Strengere regels rond winterbanden in Duitsland

4 september 2024

Wie komende winter met de camper naar Duitsland wil, moet checken of de banden aan de eisen voldoen. Vanaf 1 oktober 2024 moet de camper in geval van winterse omstandigheden zijn voorzien van échte winterbanden. Dat wil zeggen: banden met het sneeuwvloksymbool (3PMSF). Banden met alleen de aanduiding M+S (modder en sneeuw) volstaan niet meer.

Het symbooltje met de drie bergtoppen en de sneeuwvlok geeft aan dat dit een 3PMSF-band is.

De Duitse overheid heeft dit jaren geleden al besloten, maar tot 1 oktober van dit jaar geldt een overgangsregeling: als banden met de aanduiding M+S voor 2018 zijn geproduceerd, gaan ze nog door voor winterbanden. Aan deze overgangsregeling komt dus een einde.

Dat winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht zijn, wil overigens niet zeggen dat ze de hele winter gemonteerd moeten zijn. Dat geldt alleen als er sprake is van gladheid als gevolg van sneeuw of ijs. In dat geval moet de camper zijn voorbereid op winterse omstandigheden, wat bijvoorbeeld ook wil zeggen dat de ruitensproeiers werken en de vloeistof niet is bevroren.

Wie zich onder winterse omstandigheden met verkeerde banden op de weg waagt, riskeert een boete, maar echt vervelend wordt het in het geval van een aanrijding. De overtreder kan dan medeaansprakelijk worden gesteld.

Per land verschillen de regels rond winterbanden nogal. Alle informatie over winterbanden in Europa is te vinden bij de landeninformatie op de website van de NKC.