Campers met graffiti

Douwe de Vries (tekst en foto's) en Margot Janmaat, Inge Olivier, Huib Verhoef (foto's)

Wie wil er nou rijden in een camper die volgespoten is met graffiti? De meeste camperaars vinden dat maar niks, maar er zijn ook camperbezitters die een standaardexemplaar bestempelen als een saaie koelkast. We gingen op zoek naar de verhalen achter kleurrijke campers.

'Van onze camper word ik vrolijk'

Onze twee kinderen zijn gek op dieren en ik hou van bloemen. Omdat onze camper een saaie, lichtbruine kleur had met een dikke donkerbruine streep, besloten we hem een ander uiterlijk te geven. Je gebruikt een camper toch als je blij bent! Van onze camper word ik nóg vrolijker", zegt Inge Olivier uit Amersfoort.

Camper Met Graffiti 1 Inge Olivier en Olaf Velzeboer en hun kroost zijn trots op hun camper.

Junglecamper

In 2013 kochten zij en haar partner Olaf Velzeboer hun junglecamper, zoals ze hem zelf noemen, nadat ze al eens een camperbusje met graffiti hadden gehuurd. Dat beviel zo goed - ‘we kregen allemaal leuke reacties’ - dat ze besloten hun camper van 1987 van een wel erg opvallend uiterlijk te voorzien. Ze kwamen in contact met Jeroen en Susanne van de Wier uit Noord-Scharwoude, die zich hebben laten kennen als rasechte graffitikunstenaars en al verschillende campers hebben bewerkt met hun spuitbussen.

De twee hadden er zo veel succes mee, dat ze in 2007 besloten een eigen bedrijfje op te richten: Styletrip.nl. Dit bedrijf bestaat niet meer, maar Jeroen is onder zijn eigen naam verder gegaan. "We kunnen er niet van leven, maar het is toch een leuke bijverdienste", zegt Susanne van de Wier. Zij en haar man, die op een reclamebureau werkt, gaan vooral in weekends naar de locaties van hun opdrachtgevers. Zo kwam het stel ook terecht bij Olivier en Velzeboer, die de twee vroegen een ontwerp te maken dat ‘niet al te vrouwelijk is en waarop de dieren een beetje neutraal zijn’. Het werd een camper met kleurige afbeeldingen van grote koppen van een leeuw, een pandabeer, een kikker en met kleurige bloemen. Ook het interieur van hun camper kreeg een bijpassende update.

Marjon Janmaat met haar graffiticamper op de camping.

Volspuiten die campers

De graffitimakers verzamelen tekeningen en foto's van internet en maken daar al combinerend en fotoshoppend een persoonlijk ontwerp van, dat uiteraard de instemming van de opdrachtgevers moet hebben. De schutting achter hun huis en die van een buurman hebben ze bewerkt met vrolijke graffiti. In een schuurtje staan vijf kratten met tientallen spuitbussen met verf, die voor een opdracht in de auto worden geladen. Inmiddels hebben ze zo'n honderd campers bespoten. "We plakken eerst alles af en dan brengen we soms wel tien lagen verf aan om de afbeeldingen er goed op te krijgen. Soms gebruiken we sjablonen, maar meestal spuiten we uit de hand”, zegt Van de Wier.

De beste klant van Styletrip.nl is het bedrijf CrazyCampers in Malden, van de broers Jop en Pim Hovens, die een vloot van dertig buscampers verhuren. "Toen we acht jaar geleden begonnen, hadden we campers met allerlei extreme thema´s, maar nu zijn graffiti met flower-powerafbeeldingen populair, dus vooral met bloemen en vlinders. In het hoogseizoen zijn alle campers weg. De huurders komen niet alleen uit ons land, maar uit heel Europa en zelfs uit Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Twintig procent van de huurders komt voor een volgende campervakantie terug", vertelt Pim Hovens, die verwijst naar zijn website met enthousiaste reisverhalen van klanten.

Van de Wier voorzag ook de schutting bij haar huis van graffiti met Boeddha.

De fervente kitesurfers Marc Vreugdenhil en Nop van Neerijnen uit De Lier beschouwen het aanbrengen van graffiti op hun VW-buscamper als een uit de hand gelopen geintje. Een jaar geleden kochten ze de uit 1979 daterende camper, om ermee naar hun vaste surfstek bij Oostvoorne te rijden. "Als we daar geparkeerd staan, trekt de bus altijd kijkers die het hartstikke leuk vinden. De afbeeldingen hebben natuurlijk te maken met onze hobby.”

Mercedes Vito-buscamper

De graffiti op de Mercedes Vito-buscamper van Margot Janmaat uit Alkmaar laten een stukje van haar levensverhaal zien. De interieurstyliste woonde elf jaar lang in Nepal, bezocht onder andere Tibet en Antarctica, reisde met de Trans-Siberische spoorlijn en kocht vier jaar geleden haar camper van 1997, waarmee ze samen met haar hond Kaya een jaar lang door Europa reisde. Voor deze reis mochten familie, vrienden en kennissen goede wensen op de toen nog groene camper schrijven.

Intussen heeft ze haar camper door Jeroen en Susanne van de Wier laten bespuiten met graffiti, die iets laten zien over de landen waar ze is geweest. "Het mochten geen schreeuwende voorstellingen worden", vertelt ze over de opdracht die ze de graffitikunstenaars gaf. Margot: "Een enkeling vindt de graffiti afschuwelijk, maar de meeste reacties zijn heel positief. Het gaat om het vrolijke gevoel dat ik ervan krijg, niet om te laten zien waar ik allemaal geweest ben.”

Ze hoopt binnenkort met haar camper naar Italië te vertrekken, om daar een yogastudie met workshops in praktijk te brengen. Ze heeft haar huis al te koop gezet en hoopt in Italië waar te maken wat op haar bus staat: Wish it, Dream it, Do it. Ze is blij dat haar camper bespoten is met graffiti. "Als ik ernaar kijk, word ik gelukkig!"