Camperen in Wallonië: een paradijs voor liefhebbers van cultuur

19 juni 2024

Behalve rustgevende natuur in de Ardennen waarin je heerlijk kunt fietsen, heeft Wallonië ook een ruim aanbod voor camperaars die daarnaast graag wat cultuur opsnuiven. Ontdek de leerrijke musea, prachtige kastelen en indrukwekkend Unesco werelderfgoed.

Een van de kastelen die een bezoekje waard zijn, is Reinhardstein bij de Hoge Venen, de hoogstgelegen burcht van België, vlak bij de gelijknamige waterval met zestig meter verval. Het kasteel van Modave is ook te bezoeken en wordt gebruikt om de waterconstructies op het domein te beschermen.

In Henegouwen vind je het kasteel van Belœil, waarvan de salons opengesteld zijn voor het publiek. Dit kasteel wordt af en toe gebruikt voor klassieke concerten en heeft als bijnaam het Versailles van België.

Balade en couple dans l’Abbaye de Villers-la-Ville

WBT – Maxime Collin – Abdij van Villers-la-Ville

In de Maasvallei zijn ook verschillende prachtige kasteeltuinen te bezoeken. Het kasteel van Freÿr wordt nog steeds beheerd door afstammelingen van de eerste eigenaren in de veertiende eeuw, het kasteel van Annevoie heeft een voor België unieke watertuin en het kasteel van Vêves dateert uit de twaalfde eeuw.

Wallonië telt daarnaast heel wat historische abdijen, zoals de Abdij van Villers-la-Ville, Orval, of die van Maredsous – ook bekend van de kaas. De overige abdijen zijn hier terug te vinden.

Rol van de wereldoorlogen in de geschiedenis

Wallonië was tijdens de wereldoorlogen meermaals een strijdtoneel. Hierdoor zijn er nog talloze monumenten, historische locaties en musea die aan deze conflicten herinneren. Zo is er in Luik het Fort van Loncin, dat tijdens de Duitse inval in 1914 werd verwoest en sindsdien in diezelfde staat gebleven is. Je vindt er getuigenissen uit het dagelijkse leven van jonge soldaten, kunt een bezoek brengen aan de douches en slaapvertrekken en hoort een klankreconstructie van de explosies.

Butte du Lion de Waterloo

Domaine Bataille de Waterloo – Standbeeld Leeuw van Waterloo

Middelpunt van de Slag om de Ardennen was Bastogne. Jaren na Duitse inname begon in september 1944 de bevrijding van België, maar amper twee maanden later lanceerde nazi-Duitsland een offensief dat uitdraaide op een van de meest geweldige en dodelijke gevechten uit de Tweede Wereldoorlog. Onder andere in het Bastogne War Museum en Bastogne Barracks worden de herinneringen hieraan levend gehouden.

In 1815 speelde zich op Waalse grond een ander historisch moment af: de Slag bij Waterloo, waar Napoleon verloor. Je kunt je op verschillende locaties onderdompelen in deze geschiedenis, zoals de Heuvel met de Leeuw op de plek waar de geallieerden de troepen van Napoleon versloegen en het Museum aan het Domein van de Slag bij Waterloo, waar tot 1 september ook een ABBA-expo loopt, ter ere van het 50-jarig jubileum van Waterloo als winnende songfestivalinzending.

Stedelijke openluchtkunst, musea en werelderfgoed

Louvain-La-Neuve – Kosmopolite Art Tour 2015 – werk van Mariela Ajras + Milu Correch en van Dourone

WBT – Bruno Dalimonte – Louvain-la-Neuve

De grote steden die Wallonië rijk is hebben ook een ruim aanbod aan musea, exposities en street art. Zo heb je in Mons het Museum van Schone Kunsten waar tot 18 augustus een Rodin-expo loopt, vind je in Charleroi het Fotografiemuseum terug en kun je in Luik La Boverie ontdekken.

Liefhebbers van Kuifje kunnen bij Louvain-la-Neuve terecht voor het Hergé Museum en wie het graag wat rustiger zoekt, kan naar Fondation Folon op het Domaine Solvay in een ware oase van rust. 

Telepherique de la Citadelle de Namur au-dessus de la Sambre

WBT – Denis Closon – Namur

Wallonië telt meer dan driehonderd musea, maar is ook regelmatig terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Op de lijst staan tal van typische bouwwerken, zoals de collectie van 32 middeleeuwse belforten in België.

Verder bestaat het Waalse aandeel bij Unesco onder meer uit enkele citadellen, zoals die in Namur. Een kabelbaan neemt je er mee naar de top. Evengoed staat het jaarlijkse folklore festival Doudou in Mons erop als immaterieel erfgoed.

Industrieel erfgoed

Bois du Cazier

Charleroi Communication – Luc Denruyter – Bois du Cazier

Daarnaast zijn in Wallonië zowel boven- als ondergronds nog interessante bestemmingen voor liefhebbers van industrieel erfgoed. Er zijn heel wat overblijfselen van de mijnbouw te bewonderen, zoals de mijn van Blegny in het Land van Luik, of Le Grand-Hornu, dat ook op de Unesco Werelderfgoedlijst staat en tegenwoordig twee innovatieve musea huisvest. Ook vind je er een goed restaurant.

Een andere belangrijke mijn is de indrukwekkende Bois du Cazier bij Charleroi, met een beladen verleden. Op deze plek is een gedenkplaats voor de mijnramp van Marcinelle op 8 augustus 1956, de dodelijkste uit de Belgische geschiedenis. Bij een brand lieten hier 262 mijnwerkers van twaalf nationaliteiten het leven. In 1967 sloot de mijn definitief.

Canal du Centre de Strepy-Thieux

WBT – Henning Angerer – Centrumkanaal Strépy-Thieu

Ook op de Unescolijst staat de bijzondere scheepslift van Strépy-Thieu in Henegouwen. In het historische Centrumkanaal overbrugt deze lift een hoogteverschil van 73,15 meter. De bakken die de schepen verplaatsen zijn geschikt voor schepen tot 1.350 ton. De scheepsliften zijn ook te bezoeken; je vindt er een uitzichtpunt en een permanente expositie over de ontwikkeling van de Belgische binnenvaart vanaf 1830.

Op zoek naar meer inspiratie? VISITWallonia.be heeft nog heel wat culturele tips voor je campertrip. Download ook de VISITWallonia.be Pass: een gratis digitale kortingspas die je meer dan tweehonderd voordelen biedt om Wallonië te (her)ontdekken. Met de Pass haal je nog meer uit je verblijf in Wallonië!

Deze blog werd mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen NKC en VISITWallonia.be.