Met de camper naar Griekenland

Hellas, het land van de oudheid en de gevarieerde natuur. Miljoenen toeristen bezoeken jaarlijks de ruïnes uit de oudheid, koesteren zich op de eilanden in de zon, verkennen de bergen of hoppen van eiland naar eiland.

Overnachten

  • Overnachten in Griekenland kan op campings en op speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen. Kijk voor de camperlocaties op Campercontact.
  • Vrij kamperen is officieel verboden.
Pantheon en Akropolis in Griekenland

Algemene informatie

Betaalmiddel Euro
Landnummer +30
Alarmnummers 112
Nederlandse ambassade A: Leoforos Vassileos Konstantinou 5-7, 10674 Athene T: +30 21 07 25 49 00 (ma. t/m vr.: 8:30-10:00 en 14:30-16:00  24/7 bereikbaar) 
W: WhatsApp +31682387796 E: [email protected]
Verkeersbureau Kijk voor meer toeristische informatie op Visit Greece
Pechhulp Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt.
Campers langs kustweg in Griekenland

Verplicht meenemen

Voor Griekenland zijn de brandblusser, gevarendriehoek en verbandtrommel verplicht om bij je te hebben. Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.
Wisseling van de wacht in Griekenland

Wegen en verkeer

Tol

Tol wordt geheven op de meeste snelwegen in Griekenland.Betalen doe je contant (neem kleingeld mee) of met betaalpas bij de tolpoortjes.Een camper valt meestal in Klasse 'tot 2m20 hoog' of Klasse 3.Voor de rondweg Athene Klasse 2 (tot 2m70 hoogte). Tolkosten kan je hierberekenen. Een kaart met tolwegen vindt je hier. 

Milieuzones 

De tijdelijke milieuzone in Athene geldt voor Griekse kentekens. Voor buitenlandskenteken pas na 40dagen.In geval van een smogalarm kan de zone worden uitgebreid en is toegang voor voertuigen verboden.

Brandstof

Type  Beschikbaarheid
Diesel (Díezel) B7 (max 7% bio) Goed
LPG (Ieghra-ériejo) Goed (1300+ locaties)
E-laadpalen Matig (180+ locaties)
Een LPG vulnippel (dish) is aanbevolen. Kaart met LPG stations: mylpg.eu. Bij kleinere tankstations is contant betalen soms de enige betaalmethode.

Rijden in winterse omstandigheden

Winterbanden zijn niet verplicht. Sneeuwkettingen zijn verplicht daar waar aangegeven.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Griekenland:
  ≤ 3,5 ton > 3,5 ton tot < 7,5 ton
Binnen bebouwde kom 50 km/u 40 km/u
Buiten bebouwde kom 90/110 km/u 80 km/u
Snelwegen 130 km/u 80 km/u

Alcohol

Bestuurders van voertuigen met een alcoholpromillage in het bloed van meer dan 0,5 mogen niet rijden. 0,2 voor bestuurders die korter dan 2 jaar een rijbewijs hebben.

Flitswaarschuwingen

Flitswaarschuwingen zijn niet verboden in Griekenland.
Uitzicht op haventje in Griekenland

Lading 

Lading die aan de achterzijde meer dan 1 m uitsteekt, moet voorzien zijn van een rood-wit gestreept markeringsbord. 

Huisdier mee op reis

In de Europese Unie zijn veel uitzonderingen voor dieren jonger dan drie maanden. In Griekenland zijn dieren jonger dan 15 weken niet toegestaan. Voor honden, katten en fretten gelden voor reizen binnen de Europese Unie drie algemene regels: • In het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort. • Met een chip gechipt zijn. • Tegen rabiës zijn ingeënt. De rabiës vaccinatie mag pas na 12 weken gegeven worden. Daarna moet het dier nog 3 weken wachten voordat het Griekenland in mag. ​Neem voordat je op reis gaat met een huisdier kennis van de regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op 'Huisdier mee in de camper'.

Overige (camper)reistips

Duitse flessen kunnen met de Euro-vulset bij vele gastankstations worden gevuld. Ga vóór de reis na waar vulstations zijn of waar gasflessen te koop zijn. De politie mag boetes niet ter plekke innen.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.
Historisch monument in Grikenland