De Veluwe

De Veluwe kent behalve wonderschone natuur ook een rijke schakering aan cultuur en historie. Zandverstuivingen en heidevelden worden echter doorkliefd door de A1. Wie een afslag neemt, rijdt pardoes de stilte in. De NKC trok eropuit om deze afwisselende schat in kaart te brengen.

De Veluwe

Radio Kootwijk - Kathedraal van beton

De Veluwe - radio katwijk

‘Hallo Bandoeng, hallo Bandoeng, hoort U mij?’ Met deze woorden opende koningin-moeder Emma op 7 januari 1929 de verbinding met Nederlands-Indië vanuit Radio Kootwijk. Deze betonnen kolos, de Kathedraal genoemd vanwege zijn bijzondere vormgeving, werd gebouwd op een verlaten plek op de Veluwe. Het was destijds een van de eerste gebouwen die geheel uit beton werd opgetrokken. Met zes zendmasten tot 212 meter hoog en een antenneterrein van 1.200 vierkante meter, werd het mogelijk het verre Nederlands-Indië te bereiken.

Hiervoor was vast personeel nodig, dat de apparatuur kon bedienen en onderhouden. Zo ontstond vlak bij de centrale een heel dorp, met meer dan tweehonderd inwoners. We gaan de inmiddels ontmantelde centrale in en zijn onder de indruk van de immense ruimte, maar vooral ook van de vloer met een Escherachtig patroon, dat een futuristische uitstraling heeft. We sluiten ons bezoekje af met een forse wandeling in het ruige heidelandschap met zandverstuivingen rond dit unieke gebouw.

> Excursie Radio Kootwijk
> Wandelen rondom Radio Kootwijk

De Veluwe - radio katwijk

Apeldoorn - Fietsen in de omgeving

De Veluwe - apeldoorn

De camperplek in het centrum van Apeldoorn is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de gezellige stad. Het Marktplein met het stadhuis is the place to be, maar historisch heeft Apeldoorn niet veel te bieden. Bij de VVV zijn fietskaarten te krijgen met vele mooie routes over de Veluwe. We komen ook langs het Museumstation Beekbergen, waar machtige locs van de VSM staan opgesteld. Op gezette tijden rijden ze nog met veel gepuf en lawaai tussen Apeldoorn en Dieren.

Prima fietspaden leiden ons door dorpjes, bossen, heide en langs zandverstuivingen. Plaggenhutten en schaapskooien geven een beeld van hoe het hier vroeger aan toe ging. Het zijn nu mooie plekken voor een picknick. Wild komen we onderweg niet tegen, maar omgewoelde aarde langs de paden laat zien dat vele wilde zwijnen hier regelmatig een maaltje zoeken.

> Fietsroutes rondom Apeldoorn
> Stoomtrein

De Veluwe - apeldoorn

Hanzestad Elburg - Geschiedenisfeestje

De Veluwe - elburg

Elburg is een oude Hanzestad, die tot 1932 aan de Zuiderzee lag. Met de aanleg van de Afsluitdijk en diverse inpolderingen is het karakter wel veranderd. Niettemin is het een feestje om in dit historische vestingstadje met zijn oude haven rond te wandelen. We lopen de stad binnen, waarvan een deel van de stadsmuren nog staan. De straat loopt kaarsrecht door tot het midden, waar de bolle brug het water overspant.

Vele monumenten, smalle steegjes en keitjesstraten met prachtige doorkijkjes  prikkelen onze zinnen, maar een kopje koffie met gebak op een terras doet ook zijn werk. Vol goede moed lopen we door de Vischpoort richting haven met zijn botters, een touwslagerij, een palingrokerij en een smederij. Mis vooral ook niet Zandverhalen, de overdekte tentoonstelling van zandsculpturen.

> Elburg

De Veluwe - elburg

Nijkerk - Gemaal onder stoom

De Veluwe - nijkerk

Vanaf de camperplek in Nijkerk zien we  de Witte Toren met carillon al blinken in het zonnetje. Hij heeft het predicaat mooiste toren van Nederland en mooi is ‘ie, maar de mooiste? Zeker in de smaak valt het Plein in het centrum met mooie panden en terrassen. In de stadsfolder wordt stoomgemaal Arkemheem genoemd en aangezien stoommachines een onontkoombare aantrekkingskracht op ons hebben, rijden we ernaartoe. Het gemaal wordt door zeventig vrijwilligers gerund, is geheel gerestaureerd en kan nog worden ingezet naast het nabijgelegen moderne elektrische gemaal.

De machinekamer met allerlei drijfstangen, zuigers en machtige vliegwielen, blinkt en glimt dat het een lieve lust is. Die vrijwilligers weten van aanpakken. Twaalf keer per jaar staat het gemaal onder stoom en kunnen bezoekers genieten van stoom, gesis en het ronddraaien van de twee enorme schepraderen, die 15 miljoen liter water per uur naar het hoger gelegen afvoerkanaal kunnen transporteren. Ook dit is de Veluwe.

> Stoomgemaal Arkemheen

De Veluwe - nijkerk

Otterlo - Genieten als kinderen

SVR-camping ‘t Kikkergat ligt op tien minuten fietsafstand van de ingang Otterlo van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Als we de poort door zijn, zien we links honderden witte fietsen staan, die bezoekers gratis mogen gebruiken. Roel van Duyn probeerde het, maar hier is het gelukt. Als je alles in dit park van maar liefst zesduizend hectare wilt bekijken, is een fiets onmisbaar. Eerst gaan we naar het gloednieuwe bezoekerscentrum om wat folders te scoren.

Het Museonder, voor een groot deel ondergronds, geeft een beeld van wat er in het park boven- én ondergronds woont en leeft. Het is vooral gericht op kinderen, dus genieten wij ook met volle teugen. Er zijn wandel- en fietsroutes uitgezet over prima paden dwars door de ruige natuur van bossen, heide en zandverstuivingen. Wij fietsen twee routes van in totaal 36 kilometer, die het hele park beslaan.

> Nationaal Park De Hoge Veluwe

De Veluwe - otterlo

Otterlo (2) - Kröller-Müller Museum

De Veluwe - otterlo

De steenrijke Rotterdamse zakenman Anton Kröller en zijn vrouw Helene Müller kochten tussen 1907 en 1922 ruim 11 duizend kunstwerken. Met het openen van een museumhuis in 1938 ging een droom van Müller in vervulling. Met schilderijen en tekeningen van onder anderen Picasso, Mondriaan en Van Gogh, plus een beeldentuin met werken van kunstenaars van over de hele wereld, was het museum meteen vermaard.

Eerder al, tussen 1914 en 1920, werd op het jachtterrein Jachthuis Sint-Hubertus gebouwd, om zakenvrienden te kunnen ontvangen. Na een jachtpartij volgde een braspartij, waarna de heren zich terugtrokken in de rookkamer om onder het genot van een sigaar zaken te doen. We bezoeken het jachthuis in artdeco stijl en   bewonderen de prachtig gekleurde en geglazuurde bakstenen plafonds, alles symmetrisch gemaakt volgens de stijl van architect Berlage, die alles tot in het extreme doorvoerde. Ons bezoek is een waardig besluit van dit rondje.

> Museum

Tekst en foto's: Leo van Dooren

Eerste publicatie: 29 september 2020

De Veluwe

Overnachten

Boerderij Groot Westerveld, Terschuur 20937
Parking Apeldoorn Centrum, Apeldoorn 55766
Camperplaats Scheer’s Hoeve, Wapenveld 74922
Parking Sporthal Watergoor, Nijkerk 22119
SVR-camping ’T Kikkergat, Otterlo 18633

De sitecodes verwijzen naar locaties op Campercontact.com.