Een leven on the road met je huisdier: 6 tips van vanlifers

Er is niets leuker dan reizen met huisdieren. Als vanlifer met een huisdier ben ik mogelijk ietwat bevooroordeeld, maar zonder mijn hond Nova had ik dit fulltime campergebeuren lang zo leuk niet gevonden. Desondanks gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat het reizen met dieren ook behoorlijk wat voorbereiding en management vergt. Ik liet me inspireren door enkele vanlifers met vandieren en kwam zo tot 6 ultieme tips om het reizen met je hond, kat of kip (ja, echt) tot een succes te maken.

vanlife met een huisdier

Nova is een essentieel onderdeel van het plezier in mijn nomadenbestaan. Volg onze reizen op Instagram @wolftrail.travels.

Gedeeld enthousiasme

Leuk dat jij je zinnen hebt gezet op een leven onderweg maar jouw No(o)rse Boskat Karel heeft daar wellicht helemaal geen zin in. Die was helemaal content met zijn achtertuin in Aalsmeer. Vraag je van tevoren dus af of jouw huisdier gebaat is bij een leven van verandering, ontdekken en onzekerheid. Waar sommige dieren daar helemaal heppiedepeppie van worden, zullen andere (gewoonte)dieren zich werkelijk niets ergers voor kunnen stellen. Vanlifers Juliette en Lex reisden met hun hond, een kat én een kip en adviseren: “Het belangrijkste in het reizen met dieren is om je beest(en) écht heel goed te kennen. Observeer je dier en leer de subtiele signalen van stress, ongemak en ziekte kennen. Niet ieder dier is gebaat bij deze levensstijl.”

Richt je camper erop in

Net zoals dat niet elk dier een camperdier is, is niet elke camper een dierencamper. En elk dier stelt ook weer andere eisen aan een camper. Nova is een grote hond en heeft bijvoorbeeld aardig wat vloeroppervlak nodig. Zij past simpelweg niet in de meeste moderne campers met verhogingen, trapjes en tafelpoten. Pas je inrichting dus aan op je huisdier. Zorg altijd voor een rustige en veilige slaapplek en zorg dat je de ontsnappingsmogelijkheden, temperatuur en het vocht kunt managen.

met een hond in de camper op stap

Juliette en Lex hebben een wel heel bijzonder reisgezelschap. Zij reizen met hun hond, een kat én een kip. Volg hun reizen op Instagram @juulandlexvanlife.

Richt je leven erop in

Reizen met een dier heeft een enorme impact op je manier van reizen. Zowel in positieve als in negatieve zin wat mij betreft. Nova is mijn grootste bron van vreugde én van stress. Natuurlijk is daar de voor de hand liggende ranzigheid, nooit bij een mooie kathedraal naar binnen kunnen of het nachtleven van Barcelona induiken. Maar ook de conflicten met zwerfhonden, nationale parken die verboden zijn voor honden en hittemanagement vragen energie. Je dier bepaalt voor een groot deel de invulling van je camperleven. Bezint dus voor je begint.

Bouw het op

De overgang van een 3-kamer appartement naar 6m² is voor ons mensen al een noemenswaardige. Iedere vanlifer zal beamen dat het tijd kost om je deze nieuwe levensstijl eigen te maken. Dat is voor dieren exact hetzelfde en misschien zelfs nog nét een tikkie erger. Neem dus royaal de tijd om je dier te laten wennen aan de camper en jullie nieuwe leven onderweg. Fulltime vanlifer Chantal reist samen met haar kat Ollie en heeft hun gezamenlijke camperleven heel langzaam opgebouwd. “Ik ben begonnen met voeren in de camper en het heel geleidelijk introduceren van alle campergeluiden (bv. de waterpomp en de motor). Dit heb ik door de maanden heen opgebouwd naar dagtripjes en logeerpartijtjes.”

een kat in de camper? kan prima!

Vanlifer Chantal en boerderijkat Ollie bezochten samen al 24 landen. Volg hun reizen op Instagram @chanti.and.ollie.

Gewoontedieren

De term zegt het eigenlijk al; dieren houden van bekend en veilig. En laten we eerlijk zijn, dat zijn nou niet de eerste 2 woorden waar je aan denkt bij vanlife. Zorg dus dat je zoveel mogelijk regelmaat blijft inbouwen in jullie camperleven. Zo probeer ik altijd te wandelen, te trainen en te voeren met dezelfde rituelen. Chantal geeft als aanvullende tip: “ik heb een kattenvoermachine die op dezelfde tijden een afgewogen portie voer geeft. Waar we ook zijn, ik merk dat die regelmaat Ollie rust geeft.”

Wat als…

Alle gekkigheid even daar gelaten, want deze laatste tip is iets waar veel vanlifers onvoldoende bij stilstaan wat mij betreft: je huisdier is volkomen afhankelijk van jou. Hun wereld begint en eindigt bij jou. En waar je thuis misschien buurvrouw Suus hebt die je viervoeter op kan vangen in geval van nood, heb je dat netwerk niet als je elke dag ergens anders woont. Heel cru gezegd: als er iets met jou/jullie gebeurt, is je dier aan zijn lot overgeleverd in een vreemd land. Tref dus maatregelen vóórdat er iets gebeurt. Zorg bijvoorbeeld dat je dier altijd jouw ICE-contactgegevens bij zich draagt en maak zichtbaar dat je reist met een huisdier. Mocht er onverhoopt iets met jou gebeuren dan weten de autoriteiten in ieder geval dat je met een dier reist en wie ze daarover kunnen contacteren.

Vanlifers Tristan en Thera reisden ruim 2 jaar lang met hun geliefde parkiet Uckie. Volg hun avonturen op Instagram @vetjebol.