Extra grote verkeershinder bij Zwitserse Gotthardtunnel 

1 juli 2024

Recent noodweer in Zwitserland heeft ervoor gezorgd dat het wegdek tussen de dorpen Mesocco en Lostallo op de A13 in beide richtingen is weggespoeld. Volgens de lokale politie duurt het herstellen van de weg maanden. Camperaars die deze zomer naar Italië rijden, krijgen daardoor te maken met langere files bij de Gotthardtunnel, de populairste alternatieve route. 

De A13 Chur–Bellinzona, die langs de San Bernardinotunnel gaat, is afgesloten door overstromingen en daardoor moet alle verkeer omrijden. Veel van dat verkeer zal langs de A2 Luzern – Chiasso en zo door de Gotthardtunnel moeten rijden. 

De doorstroming door de Gotthardtunnel verloopt altijd moeizaam, maar het zal deze zomervakantie nog problematischer zijn. Op X (voorheen Twitter) vind je updates over de actuele verkeerssituatie op de A2 ter hoogte van de Gotthard. 

Alternatieve routes 

Camperaars die zich liever niet aan de (files voor de) Gotthardtunnel wagen, kunnen terecht op enkele andere wegen, afhankelijk van de eindbestemming. 

In Zwitserland kan gekozen worden voor de A12 Bern–Montreux via de Grote Sint Bernardtunnel. 

De Brennerpas in Oostenrijk is ook een mogelijkheid, op de A13 Innsbruck–Bolzano. In Frankrijk kunnen reizigers kiezen voor Lyon–Grenoble, dan rijden ze door de Fréjustunnel, of voor Lyon–Chambéry, dan wordt het op de RN206 de Mont-Blanctunnel.