Nazomeren in Nederland: 5 verrassende bestemmingen

27 augustus 2024

De zomer loopt op zijn eind, maar dat betekent niet dat het camperseizoen voorbij is. De nazomer biedt je de kans om Nederland op een rustige manier te ontdekken. Met de camper kun je op zoek gaan naar minder bekende, maar verrassend mooie plekken. We zetten vijf unieke bestemmingen voor je op een rij waar je in alle rust kunt genieten van de nazomer.

Het Drents-Friese Wold (Drenthe/Friesland)

Het Drents-Friese Wold is een van de grootste natuurgebieden van Nederland, op de grens van Drenthe en Friesland. Hoewel de Veluwe vaak de aandacht krijgt, biedt dit gebied minstens zoveel natuurschoon. Je vindt hier eindeloze bossen, heidevelden en stuifzanden, ideaal om te wandelen en fietsen.

Met de camper kun je terecht op verschillende natuurcampings en camperplaatsen in en rondom het natuurgebied.

Activiteiten

Bezoek de kale duinen van het Aekingerzand, een indrukwekkend stuifzandgebied. Ook kun je in de buurt de oude dorpen Diever en Appelscha verkennen. Voor de liefhebbers is er het Buitencentrum Drents-Friese Wold, waar je meer kunt leren over de flora en fauna van het gebied.

De Meinweg (Limburg)

In oostelijk Midden-Limburg, vlak bij de Duitse grens, vind je Nationaal Park De Meinweg. Dit unieke gebied met zijn terrassenlandschap en uitgestrekte bossen, is een parel in de regio. De Meinweg is minder bekend dan bijvoorbeeld de Maasduinen, maar is net zo verrassend.

Camperaars kunnen verblijven op diverse camperplaatsen en campings in de regio. Vanaf daar kun je eenvoudig De Meinweg verkennen, wandelend of fietsend over de heuvelachtige paden. Bijzonder is de aanwezigheid van wilde dieren, zoals de adder en de zeldzame boommarter.

Activiteiten

Maak een wandeling naar de IJzeren Rijn, een oude spoorlijn door het park. Ook het nabijgelegen Roermond, met zijn sfeervolle binnenstad, is een bezoek waard. Vergeet niet een fietstocht langs de Maasplassen te maken, het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland.

Davy Landman (CC BY-SA 2.0 NL) via Flickr

De Wieden (Overijssel)

In de kop van Overijssel ligt Nationaal Park Weerribben-Wieden, een prachtig meren- en moerasgebied. Hoewel Giethoorn vlakbij ligt en veel toeristen trekt, zijn De Wieden een stuk rustiger. Dit waterrijke landschap is ideaal voor natuurliefhebbers die houden van varen, wandelen en fietsen.

Camperplaatsen in en rondom het park bieden een perfecte uitvalsbasis om de regio te ontdekken. Hier kun je genieten van de nazomer op je eigen tempo, soms met een prachtig uitzicht over de meren.

Activiteiten

Huur een fluisterbootje en verken de waterwegen van het park. Bezoek het dorpje Belt-Schutsloot, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Het bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster biedt leuke routes en informatie over de geschiedenis van het gebied.

Het Groene Hart (Zuid-Holland/Utrecht)

Midden tussen de grote steden van de Randstad ligt een verrassend groen gebied: het Groene Hart. Dit veenweidelandschap biedt een rustig alternatief voor de drukte van de stad, met schilderachtige dorpjes, historische boerderijen en uitgestrekte polders. Hoewel dit gebied vaak wordt vergeten als camperbestemming, is het ideaal voor een ontspannen nazomertrip.

Vanaf de meeste camperplaatsen in de regio kun je mooie fiets- en wandeltochten maken. Het landschap is afwisselend, met weilanden, slootjes en plassen in een typisch Hollands plaatje.

Activiteiten

Bezoek het historische stadje Oudewater met zijn beroemde Heksenwaag. Maak een fietstocht langs de Reeuwijkse Plassen of geniet van een kaasproeverij in de kaasstad Gouda. Voor een dosis cultuur kun je terecht in de monumentale stadjes Woerden en Montfoort.

Fietsen in de Biesbosch

Het Rijk van Nijmegen (Gelderland)

Nijmegen en omgeving staan misschien niet meteen bekend als een camperbestemming, maar het Rijk van Nijmegen biedt verrassend veel natuurschoon en geschiedenis. Dit heuvelachtige gebied aan de grens met Duitsland is perfect voor camperaars die houden van boeiend landschap en culturele uitstapjes.

Camperplaatsen zijn er volop in deze regio. Je kunt in het Rijk van Nijmegen wandelen in de bossen of genieten van de wijngaarden (!) in de omgeving. Deze streek biedt niet alleen rust, maar ook volop mogelijkheden om eropuit te gaan.

Activiteiten

Beklim de Duivelsberg voor een prachtig uitzicht over de omgeving. Bezoek het Vrijheidsmuseum in Groesbeek of maak een fietstocht langs de wijngaarden van de wijnroute. De levendige studentenstad Nijmegen zelf biedt een mix van geschiedenis en gezelligheid, met leuke terrassen en boetiekjes.