Met de camper naar Zweden

Het uitgestrekte Zweden is met zijn verlaten wildernis, prachtige oerbossen en rotsige eilanden een feest voor natuurliefhebbers. Dankzij dit landschap nodigt Zweden uit tot buitenleven, maar het Scandinavische land beschikt onder andere met Stockholm en Gotenburg ook over stijlvolle steden. Bra resa!

Overnachten

  • Overnachten in Zweden mag op speciaal voor campers ingerichte of aangewezen parkeerplaatsen en op campings. Kijk voor de camperlocaties op Campercontact
  • In Zweden mag je in de vrije natuur overnachten, met een camper 24 uur op dezelfde plek.
  • Vraag de eigenaar van de grond wel even om toestemming, als dat mogelijk is. Meer informatie over Allemänsrätten.
  • Overnachten mag langs de weg en op reguliere parkeerplaatsen, ook langs snelwegen, maximaal 24 uur, tenzij met borden een verbod is aangegeven.

Algemene Informatie

Betaalmiddel Zweedse Kroon
Landnummer +46

Alarmnummers

112

 

Nederlandse Ambassade

 

A: Götgatan 16A,118 46 Stockholm 
T: +46 8-556 933 00 (24/7 bereikbaar)
E:[email protected] 

Verkeersbureau

Kijk voor meer toeristische informatie op Visit Sweden

Pechhulp

Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt. 

 

Verplicht meenemen

Een gevarendriehoek is verplicht in Zweden maar we raden je ook aan om altijd een veiligheidshesje, brandblusser, reservewiel en verbanddoos mee te nemen.

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Wegen en verkeer 

Tol

In Zweden zijn geen tolwegen. Voor een aantal bruggen moet wel tol betaald worden. De Sontbrug (Oresundsbron) die Zweden met Denemarken verbindt, moet tol betaald worden. Bij Motala en Sundsvall wordt het kenteken automatisch geregistreerd en de tolfactuur thuis gestuurd, tenzij je vooraf bij Epass24 registreert om de facturen per email te ontvangen. In Stockholm en Gotenburg moet op werkdagen bij de tolstations congestion tax worden betaald.

Brandstof

  Type  Beschikbaarheid
Diesel * B7 (max. 7% bio) Goed
LPG   Beperkt (50+ locaties in het zuiden, slechts een enkele in het noorden) 
E-laadpalen   Beperkt (2400+ locaties in Malmo en het zuiden)

* B20 Diesel bevat 20% biodiesel en is mogelijk niet geschikt voor uw camper. B100 Diesel (100% FAME of RME biodiesel) is niet geschikt voor campers.

Een overzicht van LPG stations. 

Rijden in winterse omstandigheden

Winterbanden zijn verplicht van 1 december t/m 31 maart en altijd aanbevolen onder winterse omstandigheden buiten deze periode; minimum profieldiepte is 5mm. Spikes mogen van 1 oktober t/m 15 april en bij winterse omstandigheden buiten deze maanden om. Sneeuwkettingen zijn alleen toegestaan op besneeuwde wegen.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Zweden:

  ≤ 3,5 ton

> 3,5 ton tot < 7,5 ton

Binnen bebouwde kom 30-70 km/u

30-70 km/u

Buiten bebouwde kom 60-100 km/u 60-100 km/u
Autowegen 90-120 km/u 90-120 km/u*
Snelwegen 90-120 km/u 90-120 km/u*

* Voor campers geregistreerd als Personenauto (M1).

Flitspaalwaarschuwing

Het gebruik en bezit van radardetectieapparatuur is verboden. Andere apparatuur die flitspalen meldt is wel toegestaan.

Verlichting

Het voeren van dimlicht overdag is verplicht.

Alcohol

De maximale toegestane alcoholpromillage in het bloed mag tijdens het rijden niet hoger zijn dan 0,2 promille.

Milieuzones

In een aantal grote steden, zoals Stockholm, Gotenburg, Malmö en Lund gelden milieuzones. Je hebt geen milieusticker nodig. Lees meer over milieuzones in Zweden.

Huisdier mee op reis

Neem voordat je op pad gaat met je huisdier kennis van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.

Gas

In Zweden kan je bij een aantal Linde verkooppunten (voorheen AGA) een AGA fles kopen. Deze fles wordt ook gebruikt in Noorwegen en Finland. Je kan in deze landen deze fles later omruilen tegen volle, bij verkooppunten. Voor aansluiting op een gasdrukregelaar met DIN adapter heb je een verloop nodig uit de Euro-adapterset voor gasflessen (adapter no.3). Nieuwe AGA flessen zijn ook te koop in de automaat waar je ze ook kan omruilen voor een volle. Daarnaast zijn er Linde/AGA self-service points waar je na downloaden van de 'Linde Gas 24/7 app' en registratie zelf je fles kan omruilen. De website toont ook een instructievideo.

CampingGaz is bijna niet verkrijgbaar.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.