Politie waarschuwt Duitse camperaars tegen diefstal in Noord-Holland

15 juli 2024

De politie in Noord-Holland heeft een Duitstalige flyer gemaakt, waarin camperaars worden gewaarschuwd voor criminelen die het op hun camper hebben gemunt. Ze krijgen onder meer het advies om een gps-tracker te gebruiken, uitsluitend op officiële plekken te overnachten, diverse inbraakbeveiligingen aan te brengen en geen waardevolle spullen achter te laten. 

Camperdieven bezoeken graag de kustgemeenten, maar Noord-Holland is al jaren bovengemiddeld populair, zo blijkt uit gegevens van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit. Is er sprake van een jaarlijks stijgende trend van het aantal camperdiefstallen, redelijk stabiel is het gegeven dat Noord-Holland hier met 20 tot 35 procent van het totaal aantal aan bijdraagt. Opvallend is dat vooral campers uit Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk in trek zijn en dan met name campers op basis van een Volkswagen. Maar ook Nederlandse camperaars stuiten soms op een lege plek. 

Landelijk is er sprake van een licht, maar gestaag stijgend aantal, zo blijkt uit cijfers die NKC van de RDW heeft ontvangen: van 75 in 2015 tot 124 in 2023, met uitschieters van 136 in 2017 en 127 in 2023. Voor 2024 stond de teller op 17 juni al op 78 verdwenen campers, dus het dreigt weer een goed jaar te worden voor het dievengilde. De afgelopen jaren zijn er meerdere keren bendes opgericht en boeven veroordeeld, waarbij vaak aan het licht kwam dat de gestolen campers in onderdelen werden verkocht. De inzet van de politie heeft hier nog geen einde aan kunnen maken. 

Tips om diefstal van en inbraak in campers te voorkomen, zijn te vinden op de website van NKC.