Vlaamse heuvels

Marja van Kampen (tekst en foto's)

Het is lente en we maken een camperrondje door de Vlaamse Ardennen, sinds 1888 zo genoemd als onderscheid van het vlakke Vlaanderen. Onder een heerlijk voorjaarszonnetje wandelen we wat af en pakken ook regelmatig de fiets.
Wat dit laatste betreft blijken we in het koersgekke België lang de enige niet.

Vlaamse Ardennen Web

Na een tussenstop in Dendermonde beginnen we onze ontdekkingstocht van de Vlaamse Ardennen bij Domein De Gavers. Op ons programma staan in ieder geval bezoeken aan de vier grotere steden Geraardsbergen, Ronse, Oudenaarde en Zottegem.
De lieflijke omgeving rondom De Gavers is één groot fiets- en wandelparadijs en het is heerlijk toeren langs de Dender met sluisjes, dorpjes, bossen en – wat lastiger – door zompige velden met vlonders. ’s Middags fietsen wij naar Geraardsbergen en worden herhaaldelijk door kleine pelotons koersgekke Belgen ingehaald. De beruchte Muur van Geraardsbergen is favoriet en zelfs wij doen een poging met onze plooifietskes, maar de kapel Onze-Lieve-Vrouwe Oudenberg boven op de Oudenberg blijkt voor ons onbereikbaar.

Manneke Pis Vlaanderen
Fietsen over houten pad
Belgisch bier op terras Quirine

Geraardsbergen en Ellezelles

Rond deze tijd wordt hier het eeuwenoude Krakelingenfeest gevierd en ook wij krijgen bij een biertje een mastel geserveerd, inheems voor een broodkrakeling.
Deze stad staat voor de drie M’s: muur, mattentaart en Manneke Pis, de laatste volgens overlevering ouder dan de Brusselse. Jammer dat de markt door alle festiviteiten volgestouwd is met kermisattracties. Wij wijken daarom uit naar de zogeheten Steegjesroute, die leidt langs gedichten en filosofische mijmeringen op de muren.
> Krakelingenfeest (in 2020 zal dit feest niet worden gevierd)

De volgende dag camperen we langs een lint van plaatsjes en net over de  taalgrens zien we diverse afbeeldingen van heksen. In Ellezelles wordt jaarlijks een ietwat occult heksensabbat gevierd, omdat ene tot heks veroordeelde Quintine hier in 1610 is opgehangen en verbrand.
> Ellezelles

lekker eten
Oudenaarde met Kerk
vlaanderen-liefmans-geserveerd

Ronse en Oudenaarde

We gaan door naar het door heuvels omgeven dieper gelegen Ronse met de patroonheilige Sint-Hermes, genezer van geesteszieken. Eens per jaar wordt die 32 kilometer letterlijk op handen gedragen en er wordt dan ook gefluisterd dat de Ronsenaars zelf niet goed wijs zijn. De crypte van deze heilige in de Sint-Hermesbasiliek is een architectonisch hoogstandje uit de elfde eeuw, waar ook het genezen van zotten wordt uitgelegd.
Bij Toerisme Ronse schaffen we een Smaakkaart Vrijheid aan, waarmee we in dit knusse gebied zes tongstrelertjes kunnen proeven. Van hapjes in de fraai gerestaureerde Sint-Martinuskerk tot een bittertje in volkscafé Sint-Hermes en als afsluiter op een zonnig terras een glas Quintine, jawel, van die heks.
> Ronse

De afstanden zijn niet groot en zo rammelen we een stukje door over kasseien en betonplaten richting Oudenaarde. We vinden een overnachtingsplekje op parking de Ham aan de Schelde. De stad heeft prachtige gevels rondom de monumentale Markt, al is de beeldbepalende Sint-Walburgakerk vanwege een restauratie ingepakt. In de ongelooflijk mooie lakenhal zijn nu het stadhuis en het MOU Museum Oudenaarde gevestigd. Het is een veelomvattend museum, waar de duizendjarige geschiedenis van de stad beeldend uiteen wordt gezet. En we bewonderen waar de stad beroemd om is: de magnifieke wandtapijten.
> Oudenaarde

In de middag wandelen we anderhalve kilometer naar brouwerij Liefmans, waar gids Hector Neyt ons verwelkomt en boeiend alles vertelt over het bierpatrimonium. De brouwerij, bekend door zijn frisse kriekenbier, oud-bruin en bekroonde gouden band, is volop in bedrijf. Na deze rondleiding slok je nooit meer zomaar een kriekje weg, met de kennis van wat daar allemaal aan vooraf ging. Het proeven in het café van de brouwerij met zicht op de Schelde wordt een klein feestje en wiebelend waggelen we – met flessen in de hand – over de voetgangersbrug naar onze camper.
> Bezoek aan de Liefmans Brouwerij

vlaanderen-tegeltje-van-egmont-uit-kasteel

Velzeke en Zottegem

De Vlaamse Ardennen zijn voor fanatieke racefietsers duidelijk uitdagender dan het vlakke Vlaanderen, want we zien onderweg naar Velzeke herhaaldelijk groepjes jakkeren. Wij bezoeken daar op ons gemak het Provinciaal Archeologisch Museum (PAM) en ons vertrouwen in het doorzettingsvermogen van de mens wordt versterkt door de indrukwekkende geprojecteerde regel: ‘Veranderingen in het klimaat waren de drijvende kracht achter het ontstaan en de evolutie van de mens’. Misschien evolueren wij ook stukje bij beetje?
> PAM Velzeke

Hierdoor geïnspireerd rijden we door naar Egmontstad Zottegem, onze laatste bestemming. We zetten de camper op de grote parkeerplaats Bevegemse Vijvers en fietsen naar het centrum. Eerst gaan we naar het lievelingskasteel van Egmont. Het is nu een bibliotheek en voor meer weetjes worden we er naar bureau van Toerisme Zottegem in het stadhuis aan de Markt verwezen.

Wij worden vriendelijk meegenomen naar de tegenoverliggende Onze-Lieve-Vrouwe-Hemelvaartkerk, waartegen een kleine Louvre-piramide is gebouwd en daarachter de crypte. Als het licht aanklikt, ontwaren wij onthutst twee open kisten met daarin de geconserveerde geraamtes van Van Egmont en zijn gade Sabina. Zo iets buitenissigs hebben we niet vaak eerder gezien. Op de Markt staat Van Egmont godzijdank prominent geharnast.
> Zottegem

De volgende ochtend toeren wij tevreden naar thuis en we komen tot de slotsom dat de Vlaamse Ardennen dichtbij en toch zo heel anders zijn. Bovendien is het een walhalla voor fietsers en wandelaars.

> www.toerismevlaamseardennen.be
> www.toerismevlaanderen.be

Overnachten

Camperplaats Oever Schelde,
Dendermonde
12474
Camping De Gavers,
Geraadsbergen
21944
Parking De Ham, Oudenaarde 74711
Camping Canteclaer, Zwalm 63199

De sitecodes verwijzen naar locaties op Campercontact.com.