Hoe vervoer je kinderen veilig in de camper?

Hannah König

Er is vaak verwarring over: hoe vervoer je kinderen in de camper? Mogen ze tijdens het rijden los zitten, op bed liggen of zelfs rondlopen? Of horen ze gewoon netjes in de gordel te zitten, net als in de auto? En wat voor autostoeltje heb je nodig in de camper? Campers hebben vaak meer zitplaatsen dan gordels. In een rondzit kun je makkelijk zes kinderen kwijt, maar dit betekent niet dat je dit aantal ook mag vervoeren. Passagiers - en dus ook baby’s en kinderen - moeten vervoerd worden op een zitplaats die hiervoor is ingericht en dus beschikt over een goedgekeurde veiligheidsgordel.

Kinderen in de camper vervoeren: wat zijn de regels en welk autostoeltje heb je nodig?

Aantal zitplaatsen

Als je op reis gaat met een camper, is het belangrijk dat je controleert hoeveel zitplaatsen de camper (met personenautoregistratie M1) heeft volgens het kentekenbewijs. Dit aantal is namelijk het aantal geregistreerde zitplaatsen dat goedgekeurd is door de RDW. Als je met je gezin van vijf personen in een zespersoons kampeerwagen rijdt die officieel maar vier zitplaatsen heeft, riskeer jij- en je kinderen- een boete.  Soms staat er op het kentekenbewijs niets ingevuld. Gebruik in dat geval de plaatsen met de veiligheidsgordels.

Wil je het aantal zitplaatsen op het kentekenbewijs verhogen, dan moeten zowel de zitplaats als de gordel en het gordelbevestigingspunt opnieuw worden gekeurd en voldoen aan Europese richtlijnen. Als het aantal zitplaatsen met gordels kleiner is dan wat er op het kentekenbewijs staat, hoef je niets te doen. Dit kan voorkomen bij campers of busjes die zijn verbouwd. Let er dan wel op dat je het daadwerkelijke aantal zitplaatsen met gordels gebruikt.

Autostoeltjes

Die door de RWD registreerde zitplaatsen zijn er niet voor niets. Hoewel het verleidelijk is om je kinderen tijdens het reizen te laten liggen of rondlopen, moet je kinderen zittend vervoeren en is een gordel verplicht, net als in een personenauto. Als bestuurder mag je dus niet rijden wanneer je kinderen nog een dutje doen in het stapelbed of in de keuken een broodje staan te smeren.

De regels voor kinderzitjes zijn in de camper hetzelfde als in de auto. Kinderen tot 1,35 meter moeten in een goedgekeurd autokinderzitje vervoerd worden: een babyautostoel, kinderautostoel of zitverhoger. Het is het veiligste om autostoeltjes achterin te installeren en niet voorin. Zet je de stoel toch voorin de auto, schakel dan de airbag uit; een jong kind kan deze met een harde klap tegen zich aan krijgen. Als je twijfelt welke autostoel je nodig hebt voor jouw kind, doe dan de keuzewijzer op de website VeiligheidNL.

Baby’s vervoeren

Let erop dat je baby’s altijd vervoert tegen de rijrichting in. Door een baby tegen de rijrichting in te laten kijken, voorkom je dat zijn of haar hoofd bij een frontale botsing naar voren klapt. Een goedgekeurde babyautostoel is veilig, maar je kind kan zich er niet vrij bewegen. Rij daarom met baby’s niet langer dan twee uur.

Twijfel je of je kind er klaar voor is om zonder autostoel vervoerd te worden? Zet je kind dan in de gordel en bekijk hoe deze loopt. Wanneer de gordel over de hals en buik loopt, in plaats van over schouder en heupbeen, dan is het veiliger om je kind op een zitverhoger te vervoeren. Dit kan ook voorkomen bij kinderen die langer zijn dan 1.35 meter.

Geen isofix

De meeste auto’s vanaf bouwjaar 2008 zijn voorzien van Isofix: een systeem waarmee je autostoeltjes op een makkelijke manier in de auto bevestigt en waarvoor je geen gordels hoeft te gebruiken. Veel campers beschikken niet over dit systeem. Het kan dus goed zo zijn dat je voor je eigen camper of huurcamper een andere – oudere- autostoel moet aanschaffen: een exemplaar dat je kunt bevestigen met een gordel.

In een oldtimer kan het lastig zijn om je kinderen veilig te vervoeren; vaak ontbreken hier gordels, omdat er in de jaren zeventig nog geen gordelplicht gold. Kinderen die jonger zijn dan drie jaar mogen – ook in een oldtimer- alleen worden vervoerd in een autostoel die goed en stevig vastzit. Lukt dit niet, dan mag je je baby of peuter niet meenemen. Kinderen die ouder zijn drie jaar mogen eventueel wel los zitten, maar stel jezelf altijd de vraag of dit veilig is.

Regels in andere landen

De regels voor het gebruik van kinderzitjes zijn in alle EU-landen gebaseerd op dezelfde Europese Richtlijn, maar die laat ruimte voor kleine verschillen. Zo mag je in Nederland kinderen voorin de auto of camper vervoeren, maar geldt dit niet voor alle landen in Europa: in Frankrijk is het verboden om kinderen tot en met tien jaar voorin te vervoeren. In Duitsland, Italië, Oostenrijk en Zwitserland moeten kinderen tot een lengte van 1,50 meter in een autostoel zitten, terwijl we in Nederland 1,35 meter hanteren.