Slow travel: camperen in een lagere versnelling met Laura en Rick

Wij zijn groot fan van slow travel. Maar we komen letterlijk en figuurlijk van ver. Ooit gingen wij met een Capitool reisboek van de Baltische staten vol met gele post-its op weg. Het was onze eerste ‘verre’ roadtrip met z’n tweetjes. We kwamen op onbekend terrein en wilden niets liever dan alles, maar dan ook echt alles, zien. Rick had een route uitgestippeld waarmee we in anderhalve week langs de highlights van Litouwen, Letland en Estland kwamen…

Echt waar, we hebben heel veel gezien. Maar ondertussen zat onze eigen planning ons ook in de weg. Uitrusten? Nee, we moesten doorgaan. Slapen? Dat doen we wel in de auto. Geen tijd om steeds op een camping te gaan staan. Met als resultaat dat we na een week allebei gesloopt waren. Het avontuur trok aan ons, maar de vermoeidheid sloeg keihard toe. Dit is acht jaar geleden en de term slow travel had ons nog niet bereikt. Maar nu weten we wel beter.

Camperbusje in de zon

Wat is slow travel?
Laten we even bij het begin beginnen. Want wat betekent slow travel? Als we het letterlijk vertalen komen we natuurlijk uit op langzaam reizen. Door langzaam te gaan, voel je dat je minder hoeft. Niet haasten om alles te zien, maar juist vertragen in het moment. Je blijft langer op dezelfde plek. In plaats van een ratrace richting de meest bekende bezienswaardigheden, ga je lokaal op ontdekkingstocht. En de camper? Die staat vaker stil dan dat ‘ie rijdt.

“En ben je daar nog geweest?”

Welk land je met de camper ook bezoekt, altijd krijg je de vraag welke highlights je hebt aangetikt. We hebben heel veel mooie dingen bezocht de afgelopen tweeënhalf jaar en we hebben ook veel dingen overgeslagen. We hebben dan misschien de Taj Mahal niet gezien, maar we hebben wel met de Indiase locals een kokosnoten-proeverij gehad. Wat we hiermee willen zeggen is, als je vertraagt is de kans ook groter dat je juist hele unieke dingen gaat doen, zien en beleven waar je anders met een noodvaart aan voorbij was gegaan. En er is meer:

  • Slow travel zorgt ervoor dat je de omgeving beter in je om kan nemen omdat je langer op dezelfde plek bent.
  • Slow travel zorgt ervoor dat je áls je een highlight bezoekt je meer geniet omdat je een weloverwogen keuze hebt gemaakt.
  • Slow travel zorgt ervoor dat je meer op de fiets of per voet de omgeving verkent wat ook weer beter is voor het milieu.
Voeten op dashboard in camper

Wat brengt slow travel?
Afgelopen winter zijn we weer met de camper op pad gegaan. We zijn ruim 3 maanden door Italië getrokken. En hebben op één plek bijna vier weken gestaan. Je kunt dus wel stellen dat we die slow travel-knop ondertussen hebben gevonden. En wat brengt slow travel ons nu eigenlijk? Door niet constant met de camper highlights na te jagen ontstaat er rust. En of je nu op reis bent, op vakantie of slechts een weekendje weg met de camper. Tot rust komen is wat we allemaal graag willen. Als wij lang op één plek staan ontdekken we vaak nieuwe restaurantjes, wandelpaden, winkeltjes, kerkjes of oude opgravingen.

Slow travel zorgt er vaak voor dat je veel gemakkelijker kunt onthaasten, maar ook dat je de omgeving beter in je op kunt nemen. Door niet naar de grote trekpleisters te gaan ontloop je de grote mensenmassa. En steun je vaak beter de lokale bevolking.

Zo creëer jij jouw eigen slow travel reis
Go with the flow, dat past 100% bij slow travel. Als je op reis gaat en je wil het wat rustiger aan doen dan is het vooral goed om te weten dat er altijd een beetje FOMO gaat ontstaan. Dit staat voor: fear of missing out. Met andere woorden: er gaat een moment komen dat je bang bent dat je iets gaat missen. Maar wees je dan bewust van het feit dat wat je gaat zien, je veel beter in je op gaat kunnen nemen.

En wees je ook bewust van het feit dat het Colosseum prachtig is, maar dat er nog veel meer mooie bouwwerken zijn in Italië. Of welk land je ook wilt gaan bekijken. Zie de schoonheid van de kleine dorpjes waar je doorheen komt. Wandel eens een kerk binnen. Ga naar een kleinschalig museum dat je in de buurt vindt. Bezoek een lokale markt. Ga linksaf als alle touringbussen naar rechts gaan. Juist vind je de mooiste onontdekte pareltjes, hebben wij ontdekt.

Volg ons op de voet

Wij zijn Rick en Laura Louise van de Simply Nomads. Je kunt al onze ervaringen en reizen ook volgen via ons Instagram-kanaal @simply.nomads. Leuk als je ons een berichtje stuurt over jouw – nieuwe – manier van reizen.