Silo-art: kunst in de Achterhoek

Op boerderij ’t Westendorp van de familie Ruesink komen al jaren stagiairs van over de hele wereld om hier te leren over het Nederlandse boerenbedrijf. En soms komt daar iets leuks uit voort. Wij fietsen een route van de Silo Art Tour in de Achterhoek.

“We ontvangen de stagiairs overal vandaan, je kan het zo gek niet bedenken”, vertelt Joke Ruesink. “Wij vinden het geweldig om ze iets te leren over de Nederlandse landbouw, maar we zijn ook erg geïnteresseerd in hun achtergrond. Zo ontstaan vriendschappen en daardoor worden we vaak uitgenodigd om ook een kijkje te komen nemen in hun thuisland. En zo kwam onze dochter Suzanne in Australië in aanraking met de beschilderde silo’s en watertorens en leerde over de Australian Silo Art Trail.”

Vier generaties

Suzanne dacht meteen aan haar geboortegrond, de Achterhoek. Ruesink: “En had ook al een plekje in gedachten voor de eerste beschilderde silo’s: bij ons op het erf.” In Aalten staan nu vier beschilderde silo’s naast elkaar. En inmiddels zijn er, met behulp van verschillende instanties, tien beschilderde objecten gerealiseerd in de Achterhoek. Net als in Australië wordt er met de beschilderingen een verhaal verteld. De Achterhoek wil laten zien dat de streek innovatief, creatief en vooral ondernemend is. Dus werden er vijf fietsroutes en een autoroute langs de objecten uitgezet.

Silo-art, beschilderde silo's

Bij boerderij ’t Westendorp in Aalten moeten we even van de weg af en een stukje het erf op om ze te kunnen bewonderen. Vier behoorlijke silo’s kleuren het erf. Op de eerste zien we Luca, de kleinzoon van Ruesink, die staat voor de jeugd en de toekomst. Op de tweede silo staat Jelle van Gorkom uit Doetinchem, een van de beste BMX’ers van Nederland. Hij kreeg in 2018 een zwaar trainingsongeluk en staat voor sport en veerkracht.

Op de derde silo schittert mevrouw Meekes, die op 86-jarige leeftijd nog over de festivalbaan van de Zwarte Cross reed en de ouderen vertegenwoordigt. De Zwarte Cross komt ook in de vierde silo terug in de persoon van de festivaldirecteur, die staat voor ondernemerschap en de evenementen in de Achterhoek.

Silo Art Bronckhorst bij Recreatie & Kinderboerderij Feltsigt in Bekveld

Prachtig Doesburg

Vanaf camperplaats De Vlinder in het Gelderse Hengelo kijken we al de hele tijd naar de achterkant van een varken. Nou, beetje overdreven, want je hebt wel een verrekijker nodig, maar het is de achterkant van Silo Art Bronckhorst bij Recreatie & Kinderboerderij Feltsigt in Bekveld. Op de fiets gaan we het van dichtbij bekijken en zien een vrolijke beestenboel door de ogen van kinderen. Als we even doorlopen, komen we alle afgebeelde dieren in levenden lijve tegen in de achterliggende stallen.

Silo art Doesburg

Hierna fietsen we door het bruisende Hengelo. Ik zeg ‘koffie’ en daar blijkt gelegenheid genoeg voor te zijn. Dan gaat het door het bos en over de dijk langs de oude IJssel richting Doesburg. Daar zien we op een gemaal uit 1962 de tweede silo-art-afbeelding van deze route, een slechtvalk en vissen. Natuur, water en land, ook dat is de Achterhoek. De Hanzestad Doesburg is prachtig en het is geen straf om daar te lunchen.

Silo art in Lochem

Het kan ook groter, zoals in Lochem met een kunstwerk van 1.300 vierkante meter, waar de relatie tussen mens en natuur centraal staat.

Na het eten fietsen we verder en komen langs Wijnboerderij ‘t Heekenbroek. Laat het terras nou open zijn en één wijntje moet kunnen. Wat een gezellige fietsroute! Verder staan er overal langs de route verkoopstalletjes bij boerbedrijven, dus gewapend met aardappels, uien, groente, fruit en honing gaan we camperwaarts. Zo wordt de doelstelling van de silo-art zeker bereikt: boeren en burgers dichter bij elkaar brengen.

Tekst en foto’s: Agnes Jeurnink

Website

www.siloarttourachterhoek.nl

Overnachten

De sitecodes verwijzen naar locaties op Campercontact.com.