Tussenstop in Coevorden

1 augustus 2024

Vlak tegen de Duitse grens ligt in Drenthe de gemeente Coevorden. Die bestaat uit bijna veertig officiële kernen, met de gelijknamige stad als grootste. Een andere kern is Zwinderen, waar zo’n 400 mensen wonen, maar ook Camping Zwinderen gevestigd is. Daar zijn 38 plekken voor campers en alle voorzieningen zijn er aanwezig.  

Tip 1: Stedelijk Museum van Coevorden 

Onderwijsgek (CC BY-SA 3.0) via Wikimedia Commons

Na een fietstochtje van iets meer dan tien kilometer kom je uit bij het Stedelijk Museum van Coevorden. Bij de permanente expositie kom je alles te weten over de geschiedenis van deze stad. De tijdelijke tentoonstelling ‘Coevorden in Stripvorm’ geeft een beeld over de fabels en legenden, ‘Mijndert van der Thijnen’ vertelt het verhaal van de schoolmeester en koster die in 1672 een belangrijke rol speelde bij de bevrijding van de stad. 

Tip 2: Beeldentuin BIG Art & Garden 

Op zo’n tien minuten fietsen van de camperplaats ligt BIG Art & Garden, het vroegere Beelden in Gees. De galerie en beeldentuin kregen recent nieuwe eigenaren. De zomerexpositie stelt werken van 30 kunstenaars tentoon, waaronder zowel startende kunstenaars als kunstenaars die reeds enige (internationale) faam genieten

Andrys Stienstra (CC BY-NC-SA 2.0) via Flickr

Er zijn regelmatig verschillende exposities en voorstellingen, alsook kunstenaars die langskomen om een woordje uitleg te geven bij hun werken en het proces dat ertoe geleid heeft. 

Tip 3: Boswachterij Gees 

De parkeerplaats van het natuurgebied Boswachterij Gees ligt zo’n vijf kilometer van de camping vandaan. Het gebied is 1.600 hectare groot en vooral bekend om het Mekelermeer, een pingoruïne. Die ontstond nadat de pingo – een heuvel van ijs bedekt met grond, ontstaan in permafrostgebieden – smolt, instortte en een krater vormde.  

B10m (CC BY-NC-ND 2.0) via Flickr  

Er zijn vele vennen en ook een heideveld, de Hooge Stoep. Verder zijn in het bos enkele wandelingen uitgezet en werden twee losloopweides voor honden aangelegd. Per fiets het natuurgebied verkennen is ook geen probleem. Op de graasweide loop je misschien wel een Schotse Hooglander, schaap of ezel tegen het lijf.

De sitecode van Camping Zwinderen op Campercontact is 91868.