Busleven - Je bus isoleren tegen de kou

Door Bobby en Jessica (tekst, video en foto's)

Bobby (24) en Jessica (23) bouwen zonder ervaring, maar mét hulp van uitlegvideo’s op Youtube een busje om tot camper. In dit blog: Het isoleren van de bus.

Na een week slopen is de bus helemaal leeg. We beginnen met het isoleren van de wagen, dus het leuke werk zoals het bouwen van een keukentje en bed moet nog even wachten. Het isolatiemateriaal komt straks achter de wanden te zitten, dus het moet in één keer goed zitten.

Vooraf dachten we: “Dat doen we wel even!” Naïef als we waren hoopten we met een paar platen glaswol en een middagje klussen wel klaar te zijn. Dat valt toch tegen en in de praktijk overtreft het isoleren zowel qua kosten als qua tijd onze verwachtingen.

Tijdens het weghalen van het oude interieur hebben we veel steenwol achter de houten wanden gevonden. Op een aantal plekken zit roest, dus hebben we beslo-ten om eerst beter onderzoek te doen naar de verschillende soorten isolatiemateriaal.
Op internetfora kun je heel veel informatie vinden over camperisolatie en omdat we geen eenduidig antwoord konden vinden hebben we ook nog even gesproken met een expert. Ron Krijtenburg campert al zo’n 20 jaar en geeft advies over het inbouwen van campers bij kampeerwinkel De Wit.

“Glas- en steenwol worden eigenlijk vooral in de bouw gebruikt. Het is lastig om in een camper te plaatsen en ook nog eens heel vochtgevoelig. Dat vergroot de kans op roest.” vertelt Ron ons. “Zulke materialen wil je absoluut niet in je bus hebben.” Volgens hem kunnen we beter een ander materiaal kiezen dat geen vocht opneemt. “Kijk eens naar x-treme. Dat isoleert goed en laat zich makkelijk in de vorm van het carrosserie buigen.”

Op Ron’s advies hebben we een enorme rol van het spul (26 vierkante meter!) gekocht en daarna konden we beginnen met het snij- en plakwerk. We zijn in totaal drie weken bezig geweest voordat elk hoekje en gaatje van het carrosserie ingepakt zat met het zwarte schuim. De meeste wanden zijn beplakt met twee centimeter dik schuim. Voor de spanten hebben we de dunne variant van één centimeter gebruikt. Het is belangrijk om alles goed te isoleren en in te pakken, zodat we koudebruggen en daarmee het risico op houtrot in de houten wanden voorkomen.

Een nadeel van dit schuim is dat het tweezijdig verlijmd moet worden met speciale lijm; een pot van 5 liter Tix contactlijm kost je al snel 65,- euro. Wij hebben twee potten gebruikt voordat alles op z’n plek zat. Gelukkig werkt de lijm uitstekend en zit het isolatiemateriaal binnen één seconde muurvast. Dat is vooral handig als je ook het plafond wil beplakken.

Conclusie: Het kost veel tijd en ook best wat geld. Moeilijk is het niet, volhouden wel.

  • Materiaalkosten: 550,- euro
  • Tijdsduur: 3 weken
  • Moeilijkheidsgraad: 2/5