Wildplukken en zelfgemaakte herfstragout

Koken in de camper, nieuwe smaken ontdekken, lokale ingrediënten kopen: Marieke (28) kan er géén genoeg van krijgen. Ze combineert haar basisingrediënten met ingrediënten die ze onderweg tegenkomt en die haar inspireren. Nu het herfst is vind je overal de mooiste en lekkerste paddenstoelen waar je een mooi herfstgerecht mee maakt.

Kom je prachtige paddenstoelen tegen op de markt, in de winkel óf ben je zelf onder begeleiding van een deskundige gaan wildplukken? Duik dan de keuken in voor deze lekkere, herfstachtige ragout!

Tips bij het maken van de ragout

  1. Hou de paddenstoelen lekker grof. Zo worden de groenten niet te gaar en blijven de verschillende structuren van de paddenstoelen intact.
  2. Blijf roeren: zowel bij het garen van de bloem met de boter als bij het toevoegen van de bouillon. Je wilt dat de bloem goed gaar wordt, zonder aan te bakken. Vervolgens moet alles tot een gladde ragout zonder klontjes worden gemengd. Roeren, roeren, roeren dus.
  3. Speel met verse kruiden. Bij het maken van de roux (de basis van de ragout van boter, bloem en bouillon) kun je heel eenvoudig veel smaak toevoegen door middel van jouw favoriete kruiden. Denk aan salie en tijm of bijvoorbeeld rozemarijn. Hier geef je jouw persoonlijke touch mee aan het gerecht.
  4. Geen omnia of pasteitjes bij de hand? Kies dan voor kaiserbroodjes of een Italiaanse bol, snij een kapje van de bovenkant, pluk wat brood uit het midden en schep hier de ragout in. Dat is minstens net zo lekker.

Variatietips

Ik was tot en met mijn puberteit helemaal geen paddenstoelen- of champignonfan. Ik ging liever voor een kippenragoutje! Inmiddels ben ik er wel helemaal weg van, maar inspireer ik je graag om ook andere smaken te proberen in de ragout. Vervang de champignons bijvoorbeeld eens voor:

  • Gekookte kipfilet of stukjes gebakken kippendijen, met als basis ragout van kippenbouillon.
  • Stoofvlees of draadjesvlees, met ragout van runderbouillon.
  • Stukjes zalm en gekookte garnaaltjes, met ragout van visbouillon.

De bospaddenstoelenragout is helemaal vegetarisch en dus geschikt voor iedereen. Veel kookplezier!

Wildplukken en zelfgemaakte herfstragout
Wildplukken en zelfgemaakte herfstragout

Recept bospaddenstoelenragout

Voor 4 pasteitjes

Benodigdheden

Omnia voor de pasteitjes

Ingrediënten

  • 4 bladerdeegpasteitjes
  • 200 gram gemengde paddenstoelen naar smaak, bijvoorbeeld: oesterzwam, enoki, shiitake, bundelzwam
  • 200 gram kastanje champignons
  • 1 eetlepel roomboter om in te bakken
  • olijfolie
  • 500 milliliter water
  • 1 bouillonblokjes (kip, paddenstoel of groente)
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 1 theelepel tijm
  • takje salie (fijngesneden)
  • peper
  • zout
  1. Breng het water aan de kook.
  2. Snij de champignons en paddenstoelen in grove stukken en plakken. Zwammen kun je eventueel ook scheuren.
  3. Zet een koekenpan op het vuur met een scheutje olijfolie en een eetlepel roomboter. Zodra de boter niet meer pruttelt, doe je de paddenstoelen in de pan. Schep alles één keer goed om zodat er op alle paddenstoelen boter en olie zit.
  4. Voeg wat peper toe en laat de paddenstoelen dan ongeveer 2 minuten bakken (of tot ze goudbruin zijn) en schep dan nog eens om, om dit aan de andere kant te herhalen. Zet de pan opzij.
  5. Zet de Omnia op het vuur en plaats de bladerdeegpasteitjes erin, bak de pasteitjes af voor ongeveer 5 minuten. Controleer tussendoor even of ze niet aanbranden.
  6. Maak ondertussen van het gekookte water bouillon met de bouillonblokjes. Roer het goed door om klontjes te voorkomen.
  7. Zet nu een pan op middelhoogvuur en smelt de boter, voeg de verse kruiden en de bloem toe terwijl je roert. Blijf dit doen gedurende ongeveer 2 minuten. De bloem en boter vormen een soort 'deeg'.
  8. Schenk nu, terwijl je goed blijft roeren met een garde, de bouillon erbij en laat dit al roerende inkoken tot de dikte die jij lekker vindt voor de ragout.
  9. Schep nu alle gebakken paddenstoelen door de ragout en laat de smaken lekker intrekken. Breng naar wens op smaak met wat peper.
  10. Snij de 'kapjes' uit het pasteitje, schep de ragout er in en leg het kapje weer terug. Garneer naar wens met peterselie.

Eet smakelijk!

Tekst en beeld: Jessica Buijs en Marieke Plant

Wildplukken en zelfgemaakte herfstragout
Wildplukken en zelfgemaakte herfstragout