Tussenstop in Wommels

11 juli 2024

Camperplaats De Appelhof ligt bij de gelijknamige jachthaven en is uitgerust met alle voorzieningen. Wie gebruik wil maken van stroom en douche kan bijbetalen. Er zijn 25 plaatsen voor campers met een lengte tot 10 meter.

De camperplaats bevindt zich in het Friese Wommels, een dorp dat ontstaan is op een terp. Het telt iets meer dan 2.300 inwoners en leent zich prachtig voor heel wat verschillende uitjes vanaf de camperplaats, waaronder deze drie.

Tip 1: Swalkroute Wommels

Hanno Lans (CC BY 2.0) via Flickr

Over dijken, langs molens en door polders: deze wandeling is bijna 12 kilometer lang en voert je door het open Friese landschap. Startpunt van Swalkroute Wommels is het kaaspakhuis, waar aandacht is voor de geschiedenis van de zuivelindustrie in de regio.

Verder kun je kerken binnengaan en vogels spotten vanuit de kijkhut. In de omgeving vind je veel weidevogels. Jaagpaden brengen je terug naar het centrum van Wommels.

Tip 2: Eise Eisinga Planetarium

Zo’n vijftien kilometer van de camperplaats ligt in Franeker het Eise Eisinga Planetarium. Sinds september 2023 staat het wetenschapsmuseum als dertiende object in Nederland op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Hans Splinter (CC BY-ND 2.0) via Flickr

De dertigjarige Eisinga begon in 1774 aan z’n astronomisch uurwerk en werkte er zeven jaar aan. Het wordt aangedreven door een slingeruurwerk en geeft sinds 1781 de actuele positie van de planeten aan. Het is het oudste nog werkende planetarium ter wereld.

In het museum kun je ook meer te weten komen over de moderne sterrenkunde, historische astronomische instrumenten en het wolkammen, wat Eisinga ook succesvol beoefende.

Tip 3: Rondvaart Bolsward

James Stringer (CC BY-NC 2.0) via Flickr

Bolsward bevindt zich op een half uurtje fietsen van de camperplaats. Tijdens de zomer, van juli tot september, zijn er rondvaarten door de historische stadsgrachten van Bolsward. Van maandag tot en met zaterdag zijn er twee per dag, die zo’n drie kwartier duren. Vooraf aanmelden via VVV Bolsward is noodzakelijk; er zijn twaalf plaatsen per rondvaart.

De sitecode voor De Appelhof op Campercontact is 10329.