Alles over winterbanden en de camper

Dit moet je weten over winterbanden in Europa

Wie van plan is om de komende maanden met de camper op reis te gaan naar winterse gebieden, moet nadenken over de vraag of winterbanden nodig zijn. Die geven je immers meer grip. Maar wat zijn nu eigenlijk de regels? In welke landen zijn winterbanden verplicht en waar heb je voldoende aan sneeuwkettingen? We zetten alle info voor je op een rijtje. 

Nederland 

In Nederland is het niet verplicht om met winterbanden te rijden. De overheid raadt wel aan om, wanneer er winterse omstandigheden zijn, toch de winterbanden op de auto of camper te monteren. De wettelijk verplichte minimumdiepte van de groeven bedraagt 1,6 millimeter.

all season banden

All-seasonbanden met het alpine-symbool (3PMSF), met bergen en sneeuwvlok, voldoen ook bij winterse omstandigheden. Rijden met spijkerbanden of sneeuwkettingen is in Nederland niet toegestaan. 

België 

Ook in België geldt geen verplichting voor winterbanden. De keuze staat je vrij ze toch op te leggen wanneer je het nodig acht. Dan moeten ze minstens een reliëf van 1,6 millimeter hebben – al wordt 4 millimeter aangeraden – en moet je ervoor zorgen dat op dezelfde as identieke banden liggen. Een combinatie van zomer- en winterbanden is dus mogelijk, als je bijvoorbeeld vooraan zomerbanden en achteraan winterbanden monteert. 

Rijd je met winter- of ‘modder en sneeuw’-banden, dan moet je wel even letten op de code van de band, die samenhangt met de snelheid die je er maximaal mee mag rijden. 

Heb je een auto of camper met een topsnelheid hoger dan de code op je band aangeeft, dan moet je in België een sticker op je dashboard plakken die de lagere maximale snelheid van die banden steeds in je gezichtsveld houdt. Winterbanden die hieronder vallen, mag je het hele jaar monteren. M+S-banden met deze eigenschap mag je alleen tussen 1 oktober en 30 april op de auto of camper hebben. 

Sneeuwkettingen zijn alleen toegestaan wanneer de wegen bedekt zijn met sneeuw of ijs, spijkerbanden alleen in heel uitzonderlijke gevallen wanneer de Belgische Minister van Mobiliteit het gebruik ervan toestaat. De snelheid die je met sneeuwkettingen mag rijden, is beperkt tot 50 kilometer per uur. Dat geldt overigens voor alle Europese landen. 

Luxemburg 

Bij ijzel, aangedrukte sneeuw, smeltende sneeuw, ijs of rijp moet je in Luxemburg met winterbanden rijden. Die moeten voorzien zijn van een sneeuwvlok- of M+S-symbool om als zodanig beschouwd te worden en een profieldiepte hebben van minstens 1,6 millimeter. Ook hier wordt 4 millimeter aangeraden.  

Alle vier de wielen moeten voorzien zijn van winterbanden, een combinatie zoals in België is niet toegestaan. Behalve voor campers met een toegestane maximale massa groter dan 3.500 kilogram, in dat geval volstaat het monteren van de winterbanden op de wielen van de aandrijfassen. Uiteraard kun je op alle vier de wielen de winterbanden monteren voor een nog betere grip. 

winterbanden en sneeuwkettingen camper

Sneeuwkettingen zijn toegestaan, maar enkel als de weg bedekt is met sneeuw en ijs. Op sommige plaatsen is het dan ook verplicht, maar dat wordt aangegeven met bovenstaand rond, blauw bord waarop een witte band met sneeuwkettingen staat. Spijkerbanden zijn niet toegestaan. 

Duitsland 

Het is verplicht om in Duitsland met winterbanden te rijden tijdens winterse omstandigheden. Weersituaties die daaronder vallen, zijn gladheid door sneeuw(modder) en door ijs- of rijpvorming. De minimale diepte van de groeven is 1,6 millimeter, maar 4 millimeter wordt aangeraden. De winterbanden dienen op alle wielen gemonteerd te worden. 

winterbanden - symbolen (voor de camper)

Sinds 1 oktober 2024 zijn in Duitsland banden met alleen het M+S-symbool niet meer voldoende om in winterse omstandigheden te rijden: het alpine-symbool moet (ook) op je band staan. 

Net als in België moet je rekening houden met de maximale snelheid van de winterband in relatie tot die van je auto of camper en indien nodig een sticker in je gezichtsveld aanbrengen. 

Sneeuwkettingen zijn in sommige (berg)gebieden verplicht, wat wordt aangegeven met het bekende bord. Ook in gebieden waar het bord niet staat, mag je ermee rijden, maar dan moet de weg wel bedekt zijn met sneeuw of ijs. De sneeuwkettingen moeten minstens op alle aangedreven wielen worden bevestigd. Spijkerbanden zijn in Duitsland verboden. 

Oostenrijk 

Ook Oostenrijk verplicht het gebruik van winterbanden bij winterse omstandigheden tussen 1 november en 15 april. Sneeuw op de weg, sneeuwmodder of ijs: winterbanden erop, op alle vier de wielen. Hier is het verplicht dat de groeven van de banden minstens 4 millimeter diep zijn. 

In Oostenrijk vallen zowel banden met het alpine- als M+S-symbool onder de winterbanden. Ter vervanging van winterbanden mag je ook met sneeuwkettingen rijden op tenminste alle aangedreven wielen. Dit mag overigens alleen wanneer de weg ononderbroken bedekt is met een sneeuw- of ijslaag. 

Sneeuwkettingen kunnen verplicht zijn in berggebieden, wat in dat geval wordt aangegeven met het desbetreffende bord. Je mag ook met vier spijkerbanden rijden, van 1 oktober tot 31 mei, maar moet dan wel een sticker met het spijkerbandsymbool achter op de auto of camper bevestigen. Zo’n sticker kun je kopen bij de ÖAMTC of ARBÖ, de Oostenrijkse tegenhangers van de ANWB. 

Zwitserland 

Rijd je tijdens de wintermaanden op de Zwitserse wegen, dan geldt er geen algemene verplichting rond winterbanden. De overheid raadt wel aan om tussen oktober en Pasen met winterbanden te rijden. 

Je banden moeten een minimale groefdiepte hebben van 1,6 millimeter, maar ook hier wordt aangeraden om voor 4 millimeter te gaan. Als je een ongeval veroorzaakt en je hebt geen winterbanden gemonteerd, zal het je wel duurder komen te staan. 

Frankrijk 

In Frankrijk zijn tussen 1 november en 31 maart winterbanden of sneeuwkettingen verplicht in sommige bergachtige gebieden. Het betreft plaatsen in de Alpen, Pyreneeën, op Corsica, het Centraal Massief, de Jura en Vogezen. De volledige lijst van steden, dorpen en gehuchten kun je vinden op dit kaartje. 

winterbanden frankrijk

De winterbanden moeten op alle vier de wielen gemonteerd worden, de sneeuwkettingen op tenminste de aandrijvende wielen. Winterbanden die alleen uitgerust zijn met een M+S-symbool voldoen niet. Borden zoals hierboven geven aan dat dat je een zone binnenrijdt waar je sneeuwkettingen of winterbanden moet hebben. Monteer je spijkerbanden, dan ben je vrijgesteld van bovengenoemde verplichtingen, maar mag je maximaal 90 kilometer per uur rijden. 

Het bekende blauwe bord wordt trouwens in Frankrijk nog wel gebruikt, en is dan ook rechtsgeldig. Rijd je bijvoorbeeld niet in een gebied waar het zonebord hierboven staat, of rijd je buiten de winterperiode, maar zie je het aan de kant van de weg, dan ben je alsnog verplicht je sneeuwkettingen erop te leggen. Behalve als je reglementaire winter- of spijkerbanden gemonteerd hebt. 

Italië 

Er geldt in Italië geen algemene verplichting om met winterbanden te rijden. In sommige zones of gebieden is het wel verplicht, maar dat wordt aangegeven met onderstaande borden. Het is er dan verplicht om met winterbanden te rijden, tenzij je sneeuwkettingen in de auto liggen hebt. Dit geldt tijdens de periode van 15 november tot 15 april. 

winterbanden italie

Op de Brennerautosnelweg (E45/A22) in Zuid-Tirol geldt tijdens deze periode een algemene verplichting: ofwel monteer je winterbanden, ofwel leg je sneeuwkettingen in de auto of camper. In het Aostadal ook, maar daar al vanaf 15 oktober. 

Winterbanden moeten op alle vier de wielen gemonteerd worden en de stickerregel zoals in België en Duitsland is ook in Italië van kracht. Banden met het M+S-symbool volstaan al als winterbanden, het alpine-symbool is in Italië dus niet noodzakelijk. (Let op: wel in landen die je doorkruist onderweg naar Italië.)

Sneeuwkettingen moet je tenminste op de aangedreven wielen leggen. Je mag met spijkerbanden rijden tussen 15 november en 15 maart wanneer je voertuig minder dan 3.500 kilogram weegt. Ze moeten op alle vier de wielen en je moet ook ‘modderflappen’ aan je wielkasten bevestigen. 

Het is in Italië expliciet verboden om tussen 15 mei en 15 oktober met winter- of all-seasonbanden te rijden waarvoor in jouw situatie de stickerregel geldt. 

Andere landen

Reis je naar winterse landen die in dit artikel niet vermeld staan? Bij de landeninformatie van dat land vind je regels rond de winterbanden.