Op pad langs de culinaire camperroute in Friesland

Ben je op zoek naar een campertrip dicht bij huis? Wat dacht je van een heerlijke toer door Friesland? De Culinaire Camperroute leidt je langs lokale winkels waar je ingrediënten haalt om in de camper gezonde en lekkere maaltijden klaar te maken. Vijf recepten, twaalf streekwinkels en boerderijen; smakelijk! 

Sterren en suikerbrood 

Je tuft met de camper naar Menaam, een eeuwenoud terpdorp dat bekend staat om de lekkere aardappels. Hier vind je De Boerderijwinkel Dykstra State, met een groot assortiment aan streekproducten, waaronder vlees, honing, regionale bieren en lokaal geproduceerde zepen. Hier haal je melk, eieren en kaneel voor het eerste recept: wentelteefjes. 

Daarna vervolg je je tocht richting de Elfstedenstad Franeker. Een wandeling door deze stad met universitair verleden brengt je langs een fontein van het 11fountains-project en het Eise Eisinga Planetarium, wat sinds 2023 op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. 

Vergeet niet om langs Banketbakkerij Schaafsma te gaan. Hier haal je een échte Friese specialiteit: suikerbrood (sûkerbôle). Het exemplaar van Schaafsma is uitgeroepen tot de lekkerste van de provincie en is zelfs ontdekt door vijfsterrenrestaurants in Amsterdam. Kies bij Groenten en Fruit van Bauke om de hoek voor een seizoensfruit voor bij de wentelteefjes. 

Verwenplank 

Voor de tweede etappe reis je naar het pittoreske dorp Achlum met beschermd dorpsgezicht. Hier springt de oude zuivelfabriek meteen in het oog. In dit bijzondere pand, waarvan de fundamenten dateren uit 1888, zit KLAFA Chocola. 

Sinds 1997 maakt dit familiebedrijf ambachtelijke chocolade, met vandaag de dag hun eigen chocomaat: een zelfbedieningsautomaat gevuld met chocolade. Er is zoveel keuze dat de verleiding om flink in te slaan groot is. Hier haal je pindarotsjes en andere lekkere chocolade voor de borrelplank. 

De toer gaat dan verder richting Witmarsum, een knus dorp dat twee molens telt. Mevrouw de Molenaar raakte besmet met het ‘molenvirus’ en maakt niet alleen haar eigen meel, maar bakt er ook lekkers van. Hier kan je in het weekend terecht voor Friese dúmkes en brood. Dat laatste heb je nodig voor je borrelplank. 

Stuur je camper daarna naar Workum, ook een bruisende Elfstedenstad. Hier vind je Versmarkt De 3 Ambachten. Hier hebben drie lokale familiebedrijven de krachten gebundeld en haal je de rest van de ingrediënten voor op de plank: Friese kaas, worst, bier en lokaal gemaakte chutneys en dipjes. 

Visverwennerij 

Het historische centrum van Balk met monumentale panden en schilderachtige grachten is het ideale toneel voor het vervolg van je culinaire camperreis. De Friese wateren liggen binnen handbereik; er is bijna geen betere plek om een vers visje te scoren dan hier.  

De Vismand is een van de weinige vishandels in de regio die het gehele jaar geopend is en je kan hier terecht voor de huisgerookte zalm, want die schittert in de geweldige vissalade 

Vervolgens is Sondel een klein dorpje op het Zuid-Friese platteland, vanwaar je uitkijkt over weidse landerijen, die strekken tot de dijken die het IJsselmeer in toom houden. Midden in die weilanden ligt De Graasboerderij, een boerderijwinkel met lokale biologische producten. Hier kun je halen wat je nodig hebt voor de salade (aardappelen, mosterd en appels).

Worst en watersport 

De vierde etappe van je culinaire camperreis speelt zich af in Rotstergaast, tussen het Tsjûkemar en Heerenveen. Dit is een dorpje met minder dan 200 inwoners. Naast de prachtige natuur vind je er Boer Bart; speelboerderij, boerderijwinkel én restaurant in één. De producten hier zijn met aandacht en tijd van de natuur gewonnen en worden zo puur en zuiver mogelijk verkocht. 

Op donderdagen kun je zelf aanschuiven bij Boer Bart. Je krijgt meerdere gangen geserveerd met biologische, lokale ingrediënten. De perfecte manier om de omgeving letterlijk te proeven! Of je blijft eten of niet, vergeet de boodschappen voor de shakshuka niet: paprika’s, eieren, tomaten in blik en ui. 

Een stukje verder verderop ligt Akkrum. Familiebedrijf Slagerij Spijkerman staat in heel Friesland bekend om de vleesproducten. De specialiteit van het huis is de droge worst, die ook de ster wordt van dit Arabische gerecht. Oorspronkelijk een ontbijtschotel, maar de shakshuka kan prima als lunch of diner dienen. 

Aan de rand van Nederland 

Bij Munnekezijl wacht een van de laatste stops. Je ziet aan de horizon het Nationaal Park Lauwersmeer liggen. Vrijwel nergens in Nederland heb je zo’n goed uitzicht op de sterrenhemel als hier. Je kunt er zelfs de Melkweg zien. 

Bij BakkerBio haal je de prei voor het laatste recept: stamppot. Het biologisch dynamisch landbouwbedrijf heeft bloemkolen, aardappelen, pompoenen, en meer. 

De allerlaatste stop is Ternaard, een dorp dat bekend staat om haar aardappelen uit de Friese kleigrond. Naast koeien en wollige schapen vind je hier de aardappelautomaat van Fokke de Jong. Je kunt er 24/7 terecht bij de zelfbedieningsautomaat. Hier haal je de aardappelen voor je preistamppot. 

De volledige route en alle recepten vind je terug op de website van Visit Friesland. 

Deze blog werd mede mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen NKC en Visit Friesland.