Moet mijn camper APK1 of APK2 gekeurd worden?

Marc Erwich

Het technische maximummassa van je camper is meer dan 3.500 kilogram. Moet je camper dan APK1 of APK2 gekeurd worden? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Eerst de basis. In Nederland mogen alleen door de RDW erkende apk-bedrijven een keuring uitvoeren. Bij deze apk-erkenning wordt onderscheid gemaakt tussen lichte en zware voertuigen:

  • Lichte voertuigen APK2.
  • Zware voertuigen APK1.

Camper: licht of zwaar voertuig?

Maar welk gewicht bepaalt in welke apk-categorie jouw camper hoort? Daar is het RDW duidelijk over: voor een camper geregistreerd als personenauto (M1) is de ‘massa ledig voertuig’ bepalend.

Tot en met 3.500 kilogram heeft de camper de erkenning licht voertuig, daarboven krijgt de camper de erkenning zwaar voertuig. Dus:

  • Voertuigen met een massa ledig voertuig tot 3.500 kilogram à APK2.
  • Voertuigen met een massa ledig voertuig meer dan 3.500 kilogram à APK1.

Goed om te weten: het ledig gewicht is gelijk aan het rijklaargewicht verminderd met 100 kilogram. Het rijklaargewicht is te vinden bij de code G. op de kentekencard.

Lees meer over je camper apk keuren.

Andere gewichtsgrens voor rijbewijs

Voor rijbewijscategorieën geldt een toegestane maximummassa van 3.500 kilogram als grens voor het rijbewijs B of C1. Dit is dus een andere grens dan die voor het soort apk. Hierdoor is het goed mogelijk dat een camper waarvoor het C1-rijbewijs is vereist, voor de apk toch als licht voertuig kan worden aangemerkt.

Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.