Klusvideo

Hoe kan je zelf de sensor van de watertank schoonmaken?

Als je watertankmeter niet goed meer werkt kan je dat soms eenvoudig weer oplossen.

Benodigdheden

  • Nieuwe ventielenset (aanbevolen)
  • Eventueel andere te vervangen onderdelen of een complete nieuwe pomp Aqua-8 (let op het juiste type voor jouw camper)
  • Steeksleutel of Bahco passend op bodemplaatschroeven.
  • Schroevendraaiers
  • Milde reiniger, doekjes, evt. borsteltje

Onderaan deze beschrijving wijzen we je naar bestelnummers.

benodigdheden

Omschrijving

Er zijn verschillende meetsystemen, maar vaak heb je een meter die met een wijzer of met oplichtende LEDjes aangeven  0 %, 25, 50, 75 of 100% vol.

Op de watertank zit dan meestal een deksel met 5 RVS stalen pennen van verschillende lengte:

De ene lange pen is de referentie pen. Als beide lange pennen in het water staan, weet de meter dat dit (laagste) niveau bereikt is. Staat ook de iets kortere pen in het water weet je dat de tank voor ¼ vol is. Net zo voor de nog kortere pennen voor 2/4, 3/4  en 4/4 vol.

De vuilwatertank kan hetzelfde systeem hebben. Soms is het beperkt tot alleen een indicatie voor “tank vol”, dan zijn er maar twee pennen. Je kan deze op dezelfde manier aanpakken als de schoonwatertank.

Er zijn een aantal oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je meter het niet meer goed doet:

  • Na verloop van jaren kan door kalk of een biofilm op de elektroden het oppervlak vervuild zijn geraakt
  • Ook kan er een kabeltje gebroken zijn of is het
  • contact in de verbindingssteker slecht geworden door oxidatie.
analoog-volt-watermeter-display-mr

Stap 1: Controleer de pennen

We beginnen bij de pennen. De pennen zitten meestal in een deksel die je bovenaan de tank vindt, waarnaartoe een 5 aderige kabel loopt. Voordat je de deksel losdraait moet je eerst de kabelsteker losnemen.

Verkalkte sensorpennenvan de watertank meting

Soms zitten de meetpennen ook in een kleine speciale deksel welke is vastgekit. In deze afbeelding links onderin. Deze is niet makkelijk te openen, maar mogelijk kan je er via de grote servicedeksel toch bij.

  • Zijn de pennen glibberigdan heb je last van een biofilm. Spoel deze eerst eens af met warm water. Gebruik ook een mild reinigingsmiddel en een doekje of borsteltje.
  • Zijn de pennen wit aangeslagen, dan is dat kalkvorming op de elektroden. Je hoeft niet per sé met agressieve kalkreiniger aan de gang, maar kan ook een gewoon schuursponsje gebruiken.

Als je moet reinigen terwijl de RVS pennen nog in de tank zitten valt er wel vuil in de tank, maak dat straks goed schoon, het is je schoonwater tank tenslotte.

watertank-boven-hymer-imgp9674-mr

Stap 2: Controleer de aansluitingen

Problemen kunnen ook veroorzaakt worden door de aansluitingen. Vaak ontstaan problemen door een slecht contact, bijvoorbeeld door vervuiling of oxidatie van de contacten in de connectoren, of door een kabelbreuk.

Contactproblemen kan je soms gewoon oplossen door de steker meerdere malen op en af te schuiven. Door het  ‘schrapen’ verdwijnt vuil en oxidatie vaak vanzelf. Beter is het als je wat  ‘contactspray’ hebt en dat op de contacten spuit. Daarna ook even heen en weer bewegen.

sprayen-van-contactspray

Stap 3: Controleer de kabel

De koperkern binnenin de draad kan breken, meestal gebeurt dat vlak bij de bevestiging of waar de kabel door een gat naar binnen gaat. Als je de kabel wat buigt en wat duwt en trekt merk je dan soms dat de kabel het in een stand wel doet.

Wat hier helpt is het slechte stukje kabel wegknippen en opnieuw aanzetten. Meestal betekent dit; solderen. Doe dit alleen zelf als je goed kan solderen (anders kom je van de regen in de drup).

stap-3-controleer-de-kabel

Stap 4: Eindcontrole

Nu je zo ver bent kan je gaan controleren. Dat kan in de watertanktank, maar ook bijvoorbeeld in een emmer of vaas.

Steek de onderste pennen in het water en check de aflezing. Het handigst doe je dat met zijn tweeën. Laat nu steeds een staaf meer in het water steken en controleer dat de meter -of de ledjes- de juiste stand aangeven. Als het voor ieder kwart klopt kan je de tank schoonmaken en alles weer samenbouwen. Let op dat de deksel weer goed waterdicht wordt vastgezet.

Voorlopig kan je weer van je uitlezing op aan.

img_20210125_143009015-mr
Geschreven door: NKC Advies

Dit artikel is geschreven door de afdeling Advies van NKC. Hugo van Binsbergen, Ronald Smit en Jaap van Ravels staan camperaars met raad en daad bij en weten het antwoord op dringende campervragen. Leden van NKC kunnen gratis advies vragen via telefoonnummer 033-4677070 of e-mailadres [email protected]. Lid worden kan NKC kan hier!

Deel dit artikel