Camper kopen: welke campers zijn geschikt voor in de winter?

Marc Erwich

Camper kopen die winterproof is? Dan moet je bij de aanschaf op iets meer dingen letten. Wij vertellen je waarop precies, zodat jij goed beslagen ten ijs komt.

Lekker off-grid met je camper in de sneeuw, midden in de natuur. Steeds meer mensen lopen er warm voor. Misschien wel omdat rond wintercamperen een zweem van avontuur en romantiek hangt. Maar hoe onmiskenbaar de charme van het winterse vanlifen ook is: als het buiten bitterkoud is, wil je er binnen wel warmpjes bij zitten. Want met ijzige temperaturen en een humeur (ver) beneden het vriespunt, is de vakantiepret snel voorbij. Het is daarom essentieel dat de camper op de juiste manier uitgerust is. Oftewel: ga bij de koop niet over één nacht ijs. 

Wintergeschikte en winterbestendige campers

Hoe geschikt een camper is voor de koude wintermaanden, hangt af van welk etiket het heeft: wintergeschikt of winterbestendig. Om dit te bepalen, voeren camperfabrikanten koudetesten uit. Deze testen bestaan uit meerdere onderdelen en maken volgens zogenoemde DIN-normen het verschil in prestatie duidelijk. 

Test wintergeschikte camper 

  1. De camper gaat een koelcel in en het interieur wordt minstens tien uur lang afgekoeld tot 0 °C.
  2. Op het vriespunt wordt de verwarming aangezet. Vervolgens moet het in de camper binnen twee uur 20 °C zijn, waarbij vijf andere meetpunten niet meer mogen afwijken dan 7 ° C. 

Geslaagd? Dan is de camper wintergeschikt. 

Test winterbestendige camper 

Om de hoogste kwalificatie van winterbestendig te behalen, wordt naast het meten van het verwarmingsgedrag ook de isolatie en het watersysteem getest. 

  1. De camper gaat een koelcel in en het interieur wordt minstens tien uur lang afgekoeld tot -15 °C. 
  2. Op het vriespunt wordt de verwarming aangezet. Vervolgens moet het in de camper binnen vier uur 20 °C zijn, waarbij vijf andere meetpunten niet meer mogen afwijken dan 7 °C.
  3. Een uur nadat deze temperatuur bereikt is, worden de watertanks gevuld. De verwarming moet in deze periode de temperatuur van 20 °C vasthouden. 
  4. Nog een uur later wordt gecontroleerd of alle waterleidingen en -systemen goed functioneren en of het water niet bevroren is. 

Geslaagd? Dan is de camper winterbestendig.

Wat dit zegt? Nou, dat je met zowel een wintergeschikte als een winterbestendige camper prima kunt wintercamperen. Maar als het echt heel koud wordt, is een winterbestendige camper comfortabeler. 

Groot aanbod wintercampers

Door de groeiende populariteit van het wintercamperen, bieden steeds meer fabrikanten goed uitgeruste campers aan. Zo zijn alle voertuigen van de Erwin Hymer Group bijvoorbeeld geschikt voor een verblijf in de sneeuw. Een Kabe camper uit Zweden is extreem winterhard. Zo zijn alle voertuigen van de Erwin Hymer Group bijvoorbeeld geschikt voor een verblijf in de sneeuw. Een Kabe camper uit Zweden is extreem winterhard. En bij sommige merken (bijvoorbeeld Sunlight) zorgt de ingebouwde Styrodur voor solide isolatie in zowel grote campers als in de kleine campervans en buscampers.

Keuze genoeg dus. Ook als je nog meer comfort in de winter wenst. Je kunt dan de basisuitrusting van deze modellen uitbreiden met bijvoorbeeld een geïsoleerde en verwarmde afvalwatertank of een krachtiger verwarmingssysteem. Daarnaast bieden veel fabrikanten zoals Dethleffs, Bürstner en LMC speciale wintercomfortpakketten aan met bijvoorbeeld vloerverwarming. 

Overleef de koude maanden in je camper en word een winter warrior.
Lees meer handige tips voor camperen in de winter. 

Duurdere winterproof campers bieden voordelen

Welk merk je ook kiest, één ding blijft hetzelfde: een duurdere winterproof camper betaalt zich doorgaans uit in veel voordelen: 

  • Meer comfort.
  • Betere isolatie.
  • Lager gasverbruik van de verwarmingsinstallatie.  

Zeker als je vaak van plan bent om een frisse neus in de sneeuw te halen, betaalt zo’n investering zich dubbel en dwars terug. Een optimaal geïsoleerde camper met een goede verwarming is namelijk een vereiste om het in de ijzige kou toch behaaglijk te hebben. 

Verwarmen, ventileren en isoleren

Denk daarom voor de aanschaf van de camper goed na over welk verwarmingssysteem voor jou het meest geschikt is. Zo zijn de instapmodellen bijvoorbeeld meestal uitgerust met heteluchtverwarming, terwijl sommige premiummodellen standaard warmwaterverwarming in een dubbele bodem hebben. Dit voorkomt net als vloerverwarming een onaangename koude campervloer. 

Net zo belangrijk als verwarmen is ventileren. Een goed ventilatiesysteem zorgt voor een uitgekiende luchtcirculatie en voorkomt condensvorming. Vraag daarom naar de ventilatiemogelijkheden die speciaal bedacht zijn voor het wintercamperen. 

Ook onmisbaar: goede isolatie. Zeker de waterleidingen en -tank moeten uitstekend geïsoleerd zijn. Want als dit niet zo is, vriest het peperdure watersysteem mogelijk kapot. Bij grote campers met een dubbele bodem heb je deze kopzorgen overigens meestal niet. 

Waardevolle accessoires voor wintercamperen

Is de camper die jij op het oog hebt niet optimaal uitgerust voor wintercamperen? Dan kun je zelf nog een hoop doen. 

Denk aan het aanbrengen van vorstbeveiliging en verwarmingskabels, verwarmingsmatten leggen, isolatiematten plaatsen en het meenemen van voldoende gasflessen of een dieselheater. 

Alles bij elkaar vergt wintercamperen dus enige voorbereiding. Zolang je dit doet en de juiste camper koopt, kom je de moeiteloos de winter door. 

Bonustip: download gratis het E-book ‘Camper kopen’ en vind jouw ideale camper. 

Meer over camper kopen