Het Groene Hart

Marja van Kampen (tekst en foto's)

Ingeklemd tussen drukke steden ligt een verstild veenweidegebied met plassen, sloten en vaarten: Het Groene Hart, een van de twintig Nationale Landschappen. Een vlak laagland, waar men eeuwen terug de Oude Hollandse Waterlinie aanlegde, later turf dolf en dat nu in trek is voor landbouw, natuur en recreatie. Wij toeren er met de camper door.

Rz Hart Grote Rond In Hartvorm (1) Web

Schoonhoven

Schoonhoven was onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie en veel vestingwallen mogen
verdwenen zijn, de stad heeft wel een zilveren randje. In de negentiende eeuw ontwikkelde Schoonhoven zich tot zilverstad en we nemen dan ook een kijkje in het Nederlands Zilvermuseum. Er is heel veel chic zilverwerk te zien, maar het leukst zijn de zilversmeden die aan het werk zijn.
> Nederlands Zilvermuseum

Meer informatie over het plaatsje Schoonhoven staat hier.

zilvermuseum

Gouda

Gouda koekenbakker
Kaaswinkel Gouda

Gouda, een middeleeuwse stad, rijk geworden dankzij de binnenvaart door de Gouwe en Hollandse IJssel. In het mooie historische centrum komen we ogen tekort, zoveel is er bewaard uit vervlogen tijden.

Slenterend langs oude pandjes komen we bij Kamphuisen Siroopwafelfabriek: ook de Goudse siroopwafels zijn befaamd. Op een onderhoudende manier mogen we koekenbakker Robbert helpen met het volgens origineel recept uit 1810 bakken van de wafels, maar het geheime en verslavende ingrediënt verklapt hij niet.
> Siroopwafelfabriek

Naast siroopwafels is Gouda ook vermaard om kaas. In de Goudse Waag wordt verteld over de geschiedenis van kaas, de producten die hier werden gewogen en verhandeld en hoe kaas gemaakt wordt.
> De Goudse Waag

Wie een keer de traditionele Goudse kaasmarkt met de bekende kaasmeisjes mee wil maken, moet de stad tussen april eind augustus bezoeken. Iedere donderdagochtend van 10.00 uur tot 12.30 uur kun je op de Markt vroegere tijden herbeleven.

Bodegraven

Met zicht op de Reeuwijkse Plassen, sloten, vaarten en sloepen vol vrolijke varensgasten komen wij aan in Bodegraven. De stad maakt deel uit van Cheese Valley, dat vier gemeenten omvat: Bodegraven, Gouda, Krimpenerwaard en Woerden. Het Kaasmuseum vertelt hier alles over, maar wij hebben nu vooral interesse in bier. Brouwerij De Molen
staat op de zesde plaats van Nederlands bekendste craftbierbrouwerijen, die in de historische korenmolen De Arkduif uit 1697 is begonnen. De namen van de bieren zijn ronduit koddig: bommen en granaten, hop en liefde, vuur en vlam en ga zo maar door.

> Cheesevalley Holland
> Brouwerij De Molen

brouw cafe de molen Bodegraven

Alphen aan den Rijn

Op ons rondje komen wij ook langs Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn. Behalve boeiend is het Romeins Binnenmuseum ook educatief. In het Archeologisch Scheepsvaartmuseumgedeelte zien we de reconstructie van het Romeinse schip Zwammerdam 6, met een conservator die enthousiast en met kennis van zaken alles uitlegt.
Weer lekker buiten in het grote openluchtgedeelte
wordt de prehistorie, bronstijd, Romeinse tijd en middeleeuwen
prikkelend toegelicht door mensen die zich naar die tijd hebben omgekleed.
> Museumpark Archeon

Een andere parel is Avifauna, dat we de volgende dag bezoeken. Al die kleurrijke vreemdsoortige vogels, bijna te mooi om waar te zijn, zo verrassend. We wandelen overdekt door tropische wouden en horen ook daar allerlei soorten vogels, half- en dwergapen en kiwi’s. Het voeren van een kolonie lori’s is een grappige sensatie.
> Avifauna

In Alphen aan den Rijn wordt elke derde woensdag in september de allergrootste jaarmarkt van Nederland gehouden, dus we komen hier nog terug.
> Jaarmarkt Alphen aan den Rijn

Woerden

Slingerend door het weidse groene land komen we bij de stadscamping van Woerden. Wij doen eerst mee aan een kaasexperience in het Kaaspakhuis bij de VVV: grofweg van het kaasmaken tot het opslaan van de kazen. De hoge stapelingen van gele wielen zien er echt imposant uit. Ook in het oude kaaspakhuis van De Reypenaer liggen er duizenden.
Als onderdeel van Cheese Valley is Woerden vooral groot in opslag en export. Er worden hier al boerenkaasmarkten
gehouden vanaf 1410. De stad was rond het begin van de
jaartelling een van de zes knooppunten in de limes, de Romeinse grens en daardoor is er toen ook al veel uit het
veen gekomen. Van de geschiedenis is het een en ander te zien in de parkeergarage Castellum, dat fungeert als een
drive-in-museum met opgegraven vondsten: van een bronzen kikkerfibula tot een deel van een Romeins opgegraven
schip.
> Beleef Woerden

Oudewater

Het is maar een klein sprongetje naar Oudewater, een karaktervol plaatsje met veel mooie geveltjes. De fabricage van
touw en de hennepteelt in de omgeving was van groot belang voor de welvaart van de stad. Het touwmuseum De Baanschuur
is gevestigd in een voormalige baanschuur van een grootgarenbaan. De Waag uit 1482 is bekend vanwege de
originele weegschaal, die in de zestiende eeuw van levensbelang was. Mensen die zich even anders gedroegen wees men al snel aan als heks. Werd je te licht bevonden, dan belandde je uiteindelijk op de brandstapel.
> museum de Heksenwaag

Overnachten

Camperplaats Vlisterhoeve, Vlist 64399
Parking Klein Amerika, Gouda 229
NCC Camping Oudshoorn,
Alphen aan de Rijn
54198
Camping Batenstein, Woerden 9551
Parking Statenland, Oudewater 28666

De sitecodes verwijzen naar locaties op Campercontact.com.

Gpx-routebestanden

Download hier de gpx-routebestanden van de route.

- Dag 2 Schoonhoven - Gouda

- Dag 3 Gouda - Bodegraven

- Dag 4 Alphen aan den Rijn - Woerden

- Dag 5 Woerden - Oudewater

- Fietsrondje Oudewater - Montfoort - Linschoten - Oudewater

- Rondje zwerven Groene Hart POI's.gpx
- Rondje zwerven Groene Hart POI's.gpi
- Rondje zwerven Groene Hart POI's.ov2

Meer informatie over het downloaden van gpx-routebestanden staat hier. Lees hier de toelichting van de maker over de routebestanden.