Camper kopen van een camperdealer of particulier: wat zijn de voor- en nadelen?

Weet je wat voor camper je wilt kopen? Dan rijst de vraag waar je dit het beste doet. Bij een camperdealer of een particulier? Wij zetten de voor- en nadelen op een rij, zodat jij een weloverwogen keuze maakt.

De aanschaf van een camper is een behoorlijke aanslag op je portemonnee. Of je nu een nieuwe of tweedehands camper koopt. Een piekfijne camper die nog jarenlang meegaat is dus gewenst. Maar bij wie scoor je die voltreffer? Veel camperaars staan daarvoor vol verwachting op de stoep bij een camperdealer of particulier. Beide opties hebben zo hun voordelen. Alleen: nadelen zijn er ook. Tijd voor een nader onderzoek.

Een camper kopen, bij een dealer of een particulier?

Camper kopen van een camperdealer

Eerst een disclaimer. Wanneer je een camper koopt bij een camperdealer, heb je geen absolute garantie dat er niets aan mankeert. Een camper bestaat uit honderden onderdelen van tientallen verschillende toeleveranciers en in het productieproces kan er altijd iets misgaan.

* Een camperdealer verkoopt vooral nieuwe producten van camperfabrikanten. Een camperhandelaar verkoopt vooral gebruikte campers.

Voor- en nadelen camperdealer

Ondanks bovenstaand voorbehoud koop je bij de dealer doorgaans zekerheid en vertrouwen. Alleen hangt daar wel een prijskaartje aan. Welke voor- en nadelen zitten er nog meer bij de prijs inbegrepen?

+ Camperdealers bieden garantie. Het stelt veel mensen gerust dat je bij (technische) problemen kan aankloppen bij de dealer. Let wel goed op wat er precies onder de garantie valt en hoelang deze geldig is. Bij tweedehands campers komt dit meestal neer op drie maanden op de draaiende delen: de motor en de versnellingsbak. Koop je een camper bij een erkende Bovag-dealer, dan geldt er een uniforme garantieregeling met een beroepsmogelijkheid. Controleer in dat geval voor de zekerheid of de dealer echt Bovag-lid is.
+ Camperdealers hebben veel productkennis. Afvuren dus die vragen. Ook fijn: door hun kennis verhelpen ze veel problemen zelf.
Camperdealers kijken hun campers na. Grote kans dat een dealer ook aan onderhoud gedaan heeft, voor een camper de verkoop ingaat.
Camperdealers hebben reviews. Meningen van anderen zijn niet zaligmakend, maar geven je toch (extra) informatie.

– Camperdealers zijn duurder. Vergeleken met particulieren vragen camperdealers (meestal) meer van je spaarvarken.

Bekijk in NKC Pocket in de NKC Bedrijvengids welke camperdealers bij jou in de buurt zijn.

Camper kopen van een particulier

Door de opkomst van online verkoopplatformen, wordt het steeds makkelijker om een camper te kopen van een particulier. Dit kan je een mooie camper opleveren voor een schappelijke prijs. Maar als je geen goed onderzoek doet, ligt een miskoop op de loer.

Voor- en nadelen particulier

Particulieren zijn voordeliger. Het (stuk) lagere aankoopbedrag van een camper is hét verkoopargument van de particulier. Nu is dit niet per definitie zo, dus goed vergelijken loont.
Bij particulieren krijg je meer gedaan. Een camper particulier verkopen is tijdrovend en levert veel gedoe op. De verkoper wil er daarom graag vanaf. Hierdoor kun je meestal meer gedaan krijgen met de prijs en eventuele over te nemen accessoires.

– Particulieren bieden geen garantie. En dat is een risico. Bij een probleem met de camper kun je nergens op terugvallen.
– Particulieren hebben geen reviews. De verkoper vertrouwen op zijn blauwe ogen? Dat is een prettig optimistische insteek. En naïef. Verzamel daarom zoveel mogelijke feitelijke informatie over de camper.

Onderzoeksplicht: weet wat voor camper je koopt

Of je nu de camper koopt bij een dealer of particulier, als koper heb je altijd een onderzoeksplicht. Dit is de plicht om te onderzoeken of er geen gebreken kleven aan jouw gewenste aankoop. Hoe je dat speurneuzen het beste aanpakt? Zo:

  • Neem een kenner mee. Een extra paar (objectieve) ogen helpt je om doordachte keuzes te maken.
  • Maak een proefrit. Net als bij een auto geldt dat een camper goed moet voelen.
  • Bestudeer de onderhoudshistorie. Uiteraard alleen van toepassing bij tweedehands campers.
  • Weeg de camper. Bezoek een weegbrug om te zien wat de camper echt weeft en hoeveel laadvermogen je overhoudt.
  • Laat de camper keuren. Zeker bij oudere campers met veel kilometers op de teller is een aankoopkeuring  –inclusief vochtmeting – belangrijk. Er kunnen mankementen zijn die je op het eerste oog niet ziet.

Lees 7 tips voor het kopen van een tweedehands camper.
Camper kopen: waar moet je op letten?

Maak een koopcontract voor je camper zwart-op-wit

Ben je het eens geworden over de prijs? Gefeliciteerd! Je heb een nieuwe camper. Hoewel, pas helemaal officieel is het als je alle afspraken vastlegt in een koopovereenkomst. Bij dealers is dit een gebruikelijk onderdeel. Bij een particulier kun je samen een contract opstellen. Dankzij dit papierwerk voorkom je onduidelijkheid achteraf.

Bonustip: download gratis het E-book ‘Camper kopen’ en vind jouw ideale camper.

marce
Geschreven door: Marc Erwich

Allround schrijfkanon dat jou helpt aan kneitergoede teksten. Freelance Journalist & Tekstschrijver. marcerwich.nl

Meer over camper kopen

Meer over
Deel artikel