Camper kopen: waar moet je op letten?

Ben je van plan om een camper te kopen? Daar komt meer bij kijken dan je misschien denkt. Met ons aankoopadvies koop je uiteindelijk de camper van je dromen.

camper kopen: waar moet je op letten?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Gelukkig zijn er ontzettend veel verschillende soorten campers met verschillende indelingen. Dit maakt het echter wel lastig het model te vinden dat precies bij jou past.

Vooral wanneer je voor de eerste keer een camper koopt, kun je het spoor volledig bijster raken in het immense aanbod. Pak het daarom systematisch aan en denk goed na over wat je wilt.

Stel je wensen en eisen samen

De eerste stap is het maken van een lijstje met wensen en eisen die je aan je toekomstige camper stelt. Het helpt daarbij om in gesprek te gaan met eigenaren van diverse campermodellen, om zo te horen wat de voor- en nadelen van een specifiek type zijn. Denk in ieder geval aan de volgende zaken:

Aantal slaapplaatsen

Hoeveel slaapplaatsen móet de camper per se hebben? Is het acceptabel om dwars achterin te liggen en dus over elkaar heen te moeten klimmen, of moeten er juist twee losse bedden aanwezig zijn? Alkoofcampers hebben slaapplaatsen boven de cabine. Die zijn bereikbaar met een trapje en er is een laag plafond. Leuk voor kinderen, maar niet iedere volwassene heeft daar nog zin in. Sommige campers hebben een hefbed (boven het zitgedeelte of boven het bestuurdersgedeelte, dat is vaak wat comfortabeler dan de alkoof. Behalve de vaste bedden kun je bij veel campers de zitgroep om bouwen tot bed. Dan sta je wel iedere avond en ochtend even te verbouwen. Wie langer is dan 1,80 meter, moet ook goed kijken naar de lengte van de bedden.

Aantal zitplaatsen

Hoeveel mensen rijden er mee? Er moeten voldoende officiële zitplaatsen met gordels aanwezig zijn. Het aantal gordelplekken staat op het kenteken. Baby’s of kleine kinderen in een kinderzitje moeten op een stoel of bank in de normale rijrichting worden vastgezet. Dat is iets om écht op te letten, want soms worden ook in de lengte geplaatste banken gebruikt om passagiers te vervoeren. En ook hier geldt, ben je lang? Probeer dan zeker uit of je zittend in de bestuurdersstoel, nog goed door de voorruit kunt kijken. Deze zitten namelijk vaak wat hoger dan bij een gewone auto.

Sanitair

Campingbussen hebben meestal geen eigen sanitair. Tanden poetsen en even wassen kan ook bij het aanrecht of in het sanitairgebouw van de camping. Sommige buscampers hebben een zogenaamde portapotti (los toilet) aan boord, deze kun je natuurlijk ook zelf meenemen. Ga een stap groter en de camper heeft een compacte gecombineerde douche-toiletruimte. Soms is de douche zelfs apart zodat de wc-ruimte niet steeds nat wordt. Weer een stap verder gaan de campers met een aparte doucheruimte. Dat biedt luxe, maar kost veel ruimte en vereist grotere tanks voor schoon water en afvalwater. Als er meerdere mensen willen douchen, stelt dat ook eisen aan de warmwatervoorziening. Lange mensen moeten op de hoogte van de doucheruimte letten.

Keuken

Iedereen wil in zijn eigen camper kunnen koken; de een simpel, de ander heel uitgebreid. De kookgelegenheid is dus belangrijk. Die kan heel elementair zijn, van een tweepitskookplaatje tot een volwaardige keuken met oven en magnetron. Wie lekker wil kokkerellen, moet ook voldoende kastjes hebben voor de pannen en ander kookgerei. Het aanrecht van campers is meestal eenvoudig, met een enkel spoelbakje. Een boilertje zorgt voor warm water. Wens je een koelkast die ook op gas werkt of alleen elektrisch?

Kastruimte

Elke camper heeft kastjes, maar hoeveel en hoe groot? Wie veel spullen meeneemt, heeft veel ruimte nodig. Vaak is onder de banken nog een flinke bergruimte aanwezig. Denk ook aan kleding, extra dekens, jassen, schoenen en dergelijke.

Extra bagage

Veel campers zijn voorzien van een zogeheten garage achterin, onder de bedden. Daar passen heel veel spullen in, zoals kampeerstoelen, een klaptafel en eventueel een bijzettentje. Gaan de fietsen mee? Zo ja, gaan die dan achter op een drager of passen die nog in de garage? Die is te bereiken via een groot luik achter in de camper en dat is met fietsen niet altijd even handig. Fietsendragers aan de buitenkant zijn bij campers vaak hoog bevestigd. Handig bij het parkeren, maar zwaar bij het tillen van de fietsen, vooral als je zwaardere e-bikes wilt meenemen. Daarom zijn er speciale fietsendragers met een lift te koop. Sommige mensen nemen heel specifieke zaken mee, zoals surfplanken of kano’s. Dan is een imperiaal/bagagerek noodzakelijk.

Afmetingen en rijbewijs

Als vuistregel geldt dat campers met een lengte tot zes meter nog in een normaal parkeervak passen. Met grotere campers is het altijd even zoeken naar een geschikte plek. Het spreekt voor zich dat smalle landweggetjes en krappe binnensteden beter te doen zijn met een compacte camper. Wie regelmatig met de camper op een veerboot of over de tolwegen gaat, moet ook goed opletten. De prijs stijgt heel snel als bepaalde afmetingen in hoogte of lengte worden overschreden. Wanneer de maximale toegestane massa van de camper niet hoger is dan 3.500 kilogram mag je de camper gewoon met een B-rijbewijs besturen. Overschrijdt de camper deze richtlijn, dan heb je een C1-rijbewijs nodig.

Accessoires

Geen camper is compleet zonder accessoires. Soms zijn die al aanwezig, soms moeten ze er los bijgekocht worden en dan kan de prijs flink oplopen. Schrijf van tevoren op welke accessoires echt wenselijk zijn. Voorbeelden zijn de luifel, fietsendrager, televisie en schotelantenne, navigatiesysteem, zonnepanelen, airconditioning en verwarming.

indeling van de camper: slaapruimte en bedden
camper kopen: douche en toilet
bedden en slaapplekken in de camper

Bezoek beurzen en huur of leen eerst een camper

Om snel veel verschillende campers en indelingen te kunnen bekijken is het handig om beurzen te bezoeken. Dit is de ideale manier om snel een overzicht van de markt en de mogelijkheden te krijgen. De belangrijkste beurs in Nederland is de Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht (KCJ), waar een steeds groter aantal nieuwe campers wordt getoond. Deze beurs vindt jaarlijks half oktober plaats. Medio maart vindt de CamperExpo in Houten plaats. Nóg veel groter en completer is de Caravan Salon in Düsseldorf, eind augustus.

Het is teleurstellend als blijkt dat je camperen toch niks vindt en daar pas achter komt wanneer je net voor veel geld een nieuwe camper hebt gekocht. Probeer het camperen daarom eerst uit door een camper te huren of lenen. Soms bestaat de mogelijkheid om een camper eerst een tijdje te huren, voordat je deze daadwerkelijk koopt. De huurprijs wordt dan meestal verrekend met het aankoopbedrag.

Maak een flinke proefrit

Tijdens een proefrit voel je of alles soepel werkt, of de versnellingsbak lekker schakelt en de koppeling niet slipt. Je hebt de mogelijkheden om alle belangrijke zaken goed te checken. Deze rit maak je bij voorkeur wanneer de motor nog koud is. Trap ook eens stevig op de rem en kijk of het stuur mooi rechtuit blijft staan. Tijdens een proefrit komen ook rammelgeluiden en irritant krakende kastjes aan de oppervlakte. En net als bij elke andere auto geldt: een camper moet goed voelen. Stationair moet de motor rustig en constant lopen, zonder walmende uitlaat. Laat de camper na afloop van de proefrit tien minuten staan en start hem dan nog eens. Zowel koude als warme start moeten feilloos verlopen.

Gewicht

Sommige campers met een maximum toegestane massa van 3.500 kg hebben te weinig laadvermogen. Een weging voor de aankoop is daarom zinvol. Zo weet je precies of er voldoende gewicht vrij is om al je spullen mee te nemen op reis. Deze spullen wegen natuurlijk ook nog wat en dit telt mee voor je totale toegestane massa. Vergelijk de weegresultaten met de specificaties op het typeplaatje of op het kentekenbewijs. De maximale achterasbelasting is bijvoorbeeld van belang wanneer er elektrische fietsen op de drager mee moeten.

Zorg voor een onafhankelijke aankoopkeuring

Kies je voor een nieuwe fabriekscamper waarvan je de eerste eigenaar wordt, dan mag je er vanuit gaan dat deze in technisch goede staat is. Bij aankoop van een zelfbouw of gebruikte camper is dat als leek moeilijk te beoordelen. Laat dan een onafhankelijke aankoopkeuring uitvoeren zodat je precies weet waar je aan toe bent. Keuringen worden onder meer door Dekra en Autocoach uitgevoerd.

Let op: bij de koop van een camper ben je altijd verplicht zelf onderzoek te doen of te laten doen. Bij een geschil over technische gebreken aan de camper sta je dan een stuk sterker. Koop je een camper met garantie? Dan is het raadzaam vóór de afloop van de garantie de camper te laten keuren. Eventuele gebreken kunnen dan nog tijdig onder garantievoorwaarden worden gerepareerd.

Let op de garantie

Bij een Bovag erkende dealer en/of merkdealer zijn er duidelijke afspraken over de garantie. Bij de vraag of een bepaalde reparatie al dan niet onder de garantievoorwaarden valt, kunnen koper en verkoper eventueel de Bovag inschakelen. De Bovag doet voor partijen bindende uitspraken.

Camperfinanciering

Heb je een mooie camper op het oog, maar nog niet het complete aankoopbedrag op je rekening? Dan kan een camperfinanciering handig zijn. Maar laat je hoofd niet op hol brengen. Een financiering brengt ook verplichtingen met zich mee. Je betaalt immers het leenbedrag plus de rente terug. Bij een bedrag van 50.000 euro kan dit al snel honderden euro’s per maand zijn en vaak komen er extra kosten bij, bijvoorbeeld voor een overlijdensrisicoverzekering. Vraag daarom voor het afsluiten van een camperfinanciering altijd advies van een adviseur. NKC-leden krijgen soms korting op financiering van hun camper.

Camperverzekering

Denk ook alvast na over je camperverzekering 

Het vinden van de juiste camperverzekering is geen leuke, maar wel een belangrijke klus. Ten eerste omdat ieder gemotoriseerd voertuig verzekerd moet zijn. Maar ook omdat je wilt dat jouw droomcamper gewoon goed verzekerd is én dat je goed geholpen wordt als je dat het hardst nodig hebt. Ons advies hierbij: let niet alleen op de premie maar maak een grondige vergelijking op voorwaarden.

Pak nu je voordeel bij NKC! Ontvang €100 cashback. Mail dit artikel naar jezelf om de kortingscode te ontvangen.

Al met al zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Wie een camper gaat kopen, moet daar vooral de tijd voor nemen en zich goed oriënteren. Het kan ontzettend leuk zijn om al die zaken af te wegen en uiteindelijk een geweldige camper te kopen. Maar dan nog blijft er altijd wat te wensen over. Daarom zeggen camperaars ook vaak tegen elkaar: de ideale camper, dat is je volgende!

Wie meer wil weten over het kiezen en kopen van een camper, kan deelnemen aan een van de workshops die de NKC verspreid over het land verzorgt. Voor aankomende en beginnende camperaars zijn er workshops, waarin alle aspecten van het camperen aan de orde komen, zoals belading, accugebruik, het vervoer van elektrische fietsen en hoe je een camperplaats vindt. Heel populair en vaak snel volgeboekt zijn ook de technische workshops. Locaties en data staan in de agenda.

Daarnaast herbergt het ‘Handboek voor de camperaar’ van de NKC een schat aan informatie voor de beginnende camperaar. Ieder nieuw lid van de NKC ontvangt dit handboek voor de camperaar.

Geschreven door: NKC Advies

Dit artikel is geschreven door de afdeling Advies van NKC. Hugo van Binsbergen, Ronald Smit en Jaap van Ravels staan camperaars met raad en daad bij en weten het antwoord op dringende campervragen. Leden van NKC kunnen gratis advies vragen via telefoonnummer 033-4677070 of e-mailadres [email protected]. Lid worden kan NKC kan hier!

Ontvang het artikel direct in je mailbox

en daarbij om de week de NKC nieuwsbrief!