5x bijzonder wandelen in Wallonië

16 juli 2024

Maak je graag korte wandelingen? Of zijn lange wandelingen verspreid over meerdere dagen meer iets voor jou? Hou je het graag vlak, of verkies je toch de heuvelachtige omgeving van de Ardennen? Goed nieuws: Wallonië is een wandelparadijs waar zowel de avonturier als de rustige stadswandelaar het naar hun zin zullen hebben. En vergeet op het einde van de wandeling de Belgische specialiteiten niet; dat hapje en drankje zullen ongetwijfeld smaken. Hier vind je vijf Waalse wandeltips.

1. Door heden en verleden

Wallonië kent een rijke geschiedenis die nog steeds in het straatbeeld zichtbaar is. Oude, charmante dorpjes garanderen een rustige namiddagwandeling, de bruisende steden met onder meer moderne street art zorgen dan weer voor een hedendaagse tint. Of wat dacht je anders van een wandeling langs de mijnterrils en het industriële erfgoed uit Wallonië?

Foto: WBT – Bruno d’Alimonte

Op veel plekken zijn heden en verleden met elkaar verbonden. Zo vertrekt vanuit het Bastogne War Museum een vredeswandeling die je langs verschillende plaatsen brengt die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers ervan. Het museum leert je alles over het Ardennenoffensief, de laatste grote poging die de Duitsers ondernamen aan het westfront tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In Wallonië staan verder nog talrijke imposante kastelen waar je naartoe kunt wandelen, of waar je in de kasteeltuinen kunt kuieren. De kastelen dateren uit verschillende periodes en werden in uiteenlopende stijlen gebouwd.

2. Van station naar station

Wandel je graag van A naar B? Dan is een uitgestippelde wandeling van het ene treinstation naar het andere iets voor jou. Je kunt de camper parkeren bij een station en de wandeling beginnen tot aan het eindstation. Daarna neem je gewoon de trein terug tot aan de camper. Omgekeerd kan natuurlijk ook: vertrekken met de trein en terugwandelen. 

Foto: WBT – Hike UPRailtrip

Er zijn zulke routes uitgezet tussen onder meer Brussel en Luik, Namur en Dinant, en tussen Waterloo en La Louvière. Op de website van VISITWallonia.be zijn meer opties en de wandelroutes te vinden.

3. Gastronomische wandelingen

Je kunt niet aan Wallonië denken zonder de gastronomie erbij te nemen. Wandelingen voor fijnproevers, manden vol streekproducten, (kaas)fondue en aperitiefjes; er is meer dan keuze genoeg voor wie de wandelingen net dat ietsje meer mogen hebben. Vanaf de brouwerij Achouffe – waar ze het bier La Chouffe brouwen – vertrekt een sprookjesachtige wandeling van bijna zes kilometer door de Feeënvallei.  

Foto: WBT – Olivier Legardien

Wie graag meer dan één dag wandelt, kan kiezen voor de Trappistenabdijenroute. Die gaat langs de abdijen van Orval, Chimay en Rochefort. Ook voor een hapje en een drankje kun je steeds terecht op hun terrassen.

4. Vlonders en laddertjes

Om het te beschermen is het verboden het veengebied in natuurreservaat te betreden, maar gelukkig werden er houten vlonderpaden aangelegd die je door de moerassige en heuvelachtige landschappen brengen. 

In dit bijzondere stuk natuur zijn routes van verschillende lengtes te vinden. Ze gaan allen langs bossen, moerassen, heiden en veengebied. Je start en eindigt bij Natuurparkcentrum Hoge Venen, waar je ook het Signal de Botrange vindt. Dat is met z’n 694 meter het hoogste punt van België. 

Foto: WBT – Maxime du Bus

Ook de Wandeling van het Jaar 2024, de Venntrilogie, loopt over de vlonderpaden van de Hoge Venen. Dit is een meerdaagse wandelroute van 109 kilometer lang. 

Een andere populaire wandeling is de Laddertjeswandeling in Rochehaut: een route van zo’n 5,5 kilometer die je de Semoisvallei laat ontdekken over ruige bospaden en natuurlijk: ladders. Verspreid over de route maken strategisch geplaatste ladders enkele passages makkelijker en leuker.  

5. Op naar uitzichtpunten

Foto: WBT – Maxime Collin

Het heuvelachtige landschap van de Ardennen zorgt ervoor dat Wallonië verschillende indrukwekkende uitzichtpunten rijk is. Vaak loopt er naar zo’n punt een bewegwijzerde wandelroute. Zo vind je er een van zeven kilometer die je naar de bekende rotswand Le Hérou brengt, door het hoogteverschil op de route perfect voor wie zin heeft in een avontuurlijke wandeling.

Vlakbij Bouillon wandel je naar Le Tombeau du Géant, ‘het graf van de reus’ – een van de bekendste uitzichten in de Ardennen. De rivier de Semois loopt er in een hoefijzervorm door de natuur. De Botassartroute brengt je erheen. 

Voor deze en meer wandelavonturen kun je terecht op de website van VISITWallonia.be; die staat boordevol inspiratie. Meer info over een campertrip naar Wallonië kun je er ook vinden. 

Deze blog wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen NKC en VISITWallonia.be.