Waar mag je overnachten met de camper?

Agnes Jeurnink

Waar slapen we vannacht? In veel landen in Europa is het geen vraag, omdat er nauwelijks camperplaatsen zijn en camperaars eigenlijk alleen op een camping kunnen overnachten. In andere is wel keuze en in sommige landen mag het zelfs in de vrije natuur. Tijd voor een rondje door Europa.

overnachten met de camper

Overnachtingsmogelijkheden

Hieronder zie je welke overnachtingsmogelijkheden er in de meeste landen van Europa zijn en wat er wel of niet is toegestaan, voor zover deze informatie beschikbaar is. Los van of het is toegestaan, is het natuurlijk altijd de vraag of het verstandig is om in het wild te overnachten. Maar dat is een ander verhaal. Doe het in elk geval voorzichtig, houd je aan de regels en blijf vooral genieten.

De camping wordt steeds populairder onder camperaars, zo blijkt uit recent onderzoek onder NKC-leden. In 2014 vond ruim 48 procent van alle overnachtingen op een camping plaats, een toename van 2 procent ten opzichte van 2012. De populariteit van de camperplaats neemt iets af. In 2014 vond ruim 43 procent van de overnachtingen op een camperplaats plaats. Ook het aandeel overnachten in het wild nam ten opzichte van 2013 met 1 procent af tot 7 procent. De resterende 2 procent van de overnachtingen vindt elders plaats, bijvoorbeeld bij familie of vrienden.

Leeftijd en ervaring spelen een rol bij de keuze. Leden boven de 70 jaar staan beduidend vaker op een camperplaats dan leden van 55 en jonger. Zij kiezen vaker voor een camping. Verder staan leden met minstens tien jaar camperervaring veel vaker wild dan leden die korter camperen.

Uiteraard heeft ook de vraag om welk vakantieland het gaat grote invloed op de keuze van het soort overnachtingsplek. In Oost-Europa is het in de meeste landen niet toegestaan om buiten een camping of een gereguleerde camperplaats te overnachten. Ook in Zuid-Europa is dit in een behoorlijk aantal landen verboden, net als in Nederland. In de geliefde camperlanden Duitsland en Frankrijk zijn de regels ook best streng.

overnachten op een camperplaats

Allemansrecht

Wie vrij wil staan, kan vooral terecht in de landen in Noord-Europa, zoals Noorwegen, Zweden en Finland. Veel camperaars maken daar dankbaar gebruik van. Van oudsher geldt hier het allemansrecht.

Dit geeft iedereen het recht om land van iemand anders te betreden en te genieten van de natuur. Je mag bloemen, bessen en paddenstoelen plukken en water gebruiken uit rivieren, meren en bronnen.

Natuurlijk mag je op geen enkele wijze schade toebrengen aan de natuur en moet je beschermde bloemen en planten laten staan.

Het allemansrecht is niet ingesteld voor de camperaar, maar voor wandelaars en fietsers met een tentje. Toch mag je in Noorwegen, Zweden en Finland met de camper wild overnachten, tenzij er plaatselijke verboden gelden. In Finland mag je één nacht op dezelfde plek blijven. In Noorwegen drie nachten, maar niet binnen een straal van honderd meter rond een woonhuis. Steeds vaker verschijnen ook in de Scandinavische landen verbodsborden voor campers. Maar gelukkig zijn er nog genoeg plekjes te vinden waar je vrij kunt overnachten.

Overnachten in de vrije natuur

In het zuiden kunnen camperaars in Italië  terecht in de vrije natuur. Maar het is wel even puzzelen waar precies: niet binnen een kilometer van de bebouwde kom, niet binnen vijftig meter van een nationale weg, niet binnen honderdvijftig meter van een drinkwaterwinning en niet binnen honderd meter van een historisch of kunstzinnig monument. Ook in Bosnië en Herzegovina mag je overnachten in de vrije natuur, maar een waarschuwing voor mijnen uit de Joegoslaviëoorlog is op z’n plaats.

Meer camperplaatsen

Behalve landen waar overnachten in de vrije natuur en op parkeerplekken is toegestaan, zijn er ook nog landen waar het wordt gedoogd. Belangrijk is dan wel dat het overnachten niet te opvallend plaatsvindt en dat het niet op kamperen gaat lijken. Dus geen luifel uitklappen en geen tafel met stoelen buiten zetten. Ook op behoorlijk wat camperplaatsen is het niet toegestaan om dit zogenaamde kampeergedrag te vertonen. Ze zijn alleen bedoeld om te overnachten.

wildkamperen met de camper?

Opmerkelijk is misschien wel dat het percentage overnachtingen op camperplaatsen iets is afgenomen. Zeker als je de cijfers van Campercontact.nl erbij pakt, want het aantal camperplaatsen groeit. Momenteel staan er zo’n 18 duizend camperlocaties in 38 landen op de site. In 2014 zijn er 1.530 camperplaatsen, serviceplaatsen en campervriendelijke campings bij gekomen, een stijging van 8 procent. Vooral de Scandinavische landen, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal en Marokko zijn opvallende stijgers. Ook Nederland kent met 72 stuks een behoorlijke toename van het aantal locaties.

Duitsland: populairste camperland

Frankrijk en Duitsland zijn nog steeds de populairste vakantielanden voor NKC-leden. In 2014 heeft 77 procent van de leden Duitsland bezocht. Hiermee is Duitsland het meest bezochte land. Frankrijk eindigt op de derde plaats met 64 procent. Nederland is ook heel populair bij de leden, want dat staat op plaats twee. Op nummer vier en vijf eindigden respectievelijk België en Luxemburg.

Maar als het gaat om het aantal campings, is Nederland echt nummer één: in geen enkel ander Europees land is de campingdichtheid zo groot. Met dezelfde campingdichtheid als Nederland zou Frankrijk drie keer zoveel campings moeten hebben.

Animatie op de camping

Het allermooiste van al die camperplaatsen en campings is de grote variatie. Er is voor ieder wat wils. Van een sobere parkeerplaats tot camperplaatsen met allerlei voorzieningen zoals toilet, douche en zelfs wasmachines en drogers. Natuurlijk is dat bij campings ook het geval. Een variatie van natuurcampings met minimale voorzieningen tot campings met alles erop en eraan.

In de meeste Europese landen bestaat er een nationaal classificatiesysteem voor campings. Daarmee wordt niet de kwaliteit van een camping weergegeven, maar de beschikbare voorzieningen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de grootte van de kampeerplaats, de aanwezigheid van een zwembad of animatie voor de kinderen. Deze classificatie wordt uitgedrukt in sterren. De meeste landen hanteren een systeem met vijf sterren. Portugal, Spanje, Kroatië, Griekenland, Polen, Tsjechië en Hongarije maken de verdeling in vier klassen. Luxemburg, Letland en Bulgarije doen het met drie categorieën. Landen waar kamperen nog in opkomst is, hebben vaak nog niet zo’n systeem. Denk dan aan Macedonië, Estland en Roemenië. Ook IJsland, met overwegend kleinschalige campings, kent geen nationaal classificatiesysteem. Opvallend genoeg geldt dat ook voor de populaire vakantielanden Oostenrijk en Italië.

Camping versus camperplaats