Pech onderweg met de camper

Reizen zonder risico bestaat niet: stranden met de camper door pech of erger kan iedereen overkomen. Goed voorbereid op pad gaan is dan ook meer dan een reisdoel uitzoeken en wat spullen in de camper laden.

Bij een pechgeval komt een goede verzekering en betrouwbare hulpdienst erg van pas. Er zijn namelijk nogal wat verschillen tussen wat precies is meeverzekerd en welke service wordt geboden.

Marijke Windey en Mirjam Zumbrink zijn verzekeringsadviseurs van de NKC. Zij hebben dagelijks met allerhande schades en pechgevallen te maken en weten precies wat te doen in geval van een aanrijding of pech.

Windey: “Als er een aanrijding plaatsvindt, gaat het in het buitenland hetzelfde als in Nederland. Je vult samen een schadeformulier in en bij zwaardere schades of ongevallen met letsel komen de politie en zo nodig een ambulance erbij. Ik raad iedereen wel aan: maak meteen foto’s van de situatie ter plekke. Dan sta je veel sterker als er achteraf nog discussie ontstaat.” De volgende stap is om de alarmcentrale te bellen die op de groene kaart van de verzekeraar staat aangegeven.

Camperverzekering

Een belangrijke vraag is vervolgens: hoe is de camper verzekerd? Wie WA verzekerd is, kan met de alarmcentrale bellen en krijgt bij ongevallen beperkte hulp. Als de camper niet ter plaatse binnen twee dagen kan worden gerepareerd, volgt transport naar Nederland. Ook de treinkaartjes terug naar huis worden vergoed, maar daar houdt het op voor de WA-verzekering.

Veel uitgebreider is de dienstverlening voor mensen met een verzekering op basis van beperkt of volledig casco. Als de camper ter plaatse binnen twee dagen gerepareerd kan worden, regelt de alarmcentrale zo nodig een hotel of pension voor die dagen. Als reparatie niet snel kan, gaat de camper terug naar Nederland en komt er vervangend vervoer.

Kees Hubert van SOS International heeft er dagelijks mee te maken: “We doen altijd ons uiterste best om na aanrijdingen een soortgelijke camper aan te bieden, maar dat is niet altijd mogelijk. Wanneer mensen met een Volkswagen T4 op pad zijn, is dat een heel ander verhaal dan wanneer zij een camper met de omvang van een touringcar hebben. Dan kunnen we niet altijd hetzelfde aanbieden. Soms kiezen mensen voor een huurauto met caravan, of voor een vakantiehuisje. We zoeken altijd naar een passende oplossing.”

Reisverzekering

Waarin zit dan het verschil tussen de verzekeringen beperkt en uitgebreid casco? Zumbrink: “In de vergoeding van schades die buiten je eigen schuld ontstaan. Bij beperkt casco zijn schades door brand, diefstal en joyriding, aanrijdingen met wild en ruitschades verzekerd. Bij volledig casco worden bovendien schades door vandalisme of door zelf veroorzaakte aanrijdingen vergoed. Per verzekeraar kan dit trouwens iets verschillen: check altijd de voorwaarden.”

Soms komt, naast de camperverzekering, ook de reisverzekering om de hoek kijken. Die kan zaken die buiten de camperverzekering vallen vergoeden, zoals de eigendommen die bij een ongeval beschadigd zijn geraakt. Ook bepaalde medische kosten die buiten de zorgverzekering vallen, worden soms door de reisverzekering gedekt.

Zumbrink: “Het is slim om de camperverzekering en reisverzekering bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Dan bel je maar één keer en wordt vanzelf alles afgestemd en vanuit de juiste polis vergoed. Anders moet je alles twee keer vertellen en is er een dossier dat moet worden overgedragen.” Hubert van SOS International voegt eraan toe: “Soms kom ik binnen de camperverzekering budget tekort om de mensen de passende hulp te bieden. Dan is het handig als ik bepaalde zaken bij de reisverzekering kan onderbrengen.”

Hulpverlening in het buitenland

Zware ongevallen met campers komen gelukkig niet heel veel voor, maar pech onderweg is een ander verhaal. Met een WA-verzekering heeft een camperaar bij pech geen recht op hulpverlening in het buitenland. Ben je beperkt of volledig casco verzekerd, dan is pechhulp zowel in Nederland als in het buitenland vaak meeverzekerd.

Drie tips Alarmcentrale

SOS International krijgt jaarlijks ruim 1.700 meldingen van schade of pechgevallen van NKC-leden met de camper binnen. De drie tips voor de camperaar om zich voor te bereiden:

  1. Schrijf verzekeringen, polisnummers en alarmnummers op een briefje en zet ze in je telefoon.
  2. Zoek voor de reis uit wat precies gedekt wordt door welke verzekering.
  3. Breng camperverzekering en reisverzekering onder bij dezelfde verzekeraar.