Met de camper naar Duitsland

Duitsland is enorm populair bij camperaars. Vooral de goede campervoorzieningen zijn een reden om ons buurland te bezoeken.

Overnachten 

  • Overnachten in Duitsland mag op speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen en op campings. Kijk voor de locaties op Campercontact. 
  • Landvergnügen overnachten bij de boer in Duitsland.
  • Overnachten aan de straat en op reguliere parkeerplaatsen, ook langs snelwegen, mag maximaal 1 keer, tenzij er een verbodsbord staat. Dit is  officieel bedoeld voor het ‘herstellen van de rijvaardigheid’, de noodzakelijks slaap dus, voor max. 10 uur zonder campinggedrag.
  • Overnachten op privéterrein met toestemming van eigenaar mag, behalve wanneer de plaatselijke overheid het verbiedt.

Algemene Informatie

Betaalmiddel Euro
Landnummer +49
Alarmnummers 112
Nederlandse ambassade

A: Klosterstraße 50, 10179 Berlijn
T: +49 30 20 95 60

W: Whatsapp +31682387796 ​
E: [email protected]

Verkeersbureau

Kijk voor meer toeristische informatie op Germanytravel

Pechhulp

Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt.

 

Verplicht meenemen

Een gevarendriehoek, verbanddoos inclusief 2 mondkapjes en veiligheidshesjes (voor bestuurder en passagiers) zijn verplicht.

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Wegen en verkeer 

Tol

In Duitsland geldt vanaf1 juli 2024 ook tol op de autobahn voor voertuigen vanaf 3.500 kg. Campers zijn vrijgesteld van deze heffing. Voor zware vrachtwagens en bussen die zijn omgebouwd tot camper geldt de vrijstelling alleen als het woongedeelte groter is dan het vracht- of bagagegedeelte. Als jouw zware camper van buiten niet als zodanig herkenbaar is kan je hem vooraf registreren bij Toll Collect GmbH.

Brandstof

  Type  Beschikbaarheid
Diesel B7 (ma. 7% bio) Goed
LPG   Redelijk (6000+ locaties) *
E-laadpalen   Matig (2700+ locaties)

 * Pure LPG stations zijn niet altijd bemand. Je hebt een lpg-vulnippel nodig. Adressen van LPG stations

Je kan ook Diesel B10 tegenkomen. Tank dit nooit, tenzij je heel zeker weet dat jouw auto er tegen kan.

Rijden in winterse omstandigheden

De camper moet winterse omstandigheden aan kunnen. In het Duitse verkeersreglement  (StVO) worden winterbanden en een voldoende gevuld reservoir met ruitensproeiervloeistof specifiek genoemd als vereisten in winterse situaties. Bij een ongeluk waarbij de camper niet is aangepast aan winterse omstandigheden, kan de bestuurder (mede)aansprakelijk worden gesteld.

Wie onder winterse omstandigheden met zomerbanden op de weg rijdt, moet rekening houden met een boete vanaf 60 euro tot het dubbele als er gevolgen zijn ontstaan.

Als zeker is dat winterse omstandigheden kunnen worden vermeden mag ook op zomerbanden gereden worden. Deze uitzondering is opgenomen voor de 'winterarme' streken in Duitsland maar ook voor eigenaren met twee voertuigen of oldtimers, en personen die bij deze omstandigheden van het openbaar vervoer gebruik maken.

Winterbanden zijn herkenbaar aan het alpine symbool, een berg met een sneeuwvlok (3PMSF). Tot oktober 2024 zijn ook nog banden met een M+S (mud + snow) aanduiding toegestaan mits deze voor 31 december 2017 zijn geproduceerd.

Sneeuwkettingen zijn verplicht als dat met borden staat aangegeven.

De regelgeving geldt ook voor buitenlanders.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Duitsland:

  ≤ 3,5 ton
> 3,5 ton tot 7,5 ton
Binnen bebouwde kom 50 km/u 50 km/u
Buiten bebouwde kom 100 km/u 80 km/u
Snelwegen Advies 130 km/u Advies 100 km/u

Flitspaalwaarschuwing

Radarverklikkers zijn verboden om te bezitten. Ook flitspaalmelders in navigatiesysteem of app mogen niet gebruikt worden.

Alcohol

De maximale toegestane alcoholpromillage in het bloed mag tijdens het rijden niet hoger zijn dan 0,5 promille. Voor bestuurders die hun rijbewijs korter dan 2 jaar hebben of jonger dan 21 jaar geldt een absoluut alcoholverbod.

Lading

De lading mag niet aan de voorzijde van de camper uitsteken en mag maximaal 1,5 meter naar achteren uitsteken. Steekt de lading meer dan 1 meter naar achteren uit, dan moet een helrode vlag van 30x30 cm op een dwarsstang gevoerd worden of een helrood schild van 30x30 cm haaks op de rijrichting. In het donker moet op het uiteinde van de lading ook een achterlicht en reflector zijn bevestigd.

Verkeersregels

  • In Duitsland gelden de verkeersborden voor vrachtauto’s ook voor campers die zwaarder zijn dan 3.500 kilogram.
  • Het bord 'minimum afstand houden voor vrachtwagens' geldt ook voor campers zwaarder dan 3.500 kg.
  • Bij een Baustelle waar een breedtelimiet geldt wordt de breedte van de camper gemeten inclusief de buitenspiegels. Houd daar rekening mee.
  • Een blauw verkeersbord 'parkeren half op stoep toegestaan' geldt niet voor voertuigen zwaarder dan 2800kg, dus bijna nooit voor campers!

Aanhanger

In de Straßenverkehrs-Zulassungs-Ordnung (StVZO) artikel §33 is aangegeven dat motorvoertuigen niet als aanhanger mogen worden vervoerd (zoals met een triangel).

Milieu

Milieuzones en -stickers

Een aantal centra van veel Duitse steden en een grotere zone in het Ruhrgebied gelden als milieuzone en zijn alleen toegankelijk met een groene milieusticker (Umweltplakette). Het rijden met een camper in een Umweltzone zonder de juiste sticker kan een boete opleveren van zo’n 100 Euro. Autosnelwegen die door milieuzones lopen, vallen buiten de regeling. Voor een doorreis is dus geen milieusticker nodig.
De milieuzones zijn herkenbaar aan het verkeersbord ‘Umweltzone’ met op het onderbord de benodigde sticker. Bekijk de milieuzones in Duitsland.

Aan enkele Duitse zones zijn strengere eisen gesteld, zie de informatie voor Berlijn, Hamburg, Stuttgart en Darmstadt. Om binnen die zones te mogen rijden dient de camper aan de Euro6 of soms Euro5 norm te voldoen.
De sticker is geldig in heel Duitsland en gedurende de levensduur van de camper.

Waar is de milieusticker te koop?

De milieusticker is voor in Nederland geregistreerde voertuigen bij 'TÜV' Nord, DEKRA Nederland, Kwik-Fit, de ANWB, VWE en de GWK verkrijgbaar een bij een aantal webshops. Er zijn grote prijsverschillen!

De stickers zijn ook verkrijgbaar in Duitsland, bijvoorbeeld bij de toelatingsautoriteiten voor motorrijtuigen, bij alle technische keuringsinstanties ('TÜV' en Dekra), ATU werkplaatsen en de daarvoor geautoriseerde garages in Duitsland, meestal voor 6 tot 9€. Je kunt er met de camper naar toe rijden. Neem wel het originele kentekenbewijs mee.

Huisdier mee op reis

Neem voordat je op pad gaat met je huisdier kennis van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’. In Duitsland wordt een huisdier als lading gezien en moet daarom op een veilige manier gezekerd zijn in de camper. Dat betekent: een kooi, bench, gordel of speciaal dierenzitje. De kooi of bench moet stevig verankerd worden, liefst dwars op de rijrichting. 

Voor honden en katten tot 10 kilogram zijn er dierenzitjes te koop die zo hoog zijn dat de dieren naar buiten kunnen kijken. De zitjes worden bevestigd aan de gordel of de isofix-beugels voor kinderzitjes. Combineer dit met een veilig tuigje en de hond kan niet gelanceerd worden. Het is wel zaak het dier goed aan dit zitje te laten wennen. Kijk voor meer (Duitstalige) informatie hierover op de site van de ADAC

Gas

De (olijf)grijze Duitse DIN gasflessen (met de rode dop over de gaskraan) kunnen bijna overal omgeruild worden (bouwmarkten, campings, diverse tankstations), ze zijn ook los te koop. Duitsland kent ook rode ruilflessen (pfandflaschen) die voordelig omgeruild kunnen woden bij de keten die ze geleverd heeft. Flessen met DIN-aansluiting kunnen gevuld worden bij diverse vulstations. Vulstations voor de aluminium AluGas flessen vind je hier. De blauwe CampingGaz flessen zijn goed beschikbaar (Ruiladressen CampingGaz). Voor het vullen van een vast ingebouwde LPG tank met buitenvulaansluiting zie onder 'Brandstof'.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.