7 bijzondere eilandbestemmingen voor camperaars

Camperen op een eiland levert je altijd net dat beetje meer avontuur op dan camperen op het vasteland; alleen al de ferry ernaartoe is een beleving op zich. Deze zeven eilandenbenoemd van noord naar zuid—lenen zich uitstekend voor een onvergetelijke campervakantie. 

1. Orkneyeilanden, Schotland 

De Orkneyeilanden is een groep van zo’n tweehonderd kleine eilanden, een zestiental kilometer voor de kust in Noord-Schotland, die een grote invloed van de Vikingen gekend hebben. Ongeveer twintig van de eilanden zijn bewoond, het grootste is Mainland. Je kunt ernaartoe met de ferry vanuit Scrabster. 

Al bijna 9.000 jaar zijn de eilanden bewoond, met archeologische sites uit de nieuwe steentijd die je nog steeds kunt bezoeken. Onder andere de groep monumenten op Mainland die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan: Heart of Neolithic Orkney. 

Dg-505 (CC BY 3.0) via Wikimedia Commons

Hoofdplaats van Mainland en de hele eilandengroep is Kirkwall, waar je de imposante Sint-Magnuskathedraal kunt bezoeken, net als ruïnes van The Bishop’s Palace en The Earl’s Palace, respectievelijk uit de twaalfde en zeventiende eeuw. 

Vergeet ook je verrekijker en fototoestel niet, want rond de kust van Orkney kun je onder andere zeehonden, papegaaiduikers, dolfijnen en met een beetje geluk zelfs walvissen spotten. 

Camperplaatsen op de Orkneyeilanden vind je op Campercontact. 

2. Gotland, Zweden 

Gotland is het grootste Zweedse eiland en ligt ongeveer 150 kilometer onder hoofdstad Stockholm in de Oostzee. Er wonen zo’n 61 duizend mensen, waarvan meer dan een derde in de hoofdplaats Visby. Nog best wel wat inwoners spreken Gutnisch, maar Zweeds is de enige officiële taal op het eiland. Al spreekt men dat Zweeds met een eigen dialect dat vele Gutnische invloeden bevat; het Gotlands. 

Gotland kent warme zomers met het meeste zonuren per jaar van heel Zweden en heeft een lange kustlijn met aangename watertemperatuur. Gotland is dan ook voor de Zweden zelf een populaire vakantiebestemming. 

ArildV (CC BY-SA .0) via Wikimedia Commons

Op Gotland werden door de jaren heen verschillende schatten teruggevonden, waaronder de Spillings Hoard, ‘s werelds grootste zilverschat van de Vikingen. Deze schat woog meer dan 67 kilogram en een deel ervan kun je zien in het Gotland Museum, in Visby. 

Visby’s middeleeeuwse gezicht staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is omgeven door een dertiende-eeuwse stadsmuur. Verder is Gotland bekend om zijn 94 middeleeuwse kerken, waarvan de meeste hersteld zijn en opnieuw in gebruik genomen. 

Visby is de grootste stad; andere dorpen en nederzettingen op het eiland zijn kleiner, wat ervoor zorgt dat er nog veel natuur te bewonderen valt. Je vindt op Gotland ook de meest noordelijk gelegen wijngaard terug, in het zuiden bij Hablingbo. 

Met de ferry kun je Gotland bereiken vanuit Nynäshamn en Oskarshamn.  

Camperplaatsen op Gotland zijn te vinden via Campercontact. 

3. Rømø, Denemarken 

Rømø is het meest zuidelijk gelegen waddeneiland van Denemarken. Het is net geen 130 vierkante kilometer groot en heeft bijna 600 inwoners. Het eiland is uitgerust met de Rømødæmingen, een dam van negen kilometer lang, die het in Skærbæk met het vasteland verbindt en waarop auto- en fietswegen zijn. Een bijzonderheid aan Rømø is dat je er bij de plaats Lakolk met je camper het strand op mag. 

Vroeger leefden de inwoners vooral van de visserij, waaronder de walvisjacht. Verschillende huizen waren toen uitgerust met hekken gemaakt van walvisbotten. Vandaag staat er nog één zo’n hek overeind. Tegenwoordig leeft men op Rømø vooral van het toerisme.  

Stefan Klaas (CC BY-NC-ND 2.0) via Flickr

Je kunt er enkele musea bezoeken, waaronder een bunker die door het Duitse leger werd aangelegd tijdens hun bezetting van het eiland in de Tweede Wereldoorlog. Bij Kirkeby staat de St. Clemenskerk uit de dertiende eeuw. Het achttiende-eeuwse Commandeurshuis, waarin kapitein-walvisvaarders en hun families woonden, werd in 1998 een museum. Binnenin hangt een potvisskelet, van een dier dat in 1996 op Rømø strandde.  

Camperplaatsen op Rømø  zijn te vinden via Campercontact. 

4. Isle of Man 

In de Ierse Zee ligt Isle of Man. Het eiland is Brits Kroonbezit en een constitutionele monarchie zoals Nederland en België dat zijn, maar maakt dus geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Het wordt wel bestuurd door koning Charles II en zowel het Engels als het Manx is een officiële taal. 

Al sinds tenminste 6500 voor Christus is het eiland bewoond. Door de millennia heen werd het bestuurd door opeenvolgend de Gaels, de Northumbriërs, de Noormannen, de Schotten, de Engelsen, en is nu dus Brits Kroonbezit. Isle of Man kende culturele invloeden van de Kelten en, in mindere mate, van de Noren. 

Phil Beard (CC BY-NC-ND 2.0) via Flickr

Tynwald, het parlement van het eiland, houdt één keer per jaar een openbare vergadering. Elke 5 juli kun je in St Johns daarvoor terecht bij de Tynwald Hill. In de bergen kun je heerlijke wandelingen maken langs de groene valleien, die je overigens ook aan de kust vindt, en een schaaldierendiner mag dan daarna niet ontbreken. 

Het grootste werkende waterrad ter wereld staat op Isle of Man, in Laxey. Het heeft een diameter van 22 meter en stamt al uit de Victoriaanse tijd, het werd gebouwd in 1854. Het eiland telt ook 26 officiële zogeheten donkere plekken, waar je optimaal kunt sterrenkijken. Met een beetje geluk kun je het Noorderlicht van je bucketlist schrappen. 

Het eiland staat verder nog bekend voor de Manx, een eeuwenoud kattenras met stompe of helemaal geen staart. Er zijn ferryverbindingen vanuit Belfast, Birkenhead, Dublin, Heysham en Liverpool.  

Campercontact geeft op Isle of Man één camperplaats aan als overnachtingsplek. 

5. Borkum, Duitsland 

Ook Borkum is een waddeneiland, maar hoort bij Duitsland. Het ligt echter voor de kust van de provincie Groningen. Het is net geen 31 vierkante kilometer groot en hier wonen meer dan vijfduizend mensen. Borkum is een van de Oost-Friese eilanden en afzettingen in de ondergrond komen uit het pleistoceen en het holoceen.  

Inwoners van Borkum maakten in de zeventiende eeuw veelal deel uit van de Nederlandse walvisvaarders, maar die viel in de achttiende eeuw terug. Hierdoor heerste armoede en trokken de bewoners weg. Vanaf de twintigste eeuw werd Borkum een zeevesting van de marine.  

Jens Kronen (CC BY-NC-ND 2.0) via Flickr

Aangezien Borkum in de Eemsmonding ligt en het vaarwater er dus aanzienlijk minder diep werd, werden op het eiland verschillende vuurtorens gebouwd. De oudste stamt uit 1576, en heet toepasselijk ‘de oude vuurtoren van Borkum’. Hij is 45 meter hoog en geldt daarom ook vandaag nog als hét herkenningsteken van het eiland. 

De nieuwe vuurtoren van Borkum werd na brand in de oude gebouwd in slechts zes maanden, in 1879. Deze staat aan de westzijde van het eiland en is 60 meter hoog. In het zuiden van het eiland bevindt zich dan nog ‘de kleine vuurtoren van Borkum’. Deze werd al tien jaar na de nieuwe gebouwd als eerste voor elektrisch gebruik gebouwde vuurtoren in Duitsland. Hij is 32 meter hoog.  

Sicco2007  (CC BY-NC-ND 2.0) via Flickr

Borkum een populaire toeristische bestemming, niet het minst om z’n parelwitte strand. In museum Dykhus kun je dat zand vergelijken met zand van stranden over de hele wereld. De maritieme wereld bewonderen kan in het aquarium, en surfen, zeilen, of beachvolleyballen op Borkum is geen enkel probleem. Daarnaast is er een prachtig natuurgebied bij de duinen en zo’n 130 kilometer aan wandel- en fietspaden. 

Je komt er via de ferry vanuit Eemshaven in Nederland of Emden in Duitsland. 

Camperplaatsen op Borkum vind je op Campercontact. 

6. Krk, Kroatië 

Het eiland Krk is een Kroatisch eiland dat in de Kvarnerbaai ten oosten van de stad Pula ligt. Het telt meer dan 20.000 inwoners en is daarmee het dichtstbevolkte, maar tweede grootste in oppervlakte, eiland in de Adriatische Zee. Het is verbonden met het vasteland door een brug vanuit Kraljevica. 

Krk heeft een voornamelijk rotsachtig groen heuvellandschap, met uitzondering van het zuidoosten; door de borawinden is het daar grotendeels kaal. Krk maakt deel uit van de Important Bird Area van de Kvarnereilanden. Dit omdat het de thuis is van een gevarieerde vogelpopulatie en die ook actief beschermt en ondersteunt. Een daarvan is de vale gier, die bij Kuntrep leeft, een beschermd gebied op het eiland. 

Barrettsprivateers (CC BY-SA 3.0) via Wikimedia Commons

De eerste bewoning op Krk was al in de nieuwe steentijd en het eiland kent dus een rijke geschiedenis. Tijdens de middeleeuwen tot opheffing in 1797 maakte Krk deel uit van de Republiek van Venetië, waarna het bij het uiteindelijke Joegoslavië kwam in 1920. Toen bleef Krk als enige voornamelijk Italiaanssprekende gemeente over, maar na de Tweede Wereldoorlog verlieten de meeste Italianen het eiland. 

De steen van Baška is een van de oudste bewaard gebleven teksten in het Kroatisch, die stamt van rond het jaar 1100 en maar liefst 800 kilogram weegt. De inscriptie werd genoteerd in het Glagolitisch, het oudste bekende Slavisch schrift, dat op Krk werd gecreëerd in de negende eeuw. De steen van Baška werd in 1851 gevonden in de Kerk van St Lucy in het plaatsje Jurandvor, net boven Baška. 

Je kunt de kerk bezoeken, maar het paneel zelf, wat verondersteld wordt een linker altaar scheidingswand geweest te zijn, heeft sinds 1934 de Kroatische Academie van Wetenschap en Letteren in Zagreb als thuis. Daar staat het in een voor iedereen publiek toegankelijke ruimte, in het kerkje in Jurandvor staat een replica. 

Camperplaatsen op Krk zijn te vinden via Campercontact. 

7. Paros en Naxos, Griekenland 

Deze twee Griekse eilanden behoren tot de eilandengroep Cycladen en liggen vlak naast elkaar. Een bezoek aan beide is dus perfect te combineren. Paros is het linker eiland, en het op een na grootste van de Cycladen. Het telt ongeveer 15.000 inwoners. Je komt er met de ferry vanaf verschillende Griekse eilanden waaronder Santorini en Mykonos, maar ook onder andere vanuit hoofdstad Athene. 

orientalizing (CC BY-NC-ND 2.0) via Flickr

Parikía is de hoofdplaats van het eiland en daar vind je ook het Archeologisch Museum, waar je onder andere reliëfs en inscripties uit het grafmonument van de van Paros afkomstige dichter Archilochus kunt bezichtigen, net als heel wat klassieke beeldhouwwerken.  

Iets verder naar het oosten liggen de marmergroeven van Marathi die je kunt bezoeken. Met dit marmer werden veel wereldberoemde kunstwerken gemaakt, waaronder de Venus van Milo. Het is een bergachtig eiland, waar je mooie wandeltochten kunt maken.  

Diet Bos  (CC BY-ND 2.0) via Flickr

Ten oosten van Paros, op een uurtje met de ferry, ligt Naxos. Dat is het grootste eiland van de Cycladen, met een oppervlakte van 448 vierkante kilometer en zo’n 25.000 inwoners. Het is er net als op Paros bergachtig. Hierdoor kun je lekker de natuur in voor een dagtocht, of meerdaagse wandelingen.  

Toerisme is er een van de belangrijkste inkomstbronnen. De kust op Naxos telt namelijk brede, grote zandstranden en grote duinen. Naxos is ook dé plek in Griekenland om te windsurfen. 

De eerste nederzettingen op het eiland dateren al uit het derde millennium voor Christus. Op het eiland zijn heel wat archeologische artefacten terug te vinden. Zo ontdekte men er munten met de afbeelding van Dionysus op en blijken de Kouroi, typische standbeelden uit het oude Griekenland van naakte mannen, afkomstig te zijn van het eiland. Dit weet men omdat de oudste beelden gemaakt zijn van plaatselijk marmer. 

Pug Girl  (CC BY 2.0) via Flickr

De Portara, letterlijk vertaald ‘Grote Deur’ is de overgebleven ingang naar de Tempel van Apollo, waarvan de bouw gestart werd rond 530 voor Christus. Door veroveringen werd de tempel nooit afgemaakt.  

In de vijfde eeuw werd boven op de ruïnes een kerk gebouwd, en de stenen van de tempel werden in de zestiende eeuw hergebruikt bij de bouw van het Kasteel van Naxos. Wellicht waren de marmeren stenen van de tempeldeur te zwaar om te verplaatsen, en zijn zij als enige nog overeind gebleven.  

Amenon (CC BY-NC-ND 2.0) via Flickr

De Tempel van Sangri is een andere oud-Griekse tempel uit het laat-archaïsche tijdperk. Hij is een van de eerste Ionische tempels en volledig gebouwd uit Naxisch marmer. De tempel werd rond dezelfde tijd als de Tempel van Apollo gebouwd, maar deze werd wel afgewerkt. 

In de vierde eeuw was de tempel nog in gebruik, maar in de zesde eeuw werd hij verwoest. De ruïne die nu te bezoeken is, werd aan het einde van vorige eeuw gedeeltelijk gereconstrueerd. 

Campercontact geeft op Paros en Naxos twee camperplaatsen aan als overnachtingsplek. 

Meer over
Deel artikel