In welke landen mag je wildkamperen met de camper?

Wildkamperen spreekt tot de verbeelding van veel camperaars. De vrijheid om zelf een plek in de natuur te kiezen, zonder de regels en kosten van een camping of camperplaats, klinkt aantrekkelijk. Toch is wildkamperen niet overal toegestaan en kunnen de regels per land sterk verschillen. In dit artikel nemen we je mee door Europa en kijken we waar je wel en niet mag wildkamperen met de camper.

Disclaimer: de regels rondom wildkamperen met de camper zijn niet altijd eenduidig. Bovendien worden ze in de verschillende landen op afwijkende manieren gehandhaafd (of juist niet).

Wat is wildkamperen?

Wildkamperen betekent dat je kampeert buiten officieel aangewezen plekken, zoals campings of camperplaatsen. Dit kan in de vrije natuur zijn, zoals in bossen of aan een meer. Het is anders dan ‘vrij staan’, waarbij je met je camper overnacht op een plek die niet speciaal voor kampeerders bedoeld is, zoals een parkeerplaats.

In sommige landen wordt er streng op toegezien, terwijl andere landen een iets soepelere aanpak hebben. Hieronder een overzicht van de regels in de belangrijkste Europese landen.

Scandinavische landen: paradijs voor wildkampeerders

Zweden en Noorwegen staan bekend als paradijzen voor liefhebbers van wildkamperen. Hier geldt het zogenaamde ‘Allemansrecht’, wat inhoudt dat je in de vrije natuur mag overnachten, mits je je aan bepaalde regels houdt. Voor campers geldt het maar beperkt.

In Zweden mag je maximaal één nacht op dezelfde plek staan, mits je de plek over wegen kunt bereiken en je een behoorlijke afstand houdt tot bebouwde percelen. In Noorwegen mag je maximaal twee dagen overnachten (behalve waar het expliciet verboden is).

In Zweden mag je met een camper in de regel 24 uur op dezelfde plek staan. Bedenk wel dat je de plek over de weg moet kunnen bereiken, dus ga nooit van de (half)verharde weg af. Let er ook ook op dat je niet op land staat dat eigendom is van iemand. Vraag bij twijfel toestemming.

Ook in Noorwegen blijf je op de openbare weg, en rijd je geen privé-weggetjes in of modderpaden op. Ga dus niet de wegloze natuur in.

Finland kent vergelijkbare regels. Ook hier is het toegestaan om in de vrije natuur te kamperen, zolang je geen schade aanricht en respect toont voor de omgeving. Je mag niet buiten de Let wel op dat in alle Scandinavische landen wildkamperen in nationale parken vaak niet is toegestaan. En niet onbelangrijk: laat geen rommel achter.

West-Europa: strikte regels, maar met uitzonderingen

In veel West-Europese landen zijn de regels voor wildkamperen strenger. Toch zijn er uitzonderingen te vinden.

In Frankrijk is wildkamperen officieel verboden, maar het wordt vaak oogluikend toegestaan. Vooral in bergachtige en landelijke gebieden zie je regelmatig campers die op afgelegen plekken overnachten. Gemeenten hebben echter wel het recht om lokale regels op te stellen, en boetes zijn mogelijk als je op een verboden plek kampeert. In nationale parken en aan de kust is wildkamperen sowieso niet toegestaan.

frankrijk en pyreneen bergen camper weg man

Duitsland heeft strenge regels omtrent wildkamperen, maar ook hier zijn er uitzonderingen. Je mag bijvoorbeeld één nacht op een plek overnachten als je het als rustpauze gebruikt ‘om de rijvaardigheid te herstellen’. Dit mag waar je je camper mag parkeren, maar kampeergedrag is daarbij niet toegestaan.

In België is wildkamperen over het algemeen verboden.

Nederland hanteert ook een strikt beleid: wildkamperen is verboden.

Zuid-Europa: beperkte mogelijkheden

In Zuid-Europese landen zijn de regels voor wildkamperen vaak strenger dan in het noorden, maar er zijn enkele landen waar je nog enige vrijheid hebt. Van belang is het onderscheid tussen parkeren (met eventueel overnachten) en kamperen.

Portugal is een populaire bestemming voor camperaars, maar wildkamperen is hier officieel verboden. De regels worden de laatste jaren strenger gehandhaafd, mede door overlast in toeristische gebieden. In afgelegen gebieden kan het echter voorkomen dat je een oogje wordt toegeknepen, maar wees je ervan bewust dat boetes hoog kunnen oplopen.

Ook in Spanje is wildkamperen over het algemeen verboden, maar per regio kunnen de regels verschillen. Overnachten mag op alle plekken waar je officieel mag parkeren. Dan mag je ook eten. Kamperen mag daar echter niet. Dus geen trapje buiten, wielkeggen gebruiken, deur of klapraam aan de zijkant openzetten, laat staan tafel en stoelen neerzetten. In sommige streken, vooral in het binnenland, zijn er wel mogelijkheden om vrij te staan zonder dat je direct een boete krijgt. Aan de kust en in natuurgebieden wordt streng gehandhaafd, en hier loop je het risico om weggestuurd te worden of een boete te krijgen.

In Italië is het verboden om zomaar in de natuur te kamperen, behalve met officiële toestemming. In toeristische gebieden, met name aan de kust, zijn de regels strikter en wordt wildkamperen vaak zwaar beboet. Wel is het toegestaan om in de camper te overnachten om de rijvaardigheid te herstellen.

Griekenland verbiedt vrij kamperen in de wet, hoewel er lokaal soms uitzonderingen zijn. Archeologische gebieden, stranden, bossen en publiekslocaties zijn altijd taboe.

Midden- en Oost-Europa: let op de lokale regels

In veel Midden- en Oost-Europese landen zijn de regels rondom wildkamperen minder streng dan in het westen.

In Kroatië is wildkamperen officieel verboden en kunnen hoge boetes gelden, maar in minder toeristische gebieden wordt het vaak oogluikend voor een nachtje toegestaan. Vooral langs de kust zijn de regels streng, maar in het binnenland heb je meer vrijheid.

Slovenië heeft vergelijkbare regels. Wildkamperen is verboden, maar in landelijke gebieden wordt het soms gedoogd. Net als in veel andere landen geldt: wees respectvol en laat geen afval achter. Ook op privéterrein is – zelfs met toestemming – camperen niet toegestaan.

In Polen is wildkamperen toegestaan in bepaalde natuurgebieden, mits je toestemming hebt van de eigenaar van het land. In nationale parken, aan de kust en in beschermde natuurgebieden is het echter verboden, dus informeer je goed voordat je ergens overnacht.

Wees respectvol

De basisregel voor wildkamperen is, ongeacht waar je bent: leave no trace. Dus laat geen afval achter. Heb respect voor de natuur; het is verboden om de flora of fauna aan te tasten of te verstoren. Laat de plek achter zoals je hem hebt aangetroffen.