Hoe lang gaan zonnepanelen mee op campers?

Marc Erwich

Stel: je hebt een twaalf jaar oude camper met een even oud zonnepaneel erop. Is het dan slim om je zonnepaneel te vernieuwen? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Eerst het goede nieuws. Na twaalf jaar kan een zonnepaneel op de camper nog steeds een goede opbrengst geven. Sommige fabrikanten garanderen zelfs na 25 jaar een opbrengst van 80 procent. Maar eerlijk is eerlijk: de huidige zonnepanelen zijn kwalitatief beter dan die van twaalf jaar geleden.

Levensduur zonnepaneel op de camper

Uiteraard wil je dat het zonnepaneel op je camper zo lang mogelijk meegaat. Maar wat bepaalt nou de levensduur van jouw energieopwekkende campervriend? Simpel: kwaliteit en onderhoud. Zoals bij zoveel producten.

Maar ook het juist bevestigen van het zonnepaneel op het dak is belangrijk. Zo kan een paneel met kunststof toplaag door de jaren heen een melkachtige waas krijgen, wat de efficiëntie vermindert. Een flexibel paneel dat direct op het dak is verlijmd kan zelfs defect raken. Dit komt door de werking van verschillende materialen, als gevolg van temperatuurverschillen.

Tip: Passen er geen zonnepanelen op jouw camperdak? Dan kun je ook kiezen voor losse panelen.

Zonnepaneel installeren op je camper

Wanneer jouw zonnepaneel (een stuk) minder rendabel is dan het ooit geweest is, kun je een tweede zonnepaneel installeren. Of een iets grotere. Let bij het plaatsen erop dat de schotel en dakluiken zo min mogelijk schaduw werpen op de zonnepanelen. Een streep schaduw zorgt al voor een flink opbrengstverlies.

Bekijk onze klusvideo en zie hoe je een zonnepaneel op je camper aanbrengt.

Beoordeel de solarregelaar

Beoordeel tijdens het installeren van het zonnepaneel meteen of de solarregelaar nog voldoet. Een zogeheten MPPT-lader is iets duurder, maar zet meer energie uit de zon om dan de simpele PWM-laders. Diverse laders bieden inzicht in de opbrengst via een app op een smartphone.

Een goed werkende solarregelaar is om nog een andere reden belangrijk. Want je kunt er niet alleen de huishoudaccu van je camper mee opladen, maar ook de startaccu. Met een goed werkend zonnepaneel kan je dus langer zonder een 230V-paal en beperk je jouw stroomverbruik op de camperplaats.

Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.