Met de camper naar Marokko

Wie het aandurft om met de camper naar Marokko te gaan, gaat een avontuurlijke reis tegemoet. Marokko is een prachtig land met zeer uiteenlopende landschappen. Van mondaine kustplaatsen tot de oneindige leegte van de woestijn. Het is geen makkelijk reisdoel, maar toch is het met de camper goed te bereizen.

Thee drinken in Marokko

Overnachten

  • Overnachten in Marokko is overal toegestaan. Aan de kust worden uit veiligheidsoverwegingen 's avonds wel vaak de parkeerplaatsen ontruimd.
  • Overnachten in Marokko kan op campings.
  • Kijk voor de camperlocaties op Campercontact.
Markt van Marrakesh - Marokko

Algemene informatie

Betaalmiddel Marokkaanse Dirham (MAD)
Landnummer +212
Alarmnummers Politie (stad):  19
Politie (buiten de stad): 177
Brandweer en Ambulance: 15
Nederlandse ambassade A: 40 Rue de Tunis, Quartier Tour Hassan Rabat, Marokko
T: +212 5 37 21 96 00 (24/7 bereikbaar)
E: [email protected]
Verkeersbureau Kijk voor meer toeristische informatie op Visit Morocco
Pechhulp Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt.
Zuilengalerij in Marokko

Verplicht meenemen

Marokko valt niet onder de Europese Unie, het is daarom verplicht om een geldig paspoort bij je te hebben dat ook bij vertrek nog geldig is.

In Marokko is de groene kaart verplicht om aan te kunnen tonen dat je verzekerd bent. Rijd je met andermans auto (leen- of huurauto) over de grens, zorg dan vooraf voor de juiste extradocumenten.

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Gerechten in Marokko

Wegen en Verkeer

Wegen

Over het algemeen zijn de doorgaande wegen in Marokko goed. De lokale wegen kunnen soms slecht zijn. Soms is het geasfalteerde deel maar 4 meter breed. Komt er een tegenligger aan, dan gaan beide voertuigen met de rechterwielen naast het asfalt rijden.

De bewegwijzering is redelijk goed. De borden zijn in het Arabisch, maar de belangrijkste steden worden ook in het Frans aangegeven.

Tol

Op de meeste autosnelwegen in Marokko moet tol betaald worden. Het echter aanzienlijk goedkoper dan in Europa. Kijk voor meer informatie op Autoroutes du Maroc.

Brandstof

Type  Beschikbaarheid
Diesel (Gasoil/Gazole) Goed
LPG Geen
Elektrisch Nihil (62)

Reis je naar afgelegen gebieden in het zuiden, dan wordt aangeraden vooraf te tanken en regelmatig bij te vullen. Bij veel tankstations in Marokko kun je met de pinpas betalen. Check vooraf of de pinautomaat het doet. Meestal kun je niet met een creditcard betalen.

Gas

LPG kan niet getankt worden. Het vullen van buitenlandse gasflessen is niet toegestaan.
Marokkaanse gasflessen met butaan zijn goed verkrijgbaar, vaak bij de plaatselijke kruidenier. De blauwe gasflessen (Tissir/Buta-Gas) zijn het meest gangbaar, maar ook de rode (Afriquia-Gas) komen veel voor. Let op de juiste (schroefdraad)koppeling, dus niet de Spaanse pilaar koppeling. Het schroefdraad past op de Nederlandse slangen of drukregelaars, maar is alleen wat korter. Controleer goed of er geen lekkage optreedt. Een adapter kan helpen of eventueel een extra afdichtring. Als noodoplossing wordt wel eens een de rode rubber ring van de beugelsluiting van een een bekend biermerk gebruikt.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Marokko:

  ≤ 3,5 ton
3,5 ton tot 7,5 ton
Binnen bebouwde kom 40 km/u 40 km/u
Buiten bebouwde kom 100 km/u 90 km/u
Snelweg 120 km/u 100 km/u

Alcohol

Alcohol is in de Islamitische cultuur verboden, de limiet van alcoholpercentage in het bloed van verkeersdeelnemers is daarom 0% in Marokko.

Flitswaarschuwingen

Het gebruik en bezit van apparatuur met flitspaalsignalering is in Marokko toegestaan.

Spelende kinderen in steegje  - Marokko

Huisdier mee op reis

  • Honden worden in Marokko als onrein gezien. Ze zijn echter niet verboden.
  • In sommige delen van Marokko komen zwerfhonden. Deze kunnen een risico geven voor de gezondheid van je eigen huisdier in verband met het overbrengen van ziektes.
  • Voor vertrek naar Marokko móet met een bloedtest de zogeheten rabiëstiter bepaald worden.
  • Neem voordat je op reis gaat met een huisdier kennis van de regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.

Camperen tijdens de Ramadan

De Ramadan is een belangrijke maand voor moslims, overdag wordt er gevast, na zonsondergang volgt de iftar, als iedereen weer eten en drinken mag. Als toerist kan je wel gewoon eten en drinken in cafés en restaurants, hoewel overdag veel gelegenheden gesloten zullen zijn (behalve in grote steden). Het is beleefd je respectvol te gedragen door o.a. overdag niet uitgebreid in het openbaar te eten, drinken of alcohol gebruiken. Kleed je niet te uitdagend. Winkels gaan soms pas laat open en toeristische plekken soms ook. De personele bezetting kan overdag ook geringer zijn. Na zonsondergang gaat het leven weer volop van start en kan het (gezellig) druk zijn. In 2025 valt de Ramadan ongeveer van 28 februari tot 31 maart, in 2026 ongeveer van 17 februari tot 19 maart.

Overige (camper)reistips

  • Neem uw Europese Zorgkaart (EHIC) mee, voor het geval u medische zorg nodig hebt.
  • Marokko kent een netspanning van 220 volt. Je vindt er soms stopcontacten met een aardingspin (type E) en zonder aardingspin. Als je een ronde randaardestekker hebt met tevens een rond gat voor een aardepen, zit je goed. Gebruik anders een geschikte reisstekker.
  • De netspanning kan wel zakken tot minder dan 190 Volt. Verschillende absorbtiekoelkasten zullen dan automatisch omschakelen op gasbedrijf (of het omschakelrelais klappert). Om dit te voorkomen gebruikt men wel 'automatische spanningsstabilisator'. Denk bij gebruik aan het juiste vermogen en een veilige aansluiting.
  • Drink geen kraanwater.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.

Campers rijden in woestijnlandschap - Marokko
Geschreven door: NKC Advies

Dit artikel is geschreven door de afdeling Advies van NKC. Hugo van Binsbergen, Ronald Smit en Jaap van Ravels staan camperaars met raad en daad bij en weten het antwoord op dringende campervragen. Leden van NKC kunnen gratis advies vragen via telefoonnummer 033-4677070 of e-mailadres [email protected]. Lid worden kan NKC kan hier!