Met de camper naar Denemarken

Denemarken omvat het grootste deel van het schiereiland Jutland en dik vierhonderd eilanden. Overal is het er netjes, de Denen zijn zuinig op hun land. Trekpleisters zijn natuurlijk Legoland, de kust en Kopenhagen. In de hoofdstad is het heerlijk winkelen en wie van musea houdt, zal er tijd tekort komen.

Overnachten

  • Overnachten in Denemarken mag alleen op campings. Kijk voor de locaties op Campercontact. Uitzondering: met toestemming van de eigenaar op een particulier terrein. Ook natuurcampings vormen een alternatief.
  • Een campingpas is niet standaard verplicht op Deense campings. Het is aan individuele campings om het beleid hierin te bepalen.
  • Vrij kamperen is verboden.
  • Op parkeerterreinen langs snelwegen zijn sanistations.
  • Pintrip, overnachten bij bedrijven.

 

Algemene Informatie

Betaalmiddel Deense Kroon
Landnummer +45
Alarmnummers 112
Nederlandse ambassade

Toldbodgade 33, 1253 Kopenhagen 
T: +45 33 70 72 00 (24/7 bereikbaar)
E:

Verkeersbureau

Kijk voor meer toeristische informatie op Visit Denmark

Pechhulp

Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt.

 

Verplicht meenemen

Een gevarendriehoek is verplicht in Denemarken.

Voor andere benodigde documenten bekijk de site van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Wegen en verkeer

Tol

Tol betaal je voor de brug over de Grote Storebælt tussen Funen en Seeland, voor de brug over Øresund tussen het Deense Seeland en Zweden en de snelweg E20.

Voor de Storebæltbrug is naast de lengte ook het gewicht van de camper bepalend voor de hoogte van de tol. Voor een actueel overzicht van de toltarieven verwijzen we je door naar de website. Daar lees je ook dat vooraf registreren van de camper korting oplevert. Met een On Board Unit of ‘Tag’ van Brobizz kan je automatisch betalen en krijg je korting op de veren.

NB. Sinds 1 april 2023 kan je deze Brobizz pas niet meer in Noorwegen gebruiken als alternatief van een een Autopass tag.

 

Brandstof

Type  Beschikbaarheid
Diesel (B7 max. 7% Bio) Goed
LPG Redelijk (340 stations)
E laadpalen Beperkt langs hoofdwegen, goed in Kopenhagen.

Adressen van LPG stations

Rijden in winterse omstandigheden

Het gebruik van winterbanden is niet verplicht, wel aanbevolen in het winterseizoen. Sneeuwkettingen mogen onder winterse omstandigheden (met sneeuw of ijs bedekte wegen).Wettelijke minimale profieldiepte, 1,6 mm voor zomer- en winterbanden en 3,0 mm aanbevolen voor winterbanden.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Denemarken:

 

  ≤ 3,5 ton

3,5 ton tot 7,5 ton

Binnen bebouwde kom 50 km/u

50 km/u

Buiten bebouwde kom 80 km/u 70 km/u
Snelweg 130 km/u 80 km/u

Let op: een aangegeven inhaalverbod voor grote voertuigen op snelwegen geldt ook voor campers. Dimlicht is overdag verplicht

Alcohol

De maximale toegestane alcoholpromillage in het bloed mag tijdens het rijden niet hoger zijn dan 0,5 promille.

Milieuzones

Milieuzones zijn er inmiddels onder andere in Kopenhagen, Frederiksberg, Aarhus, Odense en Aalborg. Zie de kaart met de milieuzones. De milieuzone's zijn alleen toegankelijk voor campers met ten minstens Euro-5 of voorzien van een geaccepteerd (retrofit-) roetfilter. Om zonder boetes een milieuzone in te kunnen rijden, moet je de camper vooraf of uiterlijk op de eerste dag dat je in een milieuzone rijdt registreren.
Per 1 maart 2025 wordt de milieuzone van Kopenhagen uitgebreid.

Veerdienst

De Puttgarden-Rødby veerdienst verbindt Duitsland met Denemarken. Momenteel is er slechts 1 veermaatschappij die deze route aanbiedt, Scandlines. De veerdienst gaat maximaal 47 keer per dag met een vaartijd van ongeveer 45 minuten. De vaartijd en frequentie kan afhankelijk van het seizoen variëren. Veerboten Puttgarden Rodby - Vergelijk tijden en prijzen.

Gas

Op de meeste grote campings worden de 5 en 11 kg DIN flessen geruild. Ook een aantal BP stations ruilen ze. De firma Kosan Gas zegt geen DIN flessen meer te vullen, maar je kan er wel Deense flessen kopen en omruilen bij de Kosan  gashandelaren en omruilstations. Flessen worden niet teruggekocht. De Nederlandse drukregelaar past niet maar je kan wel  gebruik maken van een Clip-On Adapter (G 56) 35mm x KLF (G 12), de kampeerwinkel of internetwinkel kan die leveren.

Wie AluGas flessen heeft vindt in Denemarken ook een klein netwerk AluGas vertegenwoordigingen voor omruil.  De blauwe CampingGaz flessen kunnen op veel plaatsen worden omgeruild (Ruiladressen CampingGaz).

Huisdier mee op reis

Neem voordat je op pad gaat met je huisdier kennis van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’. 

Let op: Op de eilanden Christiansø (bij Bornholm) en Livø (in Noord-Jutland) zijn honden niet toegestaan!! Voor vragen over de invoer van huisdieren kun je terecht bij: www.fvst.dk.

Overige (camper)reistips

  •  230V geaarde stekkers kunnen, behalve de in in Nederland bekende stekkers, ook een aardpin naar binnen of naar buiten hebben. Een adapter is dan gewenst.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.