn niet verplicht, het advies is deze wel aan boord te hebben. Het gebruik van een gevarendriehoek is niet toegestaan op de Britse snelweg. Heb je pech op de ‘motorway’, gebruik dan de waarschuwingsknipperlichten.

Voor het Verenigd Koninkrijk – Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland heb je een geldig paspoort nodig. Een ID-kaart volstaat niet meer. Bij een toeristisch verblijf korter dan een halfjaar is voor een Nederlander geen visum verplicht. Vanaf 2 april 2025 heb je een ETA (Electronic Travel Authorisation) nodig, va 5 maart 2025 kan je een ETA aanvragen via de website van de overheid.
Neem ook de groene kaart mee. Het dekkingsgebied van een camperverzekering kan bij iedere verzekeringsmaatschappij anders zijn. Controleer dit dus voordat je vertrekt. Het is verstandig om de camperverzekering én de registratie van de camper aan dezelfde persoon te koppelen.

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Let op!

In 2024 is de EHIC zorgverzekeringskaart nog geldig in het Verenigd Koninkrijk.
Levensmiddelen voor eigen gebruik meenemen mag, maar op de terugweg naar de EU mag er geen vlees of zuivel mee, zelfs niet op je belegde boterham. Plantaardige producten, vruchten en zaden zijn ook grotendeels verboden.
De tarieven voor de telefoon blijven op EU-niveau.
Grenscontroles zijn uitgebreider dan voorheen, wat extra vertraging kan opleveren, in beide richtingen.
Betalen doe je nog steeds met het Engelse pond. Omdat het Verenigd Koninkrijk wel deel uitmaakt van Europa, blijft de bankpas bruikbaar om te betalen en te pinnen, zonder dat deze is geactiveerd voor gebruik buiten Europa.
Gibraltar maakt ook deel uit van het VK, maar houdt de status van Schengenland. Hier gelden dus geen grensformaliteiten.

Engelse huisjes met rieten dak

Wegen en verkeer

Tol

Groot-Brittannië heeft een uitgebreid autosnelwegennet waarop geen tol betaald hoeft te worden, met uitzondering van een aantal snelwegen (M6 ten noorden van Birmingham). Dit geldt ook voor enkele bruggen en tunnels en andere wegen. Zie hier de tarieven.
Voor de Dartford Theemstunnel en brug is tussen 6.00 en 22.00 uur tol verschuldigd. Er zijn geen tolpoortjes meer in deze oostelijke rondweg om Londen. In plaats daarvan moet vooraf of achteraf (voor middernacht) betaald worden via internet. Als u dit niet doet, dan volgt er een hoge boete.

Brandstof

  Type  Beschikbaarheid
Diesel * B7 (ma. 7% bio) Goed
LPG Beperkt Beperkt (540+ locaties)
E-laadpalen   Matig (6000+ locaties)

* Let op : Red Diesel, Gasoil is verboden
Voor LPG stations zie de kaart. Voor het tanken van LPG is een adapter nodig.

De wegen

De wegen in het Verenigd Koninkrijk zijn van goede kwaliteit, maar zijn soms niet al te breed. Daar komt nog bij dat die vaak aan beide zijden begrensd zijn door heggen of muurtjes, zodat ze smaller lijken dan ze in werkelijkheid zijn. In principe zijn deze wegen goed te berijden, mits je je voertuig kent.

Bewegwijzering

De bewegwijzering is over het algemeen goed verzorgd, zowel de borden, als de pijlen op de rijstroken (voornamelijk bij rotondes of kruisingen).

Rijden in winterse omstandigheden

Winterbandenzijn niet verplicht. Sneeuwkettingen mogen gebruikt worden.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Groot-Brittannië:

  lichte campers met ledig gewicht <3.06 ton ! zware campers met ledig gewicht >3.05 ton
Binnen bebouwde kom 48 km/u ( 30m/h) 48 km/u ( 30m/h)
Buiten bebouwde kom 96 km/u ( 60m/h) 80 km/u ( 50m/h)
Autoweg 112km/u (70m/h) 96 km/u ( 60m/h)
Snelweg 112km/u (70m/h) 112km/u (70m/h)

De maximum snelheden in Groot Brittannië zijn afhankelijk van het ledig gewicht voertuig. Het ledig gewicht is 100kg minder dan de ‘massa rijklaar’ die achterop de kentekencard staat achter de letter G.

Tip: Plak een briefje op het dashboard met de snelheid in mijl per uur (m/h) en de omrekening naar kilometer per uur (km/u).

Links rijden

In Groot-Brittannië moet je links rijden. Inhalen doe je aan de rechterkant. Pas op: Als je langs de weg staat en je stapt uit het woongedeelte van de camper, dan stap je uit aan de kant van de rijbaan. Immers, de deur zit in Engeland aan de rijbaanzijde!
Let ook goed op bij oversteken als voetganger; kijk rechts-links-recht. Dit kan wennen zijn, dus blijf alert.

Milieuzones

Ter beperking van de verkeersdrukte en om de de luchtkwaliteit te verbeteren, heeft Londen verschillende milieuzones ingesteld. Naast Londen zijn er ook in Norwich en Oxford milieuzones.

Congestion zone

In Londen geldt de Congestion Charge ( CC) , vrij vertaald de verstoppingsbelasting. Voor de meeste voertuigen is betaling verplicht. De CC bedraagt £ 15 per dag bij betaling vooraf op de dag zelf. Bij betaling op de tweede of derde dag is dit £ 17,50. Wie later betaalt, riskeert een boete. Deze website geeft duidelijkheid over de kosten en waar deze zone zich precies bevindt. Deze heffing wordt geheven op ma - vr van 7.00-18.00 uur, za en zo 12.00 - 18.00 uur, uitgezonderd 25 december t/m 1 januari. Een deel van het schiereiland Durham kent ook een congestionzone.

LEZ zone

De Low Emission Zone (LEZ) in London bestrijkt het grootste deel van Groot-Londen en is 24 uur per dag in werking, elke dag van het jaar. De LEZ is voor personenauto’s vrij toegankelijk, echter voor sommige campers geldt er wel een heffing. Het gewicht en Euroklasse zijn bepalend, een camper onder 3.500 kg met Euroklasse 3 of hoger is bijvoorbeeld vrijgesteld van de LEZ-heffing. Belangrijk is om je camper met een buitenlands kenteken vóóraf te registeren, ook al voldoet je voertuig aan de emissienormen. Registreer het kenteken samen met een bewijs van de Euroklasse via de website van Euro Parking Collection. Je ontvangt na 10 dagen een email waarin de registratie wordt bevestigd. In Schotland gelden er andere voorwaarden en zijn er LEZ's in AberdeenDundeeEdinburg en Glasgow. Hier moet je dieselvoertuig minstens Euro-6 zijn.

ULEZ zone

De ULEZ bestrijkt inmiddels hetzelfde gebied als de LEZ zone maar heeft nog eigen regels. Hij is van kracht in het centrum van Londen en 24 uur per dag actief, elke dag van het jaar behalve op eerste kerstdag. Hier vind je een kaart van alle zones in London. Toegang wordt verleend voor dieselvoertuigen vanaf Euroklasse 6. Als de camper niet voldoet aan de uitstootnormen, kun je tegen betaling van £ 12,50 per dag boven de zone inrijden. Betaal via deze website. Belangrijk is dat je de camper vóóraf registreert via EPCplc, hierbij upload je een voertuigregistratiedocument als bewijs van de Euroklasse. Na 10 dagen ontvang je per email een bevestiging van de registratie.

Clean air zone

Steeds meer steden hebben of krijgen een Clear air zone (schoneluchtzone) waarbinnen campers aan Euroklasse 6 moet voldoen. Het gaat o.a. om Bath, Birmingham, Bradford, Bristol, Portsmouth, Sheffield, Tyneside en Greater Manchester (in uitvoering).
In sommige steden bestaat een uitzondering voor campers op personenwagen kenteken (M1), hierbij is een bewijs van de Euro-6 uitstootwaardes noodzakelijk. Meer informatie per stad lees je hier.

In Schotland gelden er andere voorwaarden en zijn er LEZ's in Aberdeen, Dundee, Edinburg en Glasgow. Hier moet je dieselvoertuig minstens Euro-6 zijn.

Verlichting

Het is verboden om tegenliggers te verblinden. Daarom moeten de koplampen op links verkeer zijn afgesteld. Bij koplampen met een ribbelprofiel kan dat door het opplakken van speciale antiverblindingsstickers. Verkrijgbaar bij o.a. de Halfords-webwinkel, Visit Britain Shop of ANWB. Zelf afplakken met bijvoorbeeld zwarte doe-het-zelftape kan ook mits je de juiste plaats weet.
Bij moderne voertuigen met helder glas koplampen, kan je soms via de boordcomputer de ‘reis- of travelmodus’ instellen voor links rijden. Kijk hiervoor in de handleiding van het voertuiggedeelte. Afplakken gaat bij deze lampen soms niet goed en het is hier lastig de juiste plaats te bepalen. Als je met je koplampen op een muur schijnt op ca. 10 meter afstand, zie je dat de lichtbundel rechts van het midden schuin omhoog gaat in plaats van horizontaal. De stickers moeten dat stijgende deel van de lichtbundel blokkeren. Als noodmaatregel kan je tegen verblinding de koplampen in de laagste stand instellen. Maar bedenk dat je in het donker zelf dan veel minder ziet.

Parkeren

​​​Gebruik je bij betaald parkeren meer dan 1 vak, dan moet je voor ieder vak een parkeerticket kopen. De regels voor parkeren staan vaak op een bord bij de parkeerplaats. De parkeertijd kan op parkeerterreinen bij supermarkten en langs snelwegen beperkt zijn.​

Flitswaarschuwingen

Apparatuur die voorzien is van een flitswaarschuwing is in Groot-Brittannië niet verboden.

Alcohol

Het maximaal toegestane alcoholpromillage in het bloed is in Engeland, Wales en Noord-Ierland 0,8 promille. In Schotland is dit 0,5 promille.

Afmetingen

Maximum doorrijhoogte of breedte zijn in inches en feet aangegeven.
• 1 inch  = 2,54 cm
• 1 foot = 30 cm
• 1 yard = = 91 cm​

Tip: plak een briefje op het dashboard met de hoogte- en breedtematen van je camper in Engelse maten.

Zuid-Engels zeehaventje

Huisdier mee op reis

• Huisdieren jonger dan drie maanden zijn niet toegestaan.
• Een dierenarts moet de hond één tot vijf dagen voor aankomst ontwormen.
• Neem voordat je op reis gaat met een huisdier kennis van de regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.
• Voor extra informatie of veranderde regels kijk op de website van de LICG.

Overige (camper)reistips

  • Buitenlandse gasflessen mogen niet meer gevuld worden. Engelse flessen zijn verkrijgbaar bij veel Calorgas leveranciers. Zij verkopen ook adapters. De blauwe CampingGaz ruilflessen zijn wel verkrijgbaar.
    In de Eurotunnel gelden restricties voor het vervoer van gas (LPG) tanks.
    In de Eurotunnel gelden restricties voor het vervoer van gas (LPG) tanks.
    Ga vóór de reis na waar vulstations zijn of waar gasflessen te koop zijn.
  • Op veerboot en in de tunnel zijn jerrycans met brandstof verboden.
  • In Groot-Brittannië is een driepolige stekker met platte pennen nodig (type G). Gebruik een verloopstekker of universele stekker.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.

clapper bridge in Dartmoor - Engeland

Wij geven om jouw privacy

Wij en derde partijen gebruiken cookies op onze website voor statistische, voorkeurs- en marketingdoeleinden. Google Analytics-cookies zijn geanonimiseerd. U kunt uw voorkeur wijzigen door op `Zelf instellen` te klikken. Door op `Accepteren` te klikken accepteert u het gebruik van alle cookies zoals beschreven in onze privacyverklaring.

Powered by WP Brothers

Kies je privacyvoorkeuren

Via de cookieverklaring op onze website kun je jouw toestemming op elk moment wijzigen of intrekken. In ons privacybeleid vind je meer informatie over wie we zijn, hoe u contact met ons kunt opnemen en hoe we persoonlijke gegevens verwerken.

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies helpen onze website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren

Voorkeurscookies zorgen ervoor dat de website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken

Statistische cookies helpen ons begrijpen hoe de website wordt gebruikt, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren. Met deze informatie kunnen wij onze site blijven verbeteren voor optimaal gebruik.

Marketing

Marketingcookies gebruiken we om relevante content en advertenties te tonen op andere websites die je bezoekt, die zijn toegespitst op jouw interesses.