5 tips in Nice, met de camper

18 juli 2024

Nice, gelegen in Zuid-Frankrijk aan de Middellandse Zee, werd in de vierde eeuw voor Christus gesticht door de Grieken. Het werd een van de drukste handelsplaatsen en nu is Nice dé toeristische trekpleister aan de Franse Rivièra. Camperaars kunnen er in de omgeving prachtig wandelen en fietsen, maar ook de binnenstad herbergt heel wat parels. Met enkele camperplaatsen in de buurt is de stad een ideale bestemming voor een campertrip. Hier vind je vijf tips voor een bezoek aan Nice. 

1. Vieux Nice

Het oude stadscentrum van Nice, Vieux Nice, toont nog duidelijke sporen van het Italiaanse verleden. Veel structureels is er sinds 1700 niet veranderd, dus de charme is geheel behouden. Gezellige restaurantjes, smalle straatjes en authentieke winkeltjes; je vindt ze er allemaal.

Zairon (CC BY-SA 4.0) via Wikimedia Commons

Kijk ook eens omhoog naar de typische kleurrijke gevels, ga de barokke kathedraal Sainte-Réparate binnen, of breng een bezoekje aan het zeventiende-eeuwse Palais Lascaris, een museum voor muziekinstrumenten. 

2. Musée National du Sport 

Met de Olympische Spelen in aantocht is ook een bezoek aan het Nationaal Sportmuseum een must. Het Musée National du Sport bevindt zich bij de Allianz Riviera, een voetbalstadion. 

Desondanks stelt het museum niet alleen voetbalmemorabilia tentoon. Allerhande sporten komen aan bod, van de meest populaire tot meer niche sporten, zoals schermen of bergbeklimmen. 

Tot 22 september loopt er een tijdelijke expositie over de lange weg die vrouwelijke atleten de afgelopen 130 jaar aflegden tot deelname aan de Olympische Spelen. 

3. Parc Forestier du Mont Boron

Aeroceanaute (CC BY-SA 4.0) via Wikimedia Commons

Het Parc du Mont Boron ligt in het zuidoosten van Nice. Het park is 57 hectare groot en de top van de heuvel ligt op 190 meter hoogte. Het bos herbergt allerlei Mediterrane plantsoorten, zoals olijfbomen en de aleppoden.  

Er zijn talrijke picknickplekken, petanquebanen en sportaccommodaties. In het bos vind je ook zo’n elf kilometer aan hiking routes, net als Fort Alban, een kasteel uit de zestiende eeuw. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. 

4. Fietstochten

Met het eindigen van de Tour de France in Nice dit jaar, kan een fietstip niet ontbreken. De omgeving van Nice leent zich goed voor zowel rustige tochtjes als stevige mountainbikeritten. Er zijn beklimmingen die je kunt doen, zoals de Col d’Éze op de baan, of de Mont Férion over gravel. 

Het heuvelachtige landschap zorgt voor mooie uitzichten, maar ook voor de iets zwaardere routes. Op het gemakje Nice en de nabije omgeving ontdekken met de stadsfiets kan natuurlijk ook. 

5. Markt Cours Saleya

Christian Teillas (CC BY-NC 2.0) via Flickr

Het hart van Vieux Nice is al eeuwenlang Cours Saleya, een groot marktplein, een groot marktplein dat sinds 1861 zowel de thuisbasis is van een bloemenmarkt als van eentje met allerhande etenswaren. Op maandagen wordt er een rommelmarkt gehouden. Van mei tot september zijn er ook avond- en nachtmarkten, waar lokale kunstenaars en ambachtslieden hun werk verkopen. 

Milieuzone 

In Nice geldt sinds 31 januari 2022 een permanente lage-emissiezone (ZFE) die in fases wordt ingevoerd. Voertuigen zwaarder dan 3,5 ton met het Crit’Air label 4 en 5 komen er het centrum niet meer in, net als lichtere voertuigen met Crit’Air label 5.  

Let erop dat de Euronorm en het Crit’Air label omgekeerd evenredig tegenover elkaar staan. Een hogere Euronorm betekent een lager Crit’Air label. Het label kun je online bestellen. Meer informatie vind je bij de landeninformatie voor Frankrijk.