Het gewicht van je nieuwe camper: hier moet je op letten

6 mei 2024 Marc Erwich

Camper kopen? Check dan wel z’n gewicht. Want als jij weet wat je camper weegt, weet je ook of je alles kunt meenemen wat je wilt. Verdiep je dus in dit beladen onderwerp.

Een groot voordeel van een camper is dat er lekker veel in past. Het is daarom verleidelijk om de boel vol te laden als je op reis gaat. Maar hoe verleidelijk ook, dat is geen goed idee. Er zit namelijk een grens aan wat je mag meezeulen. Een gewichtsgrens. Specifiek: 3.500 kilogram voor bestuurders met rijbewijs B en voor sommige campers zelfs minder.

Kom je boven de toegestane grens uit – bewust of onbewust – en ga je met een overbeladen camper de weg op? Dan ben je in overtreding. Als (te) zware jongen riskeer je flinke boetes en ben je doorgaans uitgesloten van uitkering bij schade. Maar belangrijker: je brengt je eigen en andermans veiligheid in gevaar.

camperband op weegschaal - wegen gewicht camper

De gewichten van een camper

Reden genoeg dus om bij de aankoop van een camper rekening te houden met het gewicht. Of beter gezegd: gewichten. Op het kentekenbewijs van de camper staan de volgende drie gewichten vermeld:

  • Massa rijklaar. Dit is de massa van het voertuig met 90 procent vulling van de brandstoftank, eventueel reservewiel, gereedschap en een bestuurder van 75 kilogram. Bij campers wordt een gas- en schoonwatertank met 90 procent vulling meegewogen.
  • Toegestane maximummassa. Geeft het maximale gewicht aan waarmee je met de camper op de openbare weg mag rijden. Bij campers die geschikt zijn voor rijbewijs B, is dit nooit meer dan 3.500 kilogram*. Voor zwaardere campers heb je het rijbewijs C of C1 nodig.
  • Technische maximummassa. Het gewicht dat de camper technisch gezien aankan. Meestal 3.500 maar ook vaak 3.850 of 4.250 kilogram.

* Het Europees Parlement is begin 2024 akkoord gegaan met een geplande verhoging van het maximale gewicht van campers voor het B-rijbewijs van 3.500 naar 4.250 kilogram. Het kan echter nog jaren duren voordat nationale overheden dit besluit omzetten in wetgeving.

Het gewicht van de camper in de praktijk

Maar zoals wel vaker is de papieren werkelijkheid anders dan de praktijk. Vaak blijkt de massa rijklaar (veel) hoger te zijn dan het kentekenbewijs aangeeft. Zeker bij tweedehands campers en importcampers. Je kunt dan minder spullen meenemen op reis.

Meten is weten

Weeg daarom altijd zelf de camper op een weegbrug. Dan weet je wat je camper precies weegt en of je voldoende laadvermogen overhoudt. Wat voldoende laadvermogen is, lees je verderop in dit artikel.

Ook als je de camper gekocht hebt en je eerste camperreis nadert, is het verstanding om naar de weegbrug te gaan. Doe dit dan bepakt en bezakt. Want met het juiste gewicht ga je relaxed en veilig op pad.

Nog een gewichtige tip: Weeg ook even de voor- en achteras apart. Dan zie je of je al dan niet de maximale aslast overschrijdt. Vooral achter is die kans aanwezig.

Met hoeveel kilo mag ik de camper beladen?

Weet je de toegestane maximummassa van je camper? En de massa rijklaar? Dan is het verschil hiertussen je laadvermogen. Oftewel: het gewicht dat je aan passagiers, accessoires en bagage mag meenemen.

Gewicht van je bagage

Dit laadvermogen lijkt in theorie vaak best veel, maar bereik je in de praktijk sneller dan je denkt. Wanneer je het gewicht van alle accessoires en van de passagiers bij elkaar optelt, zit je al gauw op of zelfs over dit gewicht.

De NKC adviseert daarom om een camper te kopen waarvan het ledig gewicht minimaal 500 kilogram onder de toegestane maximummassa ligt. Dan houd je genoeg laadvermogen over voor brandstof, water, gastanks, een luifel, een extra accu, een schotelantenne, fietsen en één passagier.

Gaan er meer mensen mee, dan is een grotere marge noodzakelijk om een overbeladen camper te voorkomen.

Ontdek wat veel voorkomende bagage in een camper weegt.
Download gratis het E-book ‘Inpakken’ en lees alles over en veilig gewicht van je camper.

Camper te zwaar: wat nu?

Stel: je camper is gewogen en te zwaar bevonden. Wat kun je dan doen om alsnog veilig op pad te gaan?

De makkelijkste optie: je camper op dieet zetten. Neem lichtere spullen mee of laat ze thuis. Pak daarom eens alles uit de camper en kijk of het allemaal echt mee moet. Want wat je thuislaat, is qua gewicht mooi meegenomen.

Je kunt ook je camper opwaarderen. Tenminste, als de technische maximummassa hoger is dan de toegestane maximummassa. Is dit gelukt? Dan heb je ook het C- of C1-rijbewijs nodig.

Let op! Er kleven ook nadelen aan de camper opwaarderen.

Rijbewijs Toegestane maximummassa
B < 3.500 kg
C1 3.500 – 7.500 kg
C > 7.500 kg

Oftewel: om een camper met een toegestane maximummassa boven de 3.500 kilogram te mogen besturen, moet je altijd een C1-rijbewijs hebben. Heb je dat niet en wil je dat wel? De NKC biedt samen met BOVAG twee opleiding aan om je C1-rijbewijs te halen.

Let – eenmaal geslaagd – wel op het volgende. Een camper die als toegestane maximummassa 3.500 kilogram heeft, mag met lading nooit meer dan dit maximum wegen. Ook al heb je een C1-rijbewijs. Een overbeladen camper is nooit toegestaan.

Gelukkig weet jij nu waarom je daar veel gewicht aan moet hechten.

Bonustip: download gratis het E-book ‘Camper kopen en vind jouw ideale camper.

Meer over camper kopen