Overwinteren met de camper in Marokko

23 december 2024 Rosanne Vriend

Dromen we er niet allemaal van om met dit sippe weer de boel de boel te laten en een warmere plek op te zoeken? Wanneer je de vrijheid hebt om de Nederlandse winter te skippen dan is Marokko met de camper een bijzondere en zonzekere overwinterbestemming. Waar moet je allemaal aan denken voordat je de oversteek maakt?

Met de camper is het natuurlijk wel een stukje rijden naar Marokko. Maar mooi weer in de winter vind je nou eenmaal niet om de hoek. In totaal is het zo’n 2.500 kilometer rijden tot aan Algeciras in Spanje, waar de veerboot naar Marokko vertrekt. Het leukste is natuurlijk om van de reis erheen al een avontuur te maken en er behoorlijk wat tijd voor uit te trekken. Stippel een mooie route uit of laat je leiden door het weer.

De oversteek  

Eenmaal aangekomen in Algeciras neem je de veerboot die je in zo’n anderhalf uur naar Tanger in Marokko brengt. Voordat je wegvaart, zie je Marokko al liggen aan de andere kant van de Straat van Gibraltar. Als je niet zo veel haast hebt en alle vrijheid om terug te keren wanneer je wil, is het een aanrader om een open retourticket te kopen. Met dit ticket staat de heenreis vast en kun je zelf bepalen wanneer je weer terugvaart. Omdat er wel meer dan tien ferry’s per dag varen, lukt het eigenlijk altijd wel om een plekje te bemachtigen op de terugreis. Voor een open retourticket ben je ongeveer 250 euro kwijt voor twee personen en een camper.  

Grensformaliteiten

Onderweg op de ferry kun je het papierwerk alvast doen voor het visum en het invoeren van je camper. Let erop dat je geen formulieren tijdens je reis verliest, met name op het verlies van het uitvoerformulier van de camper staat een fikse boete. De formaliteiten zijn verder vrij eenvoudig en voordat je het weet ben je met camper en al in Marokko aangekomen. Alleen als je met huisdieren reist, gelden er wel strengere regels. Het kan zo zijn dat er mensen zijn die je met van alles willen helpen en je wijsmaken dat je ze nodig hebt: dit hoeft niet, je kan het prima zelf.  

Visum en verzekering

Met je verkregen visum mag je 90 dagen in Marokko blijven. Dus let wel, ook al zit er geen einddatum aan je retourticket voor de ferry, binnen de 90 dagen dien je het land toch te verlaten. Nog een tip van flip, check even goed of jouw reisverzekering een reis door Marokko dekt. Als je een Europa polis hebt afgesloten is dit niet altijd het geval. Bij de reisverzekering van NKC valt Marokko wel onder de Europadekking.  

Weer en reisroute

En als je dan eenmaal in Marokko bent aangekomen, kan het genieten beginnen. Marokko is een groot land met een enorme variëteit aan landschappen. Je kan dan ook helemaal zelf bepalen voor wat voor een reis je gaat. Als je een zonaanbidder bent en strand voor jou de voornaamste reden is om naar het land te komen, is de Atlantische kust jouw bestemming. De meer dan 1.000 kilometer lange kustlijn heeft het hele jaar een warm zeeklimaat met weinig neerslag en temperaturen tussen de 25°C en 28°C. Bezoek bijvoorbeeld het moderne Agadir of dompel je onder in de mooie kuststad met surfvibe Essaouira.  

Ben je meer een cultuurliefhebber? Ga dan in de oude koningssteden, Fez, Marrakech, Meknes en Rabat op zoek naar de historische schatten van het verleden. Struin door de oude steegjes van de medina en waan je in een sprookje van 1001 nacht. Ook wanneer je niet kunt stilzitten, is Marokko een perfecte bestemming. De bergen in het noorden zijn het ultieme terrein voor avontuurlijke trektochten en beklimmingen. De hoogste berg van Noord-Afrika, Toubkal (4.167 meter), is een leuke uitdaging om omhoog te gaan. Maar ook aan de kust valt van alles te beleven, het golfsurfen is bij Essaouira en hippiedorpje Taghazout bijvoorbeeld echt heel goed. En dan heb je ook nog de woestijn om niet te vergeten! Bij Erg Chebbi en Erg Chegaga kun je de woestijn bezoeken en er zelfs slapen (ook al is het dan even niet in je camper).

Marokko culinair

Nog een goede reden om naar het land te rijden als je het ons vraagt: de keuken! De Marokkaanse keuken bestaat uit geurige stoofpotjes met veel kruiden, groenten en meestal vlees. Loop door een gemiddeld dorpje en de kookgeuren verleiden je. Men houdt hier van koken en eten en is hier het liefste een groot deel van de dag mee bezig. En de restaurants zijn niet duur in vergelijking met Nederland. Dus je geniet al heel snel voor een klein bedrag van de verrukkelijke lokale keuken. In de avond zie je de zon zakken terwijl je aan een verse muntthee nipt. Het kan slechter in de winter!

Overnachtingsplekken

Officieel is het verboden om in Marokko wild te kamperen. Wanneer je toestemming hebt van de lokale autoriteiten of de eigenaar van het terrein kan het wel. Op sommige plaatsen zijn er plekken waar overnachten met de camper wordt gedoogd. Op andere plekken zijn speciale camperplekken en bijna overal in Marokko zijn campings. Het niveau van de campings is wel anders dan in Europa. De ene camping is heel netjes en goed uitgerust, de ander lijkt wel verwaarloosd. Elektriciteit is ook niet standaard aanwezig en als het er is, is het vaak niet stabiel. Campings en camperplaatsen zijn daarentegen een stuk voordeliger dan in Europa. Reserveren is bijna nooit nodig. Alleen wanneer je naar een plek gaat waar maar één mogelijkheid is en deze is populair, is het wel aan te raden. Op Campercontact vind je een overzicht van de overnachtingsmogelijkheden voor campers in Marokko.

Hierbij een selectie van de 5 hoogst beoordeelde camperplaatsen in Marokko op Campercontact met minimaal 25 beoordelingen: 
 
Auberge La Gazelle Bleue, Merzouga 
 
Camping Palmeraie d’Amezrou, Zagora 
 
Camping Serdrar, Tazzarine 
 
Camping Hakkou, Zrigate 
 
Camping Erkounte Park, Mirleft 
 
Klaar voor de reis? De laatste praktische informatie over een camperreis naar Marokko vind je in dit overzicht. 
 
Liever in een groep? Ben je enthousiast geworden, maar ga je liever niet alleen naar Marokko? Overweeg dan eens om mee te gaan op een NKC-groepsreis naar het land. 

Geschreven door: Rosanne Vriend