Camper kopen? Dit moet je weten over campertoiletten

Marc Erwich

Het is niet het eerste waaraan je denkt als je een camper wilt kopen, maar wel belangrijk: het toilet. Waaruit kun je kiezen en wat past bij welke situatie? We vertellen erover in geuren en kleuren.

In het holst van de nacht je weg vinden naar het toiletgebouw. Plassen in een emmer. Of met een wc-rol onder de arm over de camping. Fijn is anders. Veel camperaars kiezen daarom voor het gemak en comfort van een eigen toilet. En eerlijk is eerlijk: ook voor hun gemoedsrust. Want bij hoge nood zorgt een wc aan boord voor snelle verlichting.

Grote kans dus dat jij bij het kopen van een camper kiest voor ‘sanitaire zorgeloosheid’. Maar biedt jouw gewenste campermodel wel voldoende ruimte voor een toilet? En uit wat voor wc’s kun je eigenlijk kiezen? Redenen genoeg om het kleinste kamertje groots uit te lichten.

WC-ruimte in kleine campers

Eerst de beschikbare ruimte. Of juist: niet-beschikbare ruimte. Want zeker bij kleinere campers als de campervan en buscamper is er meestal nauwelijks plek voor een wc. Een draagbaar toilet kan dan uitkomst bieden.

Draagbaar toilet

In een camperbus zit zo’n draagbaar toilet soms verstopt in een kast of lade. Is er helemaal niks voorzien? Dan kun je dit mobiele toilet zelf kopen en meenemen. Aansluiten op een afvoer – of watersysteem is namelijk niet nodig en door de compacte afmetingen is dit een praktische oplossing.

Kijk bij de aankoop wel goed naar de afmetingen. In een kleine camper telt elke centimeter en het moet natuurlijk wel passen.

Bedenk daarnaast of je een chemisch toilet of een droogtoilet wilt. Wat de voor – en nadelen hiervan zijn, lees je verderop in dit artikel. Overigens is het bekendste en meest verkochte merk van mobiele (chemische) toiletten de Porta Potti van Thetford. Vandaar dat draagbare toiletten ook onder deze naam bekend staan.

WC-ruimte in grotere campers

Als je een slag grotere camper op het oog hebt, is een vast toilet wel gebruikelijk. Vaak is dat in een compacte en gecombineerde douche-toiletruimte. Soms is de douche zelfs apart door een flexibele scheidingswand, zodat de wc niet steeds nat wordt.

Weer een stap verder gaan de campers met een aparte douche en wc. Dit biedt luxe, maar kost veel ruimte en vereist grotere tanks voor schoon water en afvalwater.

In de praktijk zie je daarom toch vaak dat in grotere campers toilet, douche en wastafel gecombineerd worden. Gelukkig bedenken fabrikanten allerlei slimme oplossingen die je sanitaire comfort vergroten, zoals verschuifbare scheidingswanden en wegdraaibare toiletten.

Lees meer over watergebruik in de camper.

Dan de vraag waar het om draait in de wereld van de camperwc’s. Neem je een chemisch toilet of kies je voor een droogtoilet? De meeste campers zijn nu nog uitgerust met een chemisch toilet, maar het droogtoilet verovert steeds meer terrein. Waarom is dat? Tijd voor een nadere kennismaking.

Chemisch toilet in de camper

Een chemisch toilet. Aantrekkelijk klinkt het niet. Misschien schrikt het je het zelfs af. Niet nodig, want het is net een doodgewoon toilet. Dus met bril, doortrekknop en een pot met deksel.

Wel anders dan thuis is dat deze wc (natuurlijk) niet aangesloten is op de riolering. Daarom giet je een chemische vloeistof in de tank – vandaar de naam – zodat ontlasting en wc-papier afgebroken worden.

Een chemisch toilet bestaat dan ook uit een spoelwatertank en een afvaltank. De spoelwatertank spoelt de ontlasting door en reinigt de pot. De met chemicaliën gevulde afvaltank breekt de ontlasting vervolgens af en gaat stank en gasvorming tegen. Het sanitaire afval zit dan in een cassette, die uitneembaar is vanaf de buitenkant van de camper.

Chemisch toilet legen

Is de tank (bijna) vol? Leeg het toilet dan op de speciale loosplek. Op een gewone wc kan ook, maar dan kun je de cassette niet naspoelen en is de kans op knoeien groter. Echt een fijn klusje is het legen dus niet.

Houd daarom rekening met de inhoud van de afvaltank. Want hoe kleiner de tank, hoe vaker je moet legen. Voordeel is wel dat deze tanks minder zwaar zijn om te tillen. Wil je een langere tijd vrij staan? Neem dan een extra toiletcassette mee.

Bekijk hoe je een toiletcassette schoonmaakt.

Droogtoilet in de camper

Chemische toiletten waren lange tijd de standaard in fabriekscampers. Maar de laatste jaren wordt het droogtoilet – ook composttoilet genoemd – steeds populairder. Deze wc maakt namelijk – zoals de naam verraadt – geen gebruik van chemicaliën en water. Producenten spelen in op deze trend en brengen steeds meer verschillende modellen op de markt.

De werking is simpel: een droogtoilet heeft twee opvangbakken en vangt de vaste ontlasting en de urine gescheiden op. De vaste ontlasting bedek je na afloop met houtsnippers of kattengrit. Hierdoor droogt de ontlasting uit en gaat het niet stinken.

Droogtoilet legen

Het legen van een droogtoilet is een makkelijk en relatief schoon karwei. Zeker als je biologisch afbreekbare afvalzakken gebruikt. De hierin opgevangen ontlasting mag je dan weggooien bij het rest- of groenafval. De urine kun je legen op elk toilet.

Lees alles over duurzaam camperen.

Chemisch toilet en droogtoilet: de voor- en nadelen

Beide wc’s zijn valide opties en hebben hun eigen voor- en nadelen. Wij zetten ze op een rijtje, zodat jij makkelijker kunt kiezen.

Chemisch toilet

+ Goedkoper in aanschaf.
+ Voelt als een gewone wc.

– Legen is een nare klus, alleen mogelijk op een loosplaats en vaak nodig.
– Milieuonvriendelijk: water en chemicaliën nodig.
– Dure vloeistoffen noodzakelijk.
– Vieze geurtjes.

Droogtoilet

+ Milieuvriendelijk: geen water en chemicaliën nodig.
+ Onafhankelijk van loosplaats.
+ Geurloos.
+ Relatief weinig legen.

– Duurder in aanschaf.
– Altijd snippers of kattengrit op voorraad nodig.
– Goed mikken is vereist.

Keuze gemaakt? Mooi, dan valt er weer een ‘last’ van je schouders af en ben je een stap dichter bij je droomcamper.

Bonustip: download gratis het E-book ‘Camper kopen’ en vind jouw ideale camper.

Meer over camper kopen