Waarom ik iedere vanlifer een draagbaar zonnepaneel zou adviseren

Bernadet Heimans

Een groot zonnepaneel op het dak is voor iedere camperaar een welbekend gezicht. De voordelen zijn legio. Ze zijn betaalbaar, hebben een hoog rendement en het opwekken van energie is uiterst gemakkelijk. Want of je nou rijdt, een tukje doet of de bloemetjes aan het buiten zetten bent ver van je camper; dat paneel doet lekker zijn ding en heeft jouw bemoeienis helemaal niet nodig. Je hebt er dus weinig omkijken naar en dat is natuurlijk erg prettig. Dat gezegd hebbende, zitten er ook wel degelijk beperkingen aan een vast paneel. Want als je in alle seizoenen lekker wilt kunnen werken en wildkamperen, kon je wel eens tot de conclusie komen dat je niet genoeg hebt aan dat vertrouwde paneel op je dak.

Net niet

Want deze zonnecelletjes mogen dan wel low maintenance zijn, maar het enige wat ze wel écht nodig hebben is direct zonlicht. En aangezien ze vast zitten aan je camper, betekent dit dat je altijd in de zon moet staan. In de winter geen probleem, maar als het 38°C is wil je je camper waarschijnlijk juist níét de hele dag in de zon parkeren. In de zomermaanden betekent dat dus dat je soms de afweging zult moeten maken tussen energie en koelte. Daarnaast wekt een zonnepaneel het meest op als de zon er recht boven staat. En met name in de winter wordt dat aanzienlijk lastiger. Er zijn dan minder zonuren én de zon staat ook nog aanzienlijk lager, wat in de praktijk betekent dat het rendement van je zonnepaneel hard achteruit gaat. De gemiddelde opbrengst van een horizontaal liggend zonnepaneel ligt standaard dan ook al 20% tot 30% lager dan van een zonnepaneel in een hoek van 35 graden.

draagbaar zonnepaneel: onmisbaar in je vanlife

Deze creatieve camperaars weten dat een zonnepaneel in deze hoek tot wel 30% meer opbrengt.

Een vast zonnepaneel biedt dus een stabiele basis in je energievoorziening en zal in veel gevallen voldoende zijn. Maar ben je een digitale nomade die elke week aardig wat uurtjes wegtikt op een laptop en niet afhankelijk wil zijn van laadpalen, of heb je weinig dakruimte tot je beschikking, of maak je gebruik van een powerhungry Starlink, dan is een vast paneel mogelijk niet voldoende voor je. Take it from a pro. Ik heb inmiddels ervaren dat mijn vaste paneel van 250W, zelfs met een behoorlijke accucapaciteit van 200Ah, vaak niet afdoende is. In de wintermaanden of in landen met minder zonuren, kan ik onvoldoende bijladen om mijn verbruik te compenseren. Nou kun je natuurlijk duizenden euro’s spenderen aan extra wattages op je dak en/of je zonnecelletjes op creatieve wijze onder een hoek proberen te plaatsen, of je kunt kiezen voor een additioneel draagbaar zonnepaneel. Goedkoper, gemakkelijker én koeler.

opbrengst zonnepanelen voor een vanlifer

De opbrengst van een 250W dakpaneel in Spanje.

Ter illustratie: mijn 250W zonnepaneel wekt in januari in Spanje gemiddeld zo’n 450Wh per dag op. In de afbeelding kun je zien dat er dagen met een aanzienlijke opbrengst zijn, maar ook dagen met een zeer geringe. En dit is nog de best case scenario, want veel zonniger dan Spanje wordt het niet. In een huishouden van 2 werkende nomaden met een hongerige Starlink en een aversie tegen camperplaatsen, is bovenstaande opbrengst van het dakpaneel soms niet voldoende.

Draagbare panelen

Het is goed is om opties te hebben. Dat geldt voor alles in het leven en dus ook voor je stroomvoorziening op reis. Want afhankelijk van je reis- en werkgewoontes, is de kans dus groot dat je tegen de limieten van het zonnepaneel op je dak gaat aanlopen. Een draagbaar paneel vormt in dat geval een welkome aanvulling op je basissysteem. Het grootste voordeel van een draagbaar paneel is namelijk dat je hem altijd optimaal kunt positioneren. Dit betekent dat je veel meer efficiënte zonuren op een dag hebt dan met het suboptimaal gepositioneerde paneel op je dak. Je rendement is dus veel groter. In de wintermaanden kan dit het verschil maken tussen op je schreden naar een laadpaal moeten rijden of comfortabel kunnen wildkamperen. Merk je dat je dakpaneel onvoldoende laadt? Dan heb je altijd een extra mogelijkheid bij de hand om dat gat op te vullen. Nooit meer verplicht gaan rijden om je batterijen op te laden of hals over kop op zoek naar een camping dus. En daarnaast hoef je je camper ook niet meer in de zinderende zon te parkeren om je laptop op te kunnen laden. Need I say more?

Het draagbare 120W paneel van @nomadio.eu wekt in een paar uur tijd een goede hoeveelheid extra energie op. ‘Hij is soms efficiënter dan mijn 300W dakpaneel. Een ideaal extraatje want zo kunnen we langer op 1 plek blijven en zitten we nooit zonder stroom.’

Samengevat

Er is geen one size fits all als het over elektriciteit en campers gaat. De ideale oplossing is afhankelijk van je reisgewoontes en in welke weersomstandigheden je verwacht te gaan reizen. Het is dus belangrijk om na te gaan of je in jouw unieke situatie genoeg stroom kan opwekken (en opslaan) om te blijven voorzien in je woon- en werkbehoeften. However, mijn advies zou zijn om zowel een vast paneel als een draagbaar zonnepaneel aan te schaffen. Op die manier heb je het gemak en de vanzelfsprekendheid van een vast paneel én de eventuele aanvulling van een draagbaar paneel.