Op camperreis in Albanië: avontuur!

5 augustus 2024 Yvonne van Osch

Albanië, dat ruige land aan de rand van Europa… moet je daar wel met de camper heen? Jawel! Zeker als je van het onverwachte houdt en niet bang bent voor een krasje. Het is historisch interessant, landschappelijk prachtig, en je zult met open armen ontvangen worden. Sjor je reservewiel vast, oefen een klinkende mirëdita… en op naar het zuiden. We helpen je op weg met een kleine slalom, ook langs minder bezochte streken.

Een gouden standaard kent Albanië niet, dat moet meteen maar even gezegd. De luxe van het westen is nog lang niet overal geland in dit boeiende Balkanland van bergen, meren, moerassen, rotsen en strand boven Griekenland. Maar is dat niet juist de charme? Je mag dan geregeld wat rommel en chaos tegenkomen, toch overheerst een sfeer van opbouw, vernieuwing en avontuur. Albanië heeft het toerisme omarmd, en steeds meer reizigers doen eufoor verslag. Ook camperaars. Zo’n prachtige natuur, zoveel ruimte! Zulke lieve mensen. En je mag overal staan!

Naar het noorden: Vermosh 

Met de camper naar Albanie

Witold Waschut (CC BY-SA 2.0) via Flickr

In praktijk zul je waarschijnlijk het liefst naar een camping gaan. Waar begin je? Je kunt naar Albanië vanuit Italië met de boot, bijvoorbeeld van Bari naar Durrës (directferries.nl), maar over land is waarschijnlijk relaxter. Een goede optie is via Montenegro langs de grensovergang bij Hani i Hotit ten zuidoosten van Podgorica. Ga je bij de rotonde links, dan tref je na tien kilometer op de SH20 naar het noorden meteen zes iconische haarspeldbochten die als een guirlande tegen de bergen aan gevouwen zijn. Durf je het aan, dan zou je tot het schitterende Vermosh door kunnen rijden, helemaal in het noorden. Bij Bujtina Peraj sta je midden in de boomgaard, je eet er vers van het land, en ’s avonds is er kampvuur. Het nabijgelegen Lepushë, waar je ook een paar prachtige accommodaties vindt, is vertrekpunt voor fantastische hikes. 

Shkodër 

De meeste reizigers doen rustiger aan en gaan vanaf de grens richting Shkodër, langs het meer. Lake Shkodra Resort is populair bij Nederlandse camperaars. Shkodër zelf is een cultureel zeer interessante stad, met een gigantische moskee, een kasteel, enkele boeiende musea waaronder het Marubi Fotomuseum, en markten – voor kleding, vis, emmers en bezems, werkelijk alles. Slierten mensen fietsen er extreem langzaam aan beide kanten van de weg. Ook kun je vrouwen in klederdracht tegenkomen, uit de bergen. Vroeger had elk bergdorp zijn eigen dracht. De bekendste, xhubleta, met zijn zwarte, klokvormige rok, is in 2022 opgenomen op de Unesco-lijst van werelderfgoed. 

Vervloekte bergen 

Guillaume Baviere (CC BY-NC-ND 2.0) via Flickr

Cultureel erfgoed genoeg. In Prokletijë, vrij vertaald de vervloekte bergen, het hoogste deel van de Albanese Alpen, leven veel families nog volgens de Kanun, een verzameling middeleeuwse wetteksten die onder meer regels geven voor bloedwraak. A. den Doolaard schreef erover in zijn Herberg met het hoefijzer. 

Als toerist zul je hier geen last van hebben. Getrainde wandelaars komen graag naar het mysterieuze hoogland voor een spannende hike. Populair is de driedaagse trip per minivan vanuit Shkodër via het Komanmeer naar Valbonë, dan te voet naar Theth en daarvandaan terug naar Shkodër, of vice versa. Je kunt zo’n trip voor weinig geld regelen via je camping of de toeristeninformatie op de Sheshi Demokracia in Shkodër. Met eigen vervoer kan het ook, langs de SH21 naar Theth, met de boot via Koman en Fierzë naar Valbonë of via de SH5 en SH22, maar dit vraagt stalen zenuwen en in het laatste geval ook veel tijd. 

Peshkopi 

Een makkelijker en eveneens panoramische route met de camper is uit Shkodër naar het zuiden over de duinachtige E762 (RR5), waar je onder meer wijnhuis Kallmet vindt en culinair walhalla Mrizi i Zanave (reserveren aanbevolen). Passeer Lezhë en neem bij Milot de E851 naar Kukës. Vlak voor de stad betaal je tol voor het gebruik van de snelweg. Bijzonder in Kukës is het uitzicht over het Meer van Fierzë en Kukës Underground, een gangenstelsel van 7 km gegraven door de communisten toen zij eind jaren 70 een nucleaire oorlog vreesden.  

Pasztilla aka Attila Terbócs (CC BY-SA 4.0) via Wikimedia Commons

Neem uit Kukës vandaan de SH31naar Peshkopi (langs Lusen, Matranx en Radomirë), door een heerlijk landschap van rotsen, heuvels en dorpjes waar boeren met paarden het land bewerken. Peshkopi is bekend vanwege zijn hete zwavelbaden, de Llixhat e Peshkopisë. Het badhuis ligt aan het einde van de weg die vanuit het stadje naar het noordoosten gaat en waar ook een sympathieke kleine familiecamping is, Kapxhiu. 

Meer van Ulëz 

Denk niet vanuit Peshkopi via Maqellare en Shupenzë naar Librazh en het zuiden door te kunnen steken, die weg is niet te doen. Dit geldt voor de meeste wegen die met een witte lijn op Google Maps zijn aangegeven, en zelfs voor een heel aantal provinciale wegen, aangeduid met SH, te weten: de SH30, -34, -36, -38, -40, -43, -72, -74, -76, -78 en -100. Informeer bij twijfel van tevoren. Het woord ‘asfalt’ begrijpt iedereen. 

Via de redelijk onderhouden SH6 kun je langs Bulqize met zijn chroommijnen en het mooi gelegen Burrel tot langs het Meer van Ulëz. Ongeveer een kilometer voorbij de exotische houten voetgangershangbrug van Shkopet vind je daar pal aan het water de camping van de hartelijke Malçi broers, die je graag de omgeving laten zien, ook per boot als je wilt.  

Meer van Ohrid 

Judith (CC BY-NC 2.0) via Flickr

Toenemend geliefd bij camperaars in Albanië is het Meer van Ohrid, te bereiken via Tirana, Elbasan en Librazhd. Het is een van de diepste meren ter wereld en biotoop van onder meer de inheemse Ohridforel, die in diverse restaurants smakelijk wordt opgediend, zoals in het intieme, oud-Ottomaanse restaurant Poradeci in Pogradec. Een leuke, kleine familiecamping langs de oever van het meer is Camping IDI in Drilon, vlakbij een weelderig park en de grens met Noord-Macedonië. 

De sensationele SH75 

Ga verder langs Korçë, een stad met vleugjes Franse elegantie, een bierfabriek en een fantastisch museum voor middeleeuwse kunst, om op de SH75 te komen, een weg die qua afwisseling en natuurschoon tot de meest sensationele van Europa behoort. Wees wel bedacht op steilte, kuilen en onverwacht patchwork in het wegdek, en mijd de weg bij regen liever helemaal. De SH75 doorkruist een gebied met groene valleien, paardenpoesta, steile rotsen, dichtbegroeide hellingen en na Çarshovë, niet ver van de Griekse grens, het schilderachtige dal van de Vjosë.  

Nabij Ersekë vind je enkele goede voorzieningen voor camperaars, waaronder het al wat oudere Farma Sotira, dat ook paardrijdtochten, forellenvijvers en mooie huisjes biedt.  

Përmet, Tepelenë, Gjirokastër 

Zuidelijk van Përmet, ongeveer zes kilometer van de SH75 af bij Petran, liggen de beroemde heetwaterbronnen van Bënjë, Llixhat e Bënjës, ook een gewilde bestemming voor wildkampeerders, net als de oevers van de Vjosë. Het grootste bad ligt bij een nog geheel intacte Ottomaanse voetbrug en is overdag vaak druk. Verderop vind je rustiger oases in een groen en idyllisch landschap. Neem waterschoenen mee en ga zo vroeg als je kunt.  

Capitu (ou Marcela) (CC BY-NC 2.0) via Flickr

Ben je in dit gebied, dan mag je een bezoek aan het prachtige Gjirokastër niet overslaan, de enige stad, aldus ’s lands bekendste schrijver Ismail Kadare, waar je niet in een goot belandt als je dronken omverrolt, maar op het dak van een huis, zo steil is het daar. Neem bij Tepelenë de SH4 naar het zuiden. Aan de oostkant van de rivier zijn een aantal campings. Laat sowieso je camper aan de voet van de helling en neem een bus of taxi naar de oude stad, die een en al ambacht en bazaar is. 

Krujë 

Krujë, zo’n 30 kilometer ten noorden van Tirana, zou een waardig slot van je rondreis kunnen zijn. Volg de SH4 (E853) tot het hectische Durrës, neem dan de SH2, de SH52 en de SH38. Kruje Camping, de meest noordelijke van de drie langs de SH38, staat te boek als heel vriendelijk. De oude stad is daarvandaan op loopafstand. Een lint van boetiekjes brengt je via de dikke toegangspoort in het ommuurde deel, waar je vanaf de rotsen een suizende diepte in kunt kijken. Er is een museum gewijd aan nationale held Skanderbeg, maar interessanter is het etnografisch museum dat een heel mooi inkijkje geeft in het leven van weleer. Toerisme en traditie verweven, de kracht van prachtig Albanië. 

Praktische tips 

  • De beste reistijd is buiten de zomermaanden vanwege de soms helse temperaturen, maar let op: in de bergen kan sneeuw liggen van oktober tot en met mei.
  • Documenten: rijbewijs, paspoort en groene kaart. Zorg dat dit internationale verzekeringsbewijs op groen papier geprint is. 
  • Probeer bij de grens meteen Albanees geld te wisselen, want buiten de grote steden vind je vrijwel nergens een pinautomaat. Vaak kun je wel met euro’s betalen. 
  • De Albanese munt heet lek. Honderd lek is ongeveer 85 eurocent. 
  • Verkeersregels in Albanië: 40 km in bebouwde kom, 80 daarbuiten, 90 op autowegen, 110 op snelwegen. Licht moet dag en nacht aan. 
  • Waterfilter: geen slecht idee als je het water niet vertrouwt, koop je online vanaf €75. 
  • Pech onderweg: verlaat je op de lokale bevolking, ze zullen je graag helpen. 
  • Verdiep je in de geschiedenis, leer een paar woorden Albanees, maak contact, mensen waarderen het enorm. 
  • Alle praktische informatie die je als camperaar voor een reis naar Albanië nodig hebt, vind je op onze Landenpagina Albanië.

Yvonne van Osch schreef voor Dominicus een reisgids over Albanië. Op haar eigen site vind je ook een verhaal over camperen in Albanië.

Wij geven om jouw privacy

Wij en derde partijen gebruiken cookies op onze website voor statistische, voorkeurs- en marketingdoeleinden. Google Analytics-cookies zijn geanonimiseerd. U kunt uw voorkeur wijzigen door op `Zelf instellen` te klikken. Door op `Accepteren` te klikken accepteert u het gebruik van alle cookies zoals beschreven in onze privacyverklaring.

Powered by WP Brothers

Kies je privacyvoorkeuren

Via de cookieverklaring op onze website kun je jouw toestemming op elk moment wijzigen of intrekken. In ons privacybeleid vind je meer informatie over wie we zijn, hoe u contact met ons kunt opnemen en hoe we persoonlijke gegevens verwerken.

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies helpen onze website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren

Voorkeurscookies zorgen ervoor dat de website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken

Statistische cookies helpen ons begrijpen hoe de website wordt gebruikt, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren. Met deze informatie kunnen wij onze site blijven verbeteren voor optimaal gebruik.

Marketing

Marketingcookies gebruiken we om relevante content en advertenties te tonen op andere websites die je bezoekt, die zijn toegespitst op jouw interesses.