Campingkoken met Yvette van Boven: 9 tips

11 juli 2024 Hannah König (tekst) en Jannes Drop (foto’s)

Wat gaan we deze zomer koken op de camping? Hoe maak je een gezond én lekker eenpansgerecht? En wat zijn alternatieven voor een makkelijke pasta? Kookboekenschrijver en televisiekok Yvette van Boven geeft tips.

Ga naar de markt

‘Als je ergens in Europa bent, ga naar de markt! Het is het allerleukste uitje op vakantie, ook met kinderen. Kijk wat je in jouw vakantieland kunt krijgen. Op de markt haal je de lekkerste verse dingen en bovendien vind je er altijd producten uit het seizoen. Je hebt er geen koelkast voor nodig. Verse groenten en fruit kun je in een grote schaal op tafel zetten. Deze gebruik je als je basis om lekkere maaltijden mee te maken.’ 

Kook pasta in de saus 

‘Pasta kookt zichzelf in de saus die je maakt. Op deze manier kun je dus pasta maken in één pan. Als je pesto aanbakt of een lekkere saus met tomaat en groenten maakt in een pan en daar een liter water bij gooit, dan kun je in diezelfde pan een pak pasta gooien. Blijf goed omscheppen en inkoken. Als je bang bent dat het te droog wordt, gooi je er steeds een scheutje water bij. Op het laatst doe je er wat lekkere kaas bij en dan emulgeert het, wordt de pasta mooi glanzend en heb je een heerlijk maaltje.’ 

Maak salades met boekweitnoedels  

Koken op de camping, bij de camper, tent of caravan met Yvette van Boven

‘Neem vanuit Nederland wat pakken met soba noedels mee. Dit zijn boekweitnoodles en die kun je ook heerlijk koud eten. Als je ze hebt gekookt spoel je ze even koel af, en dan eet je ze met groenten van de markt en een soja-achtige saus met gember, knoflook, lente-ui of wat verse kruiden. Dan heb je zo een gezonde noedelsalade die heerlijk is op een warme zomeravond.’ 

Combineer fruit met kaas 

‘Alle fruitsoorten die je op de markt kan krijgen zoals meloen, perzik en kersen doen het vreselijk goed met witte kazen zoals mozzarella, burrata, geitenkaas of feta. Dus als je dat meeneemt van de markt, neem je ook een stukje kaas mee en je gooit er in een grote schaal wat kruiden of verse tuinbonen, doperwtjes of komkommer bij: heerlijk! Koop ook wat brood wat je op de barbecue grilt om erbij te eten.’ 

Vis en vlees op de barbecue 

‘Als je bij een groente- of fruitsalade vlees of vis wil eten, dan zijn kleine visjes van de barbecue of merguezworstjes makkelijk om op de camping te maken. Die nemen niet veel plaats in je koelbox of camperkoelkast. Worstvlees is op vakantie sowieso je beste vriend want daar zitten alle smaken en kruiden al in en het is heel vettig, dus als je de jasjes ervan af haalt en het vlees verkruimelt, kun je er fantastische dingen mee maken.’ 

Vul broodjes en wraps  

‘Kijk wat voor brood je kan krijgen in het land waar je bent. Met dat lokale brood kun je namelijk zoveel lekkere dingen maken. Broodjes, maar ook wraps, kun je met van alles vullen wat je lekker vindt.’  

Maak een makkelijke paella 

‘Fruit wat knoflook en ui in een grote pan, bak de rijst erin en gooit er water bij. De vulling – worstvlees, mosselen, garnalen- gaart gewoon in het vocht. Paella is een ultiem campingrecept om te maken op een eenpitter. Als je op de camping kruiden tegenkomt, vijzel je die en gooi je die er doorheen. Wees makkelijk. Als je een basmati-achtige rijst gebruikt, heet dit gerecht ineens pilav! Ofwel: maak rijst en groenten in één pan. Makkelijk, lekker en gezond.’ 

Bak een pizza in een pan 

‘Pizzadeeg kun je makkelijk zelf maken, het recept van pizzadeeg van Jamie Oliver is perfect. Maar in buitenlandse supermarkten in Zuid-Europa vind je ook vaak kant-en-klare bolletjes deeg in het koelvak. Vul deze met tomatensaus, tonijn en beetje kaas. Als je hem dan dubbelvouwt en dichtvouwt, maak je er een calzone van. Die bak je in de pan, met de deksel erop. Omkeren en de andere kant bakken: easy!’ 

Gebruik Provençaalse kruiden

‘Ik ben fan van gedroogde oregano. Als je naar Italië gaat ben je natuurlijk gek als je het vanuit Nederland meeneemt. Wat ik de ultieme vakantiekruiden vind: Provençaalse kruiden. Zo’n pot met onder andere gedroogde rozemarijn en tijm. Waar je het ook overheen schudt, je gebakken aardappels, vlees op de grill, pizza’s: het is meteen vakantie!’ 

Wil je meer tips van Yvette horen? In aflevering #67 van Hannah’s Hymer de Camper Podcast geeft ze tips voor snacks voor pubers, het recept voor hartige pannenkoekjes, de gouden tip voor het bewaren van dressings en sauzen en lekkere recepten voor reisdagen.