Barbecueën op de camping: 11 tips van een chef

Door Hannah König

Chef en barbecuefreak Jurgen Hofman traint chefs om te grillen boven vuur en geeft barbecueworkshops. Samen met zijn vrouw, drie zonen en honden reist hij graag door Europa in zijn camper en steekt hij onderweg ook de barbecue aan. Jurgen geeft antwoord op de elf meest gestelde vragen van camperaars over barbecueën op de camping.

Wat is de ideale barbecue voor op de camping? 

‘Ik heb zelf verschillende kooktoestellen die ik op vakantie gebruik. Een simpele wokbrander op gas met een vermogen van 3000 watt in combinatie met een goede, zware gietijzeren pan vind ik het beste om een stuk vlees zoals een steak op te grillen. Veel speciale gasbarbecues voor op de camping zijn heel erg handig om van alles op te koken en bakken, maar hebben te weinig power om écht lekker te grillen. Op een wokbrander kun je alles doen: wokken, langzaam garen en flink hard grillen.’ 

Kolen of gas? 

‘Het liefste gebruik ik kolen, die geven de meeste smaak aan je vlees, groenten en fruit. Maar ik ga graag op vakantie naar het zuiden van Europa en in landen zoals Frankrijk en Spanje mag je vaak niet barbecueën op kolen. Het is dus als camperaar handig om een barbecue mee te nemen die werkt op gas. Zelf gebruik ik de Skottigrill, dat is een opvouwbare gasbarbecue die zeer compact is. Een gasbarbecue is makkelijk, je steekt hem aan en kunt meteen beginnen. Wil je toch graag op kolen grillen, ga dan naar Scandinavië: in landen zoals Noorwegen en Zweden mag je barbecueën op houtskool.’ 

Waar moet je met een gasbarbecue op letten? 

‘Op een barbecue wil je je eten graag indirect garen. Met kolen kun je verschillende zones in je barbecue maken: koelere zones en hetere zones. Dat gaat op een gasbarbecue natuurlijk niet, dus daar moet je goed over nadenken. Mijn gasbarbecue heeft twee pitjes, je kunt er een aanzetten en de ander uit, om te zorgen voor indirecte warmte onder je vlees of groenten.  Als je zalm gaat bereiden op de barbecue kun je er een houten plank onder leggen die je laat meeroken, dan heb je ook indirecte warmte. Je kunt ook met folies of pannen werken.’  

Heb je veel spullen nodig om goed te kunnen barbecueën?

‘Voor mijn opvouwbare grill heb ik een klein gasflesje. Verder heb je een goede keukentang nodig, een goed scherp mes en houten snijplanken. Als je een kolenbarbecue mee hebt op reis, dan heb je goede houtskool nodig. Koop die niet in de supermarkt, maar bij een barbecue- of kookwinkel. Een thermometer is handig voor vlees dat goed moet doorgaren, zoals kip.’  

Welke ingrediënten neem je mee van huis? 

‘Neem alleen zout mee en werk verder met verse producten uit de streek waar je bent: vlees, groenten, fruit en kruiden. Ga altijd voor verse kruiden, gedroogde kruiden heb je niet nodig. Je kunt op een barbecue heel makkelijk zelf lekkere sausjes maken: als je een paprika verbrandt, het velletje eraf trekt en pureert, heb je een heerlijke paprikasaus.’  

Waar en hoe koop je lokaal het lekkerste vlees? 

‘Kijk goed in welke streek je bent en wat je daar lokaal kunt krijgen. Als je in Frankrijk in de Pyreneeën zit, ga dan voor een stuk vlees van een bruine Pyreneese koe (Gasconne rund) of een Limousin koe, superlekker. Weet je niet wat je moet kiezen, gebruik dan Google of vraag de slager om hulp. De meeste slagers leggen je met liefde uit welke stukken vlees ze verkopen. Wat ik mensen vaak hoor zeggen is dat ze op vakantie kleinere stukjes vlees kopen. Ik zeg juist altijd: pak iets groots. Pak een hele bavette, een hele kip of een cote du boeuf van twee kilo. Het is vaak goedkoper en je kunt er meerdere dagen van eten: eet het de volgende dag door een salade of op een broodje.’ 

Hoe zorg je voor de meeste smaak aan je vlees? 

‘Het is belangrijk dat je na het grillen je vlees laat rusten. Als je een houten snijplank meeneemt die je warm laat worden op de barbecue, in heet water of door de zon, dan leg je hier je vlees op. Laat dat vlees een kwartier met rust. Het wordt dan veel malser en smaakvoller en door het te laten rusten krijgt het ook nog eens een veel mooiere kleur. Inpakken in folie raad ik niet aan, dan gaart je vlees door en raak je de mooie korst kwijt.’ 

Wat leg je op de barbecue als je geen vlees eet? 

‘Alles kan op het vuur! Ik was met mijn gezin in Catalonië, daar heb je veel lekkere steenvruchten zoals perziken en abrikozen. Snijd een perzik doormidden, leg deze op de grill tot hij bijna zwart is aan de onderkant en draai hem dan nog keer om. Serveer hem met pistachesiroop, pesto, een lekker kaasje of stukje ham en gegrilde tomaatjes. Een abrikoos van de barbecue is heerlijk met ansjovis uit een blikje en blauwe kaas. Maar groentes gaan ook perfect op de barbecue, snijd bloemkool en broccoli in kleine roosjes en rijg ze op een stokje. Dat kun je ook doen met paddenstoelen.’ 

Welk gerecht kun je overal in Europa maken? 

‘Wat makkelijk, lekker en goedkoop is en overal te krijgen zijn kippendijen met of zonder bot. Maak zelf een marinade van zout, gerookte paprika, kaneel, olijfolie en een citrus – een sinaasappel of een citroentje- en laat de kip daar een half dagje in marineren. Langzaam grillen, in stukjes hakken, gooi het door je salade, over je pasta of op flatbread. Heerlijk!’ 

Heb je nog een lekkere lunchtip? 

‘Wat ik standaard in de vriezer van de camper heb liggen is pizzadeeg. Haal het deeg eruit, laat het langzaam ontdooien, en maak het plat. Grill het aan beiden kanten, doe er lekker wat kaas en ansjovis in en je hebt een heerlijke lunch.’ 

Tot slot: kun je het hele jaar door barbecueën? 

‘Natuurlijk! Ik vind het zelf het leukste om in de herfst of de winter te barbecueën, als het koud is buiten. Lekker het vuurtje aansteken, stuk wild en lekkere groenten erboven. Als je deze herfst gaat camperen: gewoon doen! Dikke jas aan, muts op en ervoor gaan.’ 

Wil je nog meer tips over grillen? Luister dan naar aflevering #77 Barbecuespecial met Jurgen van @culinarydemons van Hannah’s Hymer, de Camper Podcast of volg Jurgen via Instagram 

Wij geven om jouw privacy

Wij en derde partijen gebruiken cookies op onze website voor statistische, voorkeurs- en marketingdoeleinden. Google Analytics-cookies zijn geanonimiseerd. U kunt uw voorkeur wijzigen door op `Zelf instellen` te klikken. Door op `Accepteren` te klikken accepteert u het gebruik van alle cookies zoals beschreven in onze privacyverklaring.

Powered by WP Brothers

Kies je privacyvoorkeuren

Via de cookieverklaring op onze website kun je jouw toestemming op elk moment wijzigen of intrekken. In ons privacybeleid vind je meer informatie over wie we zijn, hoe u contact met ons kunt opnemen en hoe we persoonlijke gegevens verwerken.

Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies helpen onze website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Voorkeuren

Voorkeurscookies zorgen ervoor dat de website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van je voorkeur of de regio waar je woont.

Statistieken

Statistische cookies helpen ons begrijpen hoe de website wordt gebruikt, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren. Met deze informatie kunnen wij onze site blijven verbeteren voor optimaal gebruik.

Marketing

Marketingcookies gebruiken we om relevante content en advertenties te tonen op andere websites die je bezoekt, die zijn toegespitst op jouw interesses.