Verrassend West-Seeland: een overvloed aan natuur, kust, cultuur en... wijn!

27 augustus 2024

Het grootste eiland van Denemarken is Seeland, makkelijk bereikbaar via zowel de veerboot, van Puttgarden in Duitsland naar Rødby Havn in Denemarken, als over de tolbrug tussen het eiland Funen en Seeland. West-Seeland staat bekend om z’n fjorden en glooiende heuvels, maar heeft ook stranden, bossen, weilanden en heel wat gezellige stadjes. Tijd voor een ontdekking van deze veelzijdige regio. 

Allereerst: natuur. Dé plek om ervan te genieten is Åmosen. Dat is een Natura 2000-gebied dat grotendeels uit moerassen bestaat, beginnend bij de stad Hvalsø tot de Grote Belt in het westen. Het beslaat een oppervlakte van achtduizend hectare. 

 

Foto: © Daniel Villadsen

Er zijn twee meren in het natuurpark: het Tissø en het Skarresø. De kunstmatige eilanden in het eerste worden gebruikt als vogelbroedplaats; het kleinere tweede leent zich goed voor een wandeling eromheen van nog geen twee uur. Bijzonder is ook het observatorium Brorfelde, de grootste telescoop van Denemarken. Die staat op een donkere plek, waardoor je de sterren uitermate goed kunt bekijken. 

Overblijfselen van het verleden 

Bij Røsnæs, het meest westelijke deel van de regio, kun je op het strand van Kongstrup Klinter en verder naar beneden nog heel wat sporen uit de ijstijd vinden: de karakteristieke vuursteen, maar ook zwerfstenen uit Zweden, Noorwegen en de Oostzee, net als zandsteen met stukjes versteende zeebodem of sporenfossielen. 

Foto: © Daniel Villadsen

Lang na de ijstijd heersten van de achtste tot elfde eeuw de Vikingen. Zij speelden een belangrijke rol in de Deense geschiedenis en in West-Seeland vind je dan ook talloze plekken en evenementen waar je dit kunt ontdekken. Bij Trelleborg bijvoorbeeld, vlak bij de stad Slagelse, want daar kun je de restanten van een Vikingfort bezoeken. Dat werd zo’n duizend jaar geleden gebouwd door koning Harald Blauwtand. 

Stadjes in West-Seeland 

Denemarken kent veel gezellige stadjes waar je heerlijk kunt rondslenteren. Zo is er het stadje Kalundborg, gelegen aan het fjord met dezelfde naam. In de wijk Højbyen vind je een van de grootste verzamelingen middeleeuwse huizen van Denemarken, met ook het kleinste huis van het land. Bijzonder is de Vor Frue Kirke, die telt maar liefst vijf torens. Een prachtig herkenningspunt van de stad.  

Foto: © Martin Thøgersen

Het stadje Skælskør is bekend van z’n keramiek; door de hele stad vind je knusse ateliers met keramische kunstwerken. Guldagergaard is er een onmisbare stop: daar is het internationaal keramisch onderzoekscentrum gevestigd. De historische tuin rondom is een beeldenpark met grootschalige keramiek, het hele jaar geopend. 

Een laatste tip is Holbæk, een havenstadje. Niet alleen vind je er gezellige winkeltjes en cafeetjes, restaurants en andere culinaire verleidingen, je hebt er ook een prachtig uitzicht op de Isefjorden. Op een stralende dag kun je in het havenbad duiken, maar breng gerust ook een bezoek aan het Holbæk Museum. Dat is een verzameling van twaalf gebouwen die het hart vormen van de oude stad. In acht gebouwen staan tentoonstellingen en enkele van de gebouwen dateren al uit de zeventiende eeuw. 

Eilandhoppen en een wijntje 

Foto: © Jeppe Michael Jensen

De regio West-Seeland leent zich ook prima voor eilandhoppen: de vijf eilanden Orø, Omø, Agersø, Sejerø en Nekselø vormen een kleine archipel en zijn aantrekkelijke bestemmingen. Bewoners van Omø zijn specialisten in het kweken van zeewier en in Orø vind je de eilandhoning waar ze zo bekend om staan. Daar kun je ook een bezoek brengen aan de lokale dierentuin of de heuvel Stensbjerg: het hoogste punt van het eiland, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt. 

Je zou het misschien niet geloven, maar West-Seeland is wereldberoemd vanwege z’n prijswinnende wijnen. De wijnbouw is er populair, want er zijn verschillende klimaatfactoren die de smaak van de wijnen positief beïnvloeden: de zon schijnt er vaker, er valt minder regen en de temperaturen zijn er milder dan in de rest van het land. Fiets- of wandeltochten over een wijnroute door het heuvelachtige landschap, voorbij eindeloze rijen wijnstokken, met passages en proevertjes bij de wijngaarden: waar wacht je op? 

Deze blog werd mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen NKC en VisitDenmark. 

viking-fortress-trelleborg-denmark-1_©Daniel Villadsen (5)

Ook zin gekregen in een camperreis door West-Seeland?

Beleef via onderstaande knop je eigen avontuur met deze online camperroute die je volgt met Trip Plans. Voor én door camperaars samengesteld; met de beste insider-tips.

east
Ontdek de route