Kampeer je wild: 5 gouden tips voor succesvol wildkamperen

Bernadet Heimans

Als je aan vanlife denkt, denk je waarschijnlijk aan zo’n gezellige T3 ergens in de verlatenheid met besneeuwde bergtoppen en een fonkelende sterrenhemel. En niet aan het afgewerkte wagenpark van Camping Bellevue met 46 andere dertien-in-een-dozijn campers. Je gaat immers niet in een bus wonen om je huiskamer alsnog naast het toilet van je buurman te parkeren. We willen vrijheid! Maar hoe vind je die paradijselijke plekken en mag je eigenlijk zomaar overal wildkamperen? 

Op die laatste vraag kan ik meteen een duidelijk antwoord geven: nee, je mag niet zomaar overal overnachten. De bittere waarheid is zelfs dat wildkamperen in het overgrote deel van Europa keihard verboden of, in het meest gunstige geval, grijs gebied is. Maar hoe kan het dan dat je links en rechts toch campers op verlaten kliffen ziet overnachten you ask? Terechte vraag. 

wildkamperen met de camper

Overnachten in de ultieme verlatenheid. De droom van (bijna) elke vanlifer. 

Gedoogbeleid

Heel simpel. Die paradijsvogels zijn hoogstwaarschijnlijk in overtreding. Want ga er maar vanuit dat op 99% van de idyllische plekken overnachten gewoon niet mag. Dat gezegd hebbende, zit er een groot contrast tussen de theoretische wetgeving en de daadwerkelijke handhaving in de praktijk. Ondanks dat veel landen namelijk een wettelijk verbod hebben op wildkamperen, zie je dat het onder bepaalde voorwaarden toch veelal gedoogd wordt. Vanlifers brengen namelijk ook toerisme, werk en publiciteit met zich mee. Want we houden wel van een pizzaatje en een gezellig magneetje dus onderaan de streep valt er ook wat aan ons te verdienen.

Hou er desondanks dus altijd rekening mee dat wildkamperen een bepaald risico met zich meebrengt. Wat in het beste geval waarschijnlijk betekent dat je midden in de nacht wordt weggejaagd door de politie en in het slechtste geval ’s ochtends wakker wordt met een vette bekeuring op je voorruit. Maar met een beetje discretie en slimme keuzes kun je je kansen op een heerlijke nacht in het wild aanzienlijk vergroten. Oh, maar mocht je toch gepakt worden: je hebt het niet van mij.

   1. Reis tegen de seizoenen in

Als je op zoek bent naar die serene wildkampeerervaring, dan is dit waarschijnlijk de beste tip die ik je kan geven. Eerder genoemde door-de-vingers-mentaliteit gaat over het algemeen namelijk niet op in het hoogseizoen. Zo kun je in december je camper praktisch het strand op rijden en een kampvuur bouwen, maar kom je in augustus nog geen 10 km in de buurt van een boulevard. Reis dus tegen de seizoenen in: bezoek populaire plaatsen in de winter en reserveer de zomer voor de rustigere regio’s.

In de winter wordt overnachten in idyllische baaitjes als deze vaak gedoogd. 

   2. Lang leven de technologie

Leuk hoor, dat wildkamperen, maar wáár dan? Elke dag is daar weer diezelfde queeste. Om deze immer terugkerende zoektocht te vergemakkelijken kun je gebruik maken van apps. Daarmee vind je plekken waar je vrij kunt overnachten. Lees met name ook de reviews van andere wildkampeerders over een plek. Als je leest dat al je voorgangers ergens al werden weggestuurd, kun je je kansen beter elders wagen.

   3. Check je omgeving

Apps zijn super handig, maar leer jezelf desondanks aan om goed op je omgeving te letten. Jaren wildkamperen hebben mij inmiddels geleerd om een parkeerplek te kunnen ‘lezen’. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar deze vaardigheid kan je veel frustratie besparen. Veel zwerfafval en bierblikjes? Grote kans dat je hangjongeren (en dus politie) kunt verwachten vannacht. Hangt er een verbodsbord, maar staan er toch andere campers? Grote kans dat overnachten gedoogd wordt en je een nachtje aan kunt schuiven.

   4. Gedraag je

Het lijkt zo vanzelfsprekend maar toch is dit de voornaamste reden waarom campers op steeds meer plekken weggestuurd worden: gedraag jezelf. Hou je klaptafel, je oosterse kleed en je luifel lekker binnenboord en maak er geen zooitje van. Houd het volume een beetje schappelijk want echt niemand zit te wachten op jouw techno en laat je hond niet poepen op de picknickplaats. Respecteer de (ruimte van) locals en, hoe mooi de plek ook is, blijf er niet dágen staan. Allemaal gewoon niet doen.

   5. Je kunt niet altijd 6 gooien

Wildkamperen is niet elke dag kampvuren op het strand en verlaten bergvalleien. In sommige regio’s zijn die plekken er simpelweg bijna niet of zul je merken dat je overal weggestuurd wordt. Soms zul je genoegen moeten nemen met de afgewerkte parkeerplaats van een leegstaand restaurant. Of toch met Camping Bellevue. Ook dat is onderdeel van de wildkampeerervaring.

Je kunt niet altijd zes gooien en overnachten op plekken als deze. Soms zul je genoegen moeten nemen met minder.